Den seksuelle revolusjonens mange baksider

Den seksuelle revolusjonens mange baksider

– Konsekvensen av at sex er overalt ser altså ut til å være at det mister noe av sin tidligere magi... og dermed ikke blir oppfattet som så viktig likevel, sier Olof Eidsinger.

Tema

Tema på iTro i februar er «Sex».

Saken er oversatt fra svensk til norsk med tillatelse fra forfatter.

Skandinavia har over lang tid hatt et rykte på seg for å være de mest frigjørende landene i verden når det gjelder sex.

På 1950-tallet kom det til et nytt nivå ved produksjon av filmer der kvinner viste brystene sine på det hvite lerretet, og to tiår senere fikk vi en fremtrende posisjon i den globale pornoindustrien. Innimellom hadde den seksuelle revolusjonen på 1960-tallet tatt den vestlige verden med storm.

Revolusjonens baksider

P-pillen la grunnlaget for fri sex uten synlige konekvenser, og i tilfeller hvor prevensjonsmidlene ble glemt eller viste seg til å ikke virke, kom den tilsvarende frie aborten til unnsetning.

I dagens Norge regner man med at 5 prosent av alle unge og unge voksne er smittet av klamydia

Skandinavia var rett og slett blitt paradis på jord, litt som i Jimi Hendrix’ psykeliske himmelrike i sangen Electric Ladyland fra 1968:

”Have you ever been / To Electric Ladyland? / The magic carpet waits, for you. / So don’t you be late / …/ Electric woman waits for you and me / So it’s time we take a ride / … / Make love, make love, make love, make love.”

Bare enkelt ble det midlertid ikke med den «frie kjærligheten». Ved å se i bakspeilet av den seksuelle revolusjonen, kan vi konstatere at den fikk flere åpenbare baksider.

Seksuelt overførbare sykdommer, for å nevne noe. Den store AIDS-epidemien på 1980-tallet var et direkte resultat av den løsslupne seksualiteten som Jimi Hendrix og andre 60- og 70-talls-influencere forkynte.

Og i dagens Norge regner man med at 5 prosent av alle unge og unge voksne er smittet av klamydia – en sykdom som kan gi alt fra magesmerter og infeksjon i bekkenet til sterilitet.

Sex – ikke så viktig likevel?

En enda mer bemerkelsesverdig konsekvens er at vi faktisk har betydelig mindre sex i dag enn for noen tiår siden! I løpet av de siste 25 årene har det vært en reduksjon på 30 prosent i antall samleie i befolkningen generelt – i hvert fall i Sverige.

Konsekvensen av at sex er overalt ser altså ut til å være at det mister noe av sin tidligere magi… og dermed ikke blir oppfattet som så viktig likevel.

Sex som mangler ingredienser som troskap, langsiktighet og kjærlighet – som kompissex eller one night stands – oppfattes rett og slett ikke som like givende som sex i et gjennomsnittlig ekteskap.

Ikke minst reflekterer dette en endring i våre relasjoner generelt. Det er nok av statistikk som viser at sex generelt oppfattes som mer meningsfylt i et langvarig og trofast kjærlighetsforhold.

I store amerikanske undersøkelser har det til og med vist seg at regelmessige gudstjenestebesøkende er mer fornøyd med sexlivet enn noen annen gruppe i samfunnet!

Sex som mangler ingredienser som troskap, langsiktighet og kjærlighet – som kompissex eller one night stands – oppfattes rett og slett ikke som like givende som sex i et gjennomsnittlig ekteskap.

Den seksuelle revolusjonen har fått store, og i stor grad, negative konsekvenser for det skandinaviske samfunnet.

Barna – en av revolusjons største tapere

Og apropos ekteskap og familie: en annen åpenbar taper i den seksuelle revolusjonen er barn. På 1970-tallet var den hittil største bølgen av skilsmisser i den vestlige verden til dags dato, og siden den gang har millioner av barn i Skandinavia opplevd enten en skilsmisse eller et ødelagt forhold.

Og sannsynligvis fordi noen av disse separasjonene har vært nødvendige, men i de fleste tilfeller har de skjedd mot barnas eget ønske. Nok en gang sier statistikken at barn fra splittende hjem har dårligere kår i livet enn barn med stabile kår hjemme.

Vi kunne ha fortsatt med å gi eksempler, men forhåpentligvis er poenget allerede klart: Den seksuelle revolusjonen har fått store, og i stor grad, negative konsekvenser for det skandinaviske samfunnet.

Vi har ikke engang mer eller bedre sex enn vi hadde før. En god grunn til å vurdere det bibelske alternativet i disse sakene!

Shutterstock

Tema

Tema på iTro i februar er «Sex».

Saken er oversatt fra svensk til norsk med tillatelse fra forfatter.