Hva betyr drømmene våre?

Hva betyr drømmene våre?

Er drømmene våre bare nattkino eller er det noe Gud eller underbevisstheten prøver å si oss?

Tema

Tema for iTro i april er «Drømmer».

 

Jack Gallant, nevroforsker ved Universitetet i California, sier drømmers betydning har vært diskutert av psykologer og hjerneforskere i over hundre år.

– Det er en hard nøtt. Vi vet egentlig ikke, fordi vi har ikke god tilgang til folks drømmer. På grunn av drømmenes natur er det vanskelig å huske og beskrive de godt, sier han i et intervju med NPR All things considered, et av USAs høyest rankede nyhetsradioshow.

Se drømmene dine på film dagen etter

I Kyoto Japan har forsker Yukivasu Kamitani og hans kollegaer ved ATR Computational Neuroscience Laboratorier kanskje kommet med løsningen. De har laget en maskin som analyserer hjerneaktivitet mens man sover, som så skal kunne rekonstrueres til en video. De presenterte sine lovende funn i vitenskapsbladet Science i april 2013.

– Hvis vi kunne laget den perfekte drømmedekoderen ville den lagd en film til TV’en din og spilt av drømmene dine på ny. Vi er ikke i nærheten av det ennå, men forskningen rapportert i Science representerer et lite skritt mot å avsløre hva vi faktisk drømmer om og kanskje en dag hvorfor, sier Gallant til NPR.

– Ta drømmene dine på alvor

En terapeut som aktivt bruker drømmer i møte med klienter, er gestaltpsykoterapeut Linda Klem. Hun mener at ingen drømmer er ubetydelige, og at du derfor bør ta dem på alvor.

– Drømmer er produktet av dine egne tanker, følelser og opplevelser, som skapes av underbevisstheten og gir deg et budskap i løpet av natten. De kan være veien til en uferdig situasjon, som er fortrengt eller glemt. Gjentakende drømmer kan tyde på et tema man trenger å gå mer i dybden på. Spesielt mareritt er drømmer som preger oss følelsesmessig, og kanskje i lang tid etter at vi har drømt. Det er en viktig indikator på at ”her kan det ligge noe som bør bearbeides”. Bruk dem som de viktige veiviserne de er, oppfordrer Klem i et intervju med ABC Nyheter.

Ikke begi deg ut på å tolke andres drømmer

Arne Tord Sveinall, førstelektor ved institutt for sjelesorg ved Modum Bad, mener noe av det viktigste er at vi ikke tolker andre menneskers drømmer.

– Jeg spør alltid: hva minner denne drømmen deg om? Hvilke assosiasjoner får du?

Gud snakker gjennom drømmer

– Noen vil si at drømmer er Guds stemme til oss mennesker. Det synes jeg er en dristig påstand. Hvis man skal la seg styre av drømmene sine kan det skje mye rart, de påvirkes av så mangt. Men vi skal heller ikke begrense Gud. Gud møter oss gjennom drømmer, syner, tanker, fantasier, andre mennesker – Han har alltid flere måter å si ting på. Noen ganger tror jeg han bruker drømmer for å minne oss på noe eller sette oss i gang med viktige ting, sier Arne Tord Sveinall.

Det er mange eksempler i Bibelen på at Gud taler gjennom drømmer. Sveinall poengterer at det ofte var inn i en spesiell situasjon og i en tid de ikke hadde Bibelen.

– Gud brukte i større grad andre kanaler til å gi mennesker direkte beskjeder i den tiden. I vår tid er Bibelen første prioritet. En drøm er bare en av mange måter Gud kan møte mennesker på, og drømmen må alltid ses i lys av Bibelen, avslutter førstelektor Arne Tord Sveinall.

 

Tema

Tema for iTro i april er «Drømmer».