Hva er greia med Bibelen?

Hva er greia med Bibelen?

Bibelen forteller hva de kristne tror på, tar opp livets store spørsmål, og viser at det viktigste er å kjenne Jesus.

Bibelen

Tema på iTro i januar er Bibelen.

Bli gjerne med hundrevis av andre på bibellesekampanjen «Vi leser 11 korte bøker i Bibelen i januar«.

Hvis du lurer på hva de kristne egentlig tror på, er Bibelen stedet å gå. For dette er boka som forteller hva den kristne troen handler om.

Derfor vil vi i januar ha selve boka med stor B som tema her på iTro, og vi vil også invitere deg til å bli med på bibellesekampanjen vår: Vi leser 11 korte bøker i Bibelen i januar.

En sammenhengende historie

Når vi sier at Bibelen er en ”bok”, er det egentlig bare delvis riktig. Det blir mer riktig å si at den er en boksamling, med 66 forskjellige bøker. Litt som et bibliotek egentlig.

Men i motsetning til andre bibliotek, henger Bibelens bøker sammen – de forteller én historie. For selv om disse bøkene er skrevet av over 40 forskjellige personer og i løpet av over 1000 år, møter vi likevel en sammenhengende historie i Bibelen.

Det handler om hvordan Gud skapte verden og menneskene, og om hvordan menneskene gjorde opprør mot Gud. Og deretter handler det egentlig ganske mye om alt Gud gjør for å fikse det menneskene hadde ødelagt.

Høydepunktet er når Jesus kommer til verden for å seire over ondskapen og ta straffen menneskene hadde fortjent på grunn av vårt opprør mot Gud og alt det syndige og egoistiske vi gjør. Jesus ble drept på et kors, før Gud reiste ham opp igjen fra de døde, i det som er selve klimakset i Bibelen.

Når vi leser Bibelen i sammenheng, skjønner vi at det er Jesus som er sentrum i Bibelen. Både det som ble skrevet før han ble født, og det som ble skrevet etter han levde, peker på ham.

Les også: Det gamle testamentet på 500 ord
Les også: Det nye testamentet på 500 ord

Både menneskers og Guds ord

Bibelen er altså skrevet av mennesker, så vi kan si at den er menneskenes ord om Gud. Men samtidig er den noe mer enn bare det. For det Bibelens forfattere skrev ned, ble samtidig ledet og inspirert av Gud selv. Derfor kaller vi Bibelen for ”Guds ord” – fordi den også er Guds ord om seg selv.

Gud er jo mye større enn oss. Så hvis vi skal ha mulighet til å bli kjent med ham, er vi avhengig at han viser oss hvem han er. Og når vi leser i Bibelen, er det akkurat det han gjør – viser oss hvem han er. Gud ønsker faktisk at vi skal bli kjent med ham.

Tar opp de store spørsmålene

Bibelen tar også opp mange av de andre store spørsmålene vi lurer på. Som for eksempel:

  • Hvem er Gud?
  • Hvem er jeg?
  • Hvordan skal vi leve?
  • Hva er meningen med livet?
  • Hvorfor er det så mye ondskap i verden?
  • Hva skal skje med verden videre?
  • Hva skjer når jeg dør?
  • Hvordan kan jeg få evig liv?
  • Bryr Gud seg om meg?

Når man prøver å gi de kristne svarene på disse spørsmålene, er det Bibelen som er utgangspunktet. Derfor kan det være nyttig å ha lest i Bibelen, så du kan se selv hva den sier om disse og andre store spørsmål vi kanskje lurer på.

En ”levende” bok

Bibelen er ikke bare en teoribok, den har noe å si inn i livene til mennesker som leser den også i år 2023.

Gud er en levende Gud, som ønsker å ha en levende relasjon til mennesker i dag. Og vi kan si at Bibelen er en ”levende” bok, som kan gjøre noe med den som leser den og ønsker å ha en relasjon til Jesus.

Bibelen vil si at det viktigste i livet er å kjenne Jesus, og Bibelen viser hva det å tro på Jesus handler om. Både for livet her på jorda, men også at Jesus gir evig liv til de som tror på ham.

Det mest kjente verset i Bibelen, som kalles «den lille Bibel» fordi det oppsummerer så mye finner vi i Johannes-evangeliet 3,16:

For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Chris Mainland / Lightstock

Bibelen

Tema på iTro i januar er Bibelen.

Bli gjerne med hundrevis av andre på bibellesekampanjen «Vi leser 11 korte bøker i Bibelen i januar«.