4 tips til å søke Gud i fastetiden

4 tips til å søke Gud i fastetiden

For mange er faste noe litt fremmed, men noe av hovedpoenget er å rydde plass for Gud.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Bibelteksten finner vi i Lukas 9,28-36:

Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok han med seg Peter, Johannes og Jakob og gikk opp i fjellet for å be. Og mens han ba, fikk ansiktet hans et annet utseende, og klærne ble blendende hvite. Med ett sto det to menn og snakket med ham; det var Moses og Elia. De viste seg i herlighet og talte om den utgangen livet hans skulle få, om det han skulle fullføre i Jerusalem.
Peter og de andre hadde falt i dyp søvn. Nå våknet de og fikk se hans herlighet og de to mennene som sto sammen med ham. Da mennene skulle til å forlate ham, sa Peter til Jesus: «Mester, det er godt at vi er her. La oss bygge tre hytter, en til deg, en til Moses og en til Elia» – han visste ikke selv hva han sa. Mens han talte, kom det en sky og skygget over dem, og da de kom inn i skyen, ble de grepet av frykt. Det lød en røst fra skyen: «Dette er min Sønn, den utvalgte. Hør ham!» Og da røsten lød, var det ingen annen å se, bare Jesus. Disiplene tidde med dette. På den tiden fortalte de ikke til noen hva de hadde sett.

Du kan også lytte til andakten her:

Kristi forklarelsesdag

Denne søndagen kalles Kristi forklarelsesdag. Et litt merkelig ord, men jeg tror du forstår greia. En spesiell dag som skal forklare noe. Forklare Kristus.

I fortellingen over tar Jesus med seg sine tre nærmeste disipler for å være alene og be. De sovner og på en måte er det litt greit å se at de også kunne kjenne på at det kunne bli kjedelig og langdrygt innimellom.

Men ting skjer mens de er borte og når de våkner får de se noe sprøtt: Jesus som snakker med Moses og Elia (ja, man kan spørre seg hvordan de visste hvem de var). Peter får en av sine mer eller mindre gode innskytelser – la oss bygge hytter!

Det rekker de imidlertid ikke å gjøre, og det var kanskje like greit, for Gud sier noe viktig fra himmelen om hvem Jesus er og hvordan vi skal forholde oss til ham: «Hør ham!».

Faste

Fortellingen er litt rar, men har flere gode poenger til oss i dag.

Neste søndag er det nemlig fastelavn (ja, vet det, slutten på det ordet er tullete å si slik det står). Det betyr mer enn boller med krem og melis, selv om det er fint at det betyr det også, det markerer begynnelsen på en spesiell tid frem til påsken, faste.

Faste er ingen høytid som jul, påske eller pinse, men nærmest det motsatte – en slags forberedelsestid frem mot den virkelig store høytiden, påsken.

Søk å se Jesus «forklart».

Det er snakk om å skape en kontrast ved hjelp av personlige begrensninger og at man blir klar over sine synder og egen utilstrekkelighet, før lyset fra Jesu oppstandelse på 1. påskedag sprenger seg frem og jubel, lovsang og frihet får alt av fokus.

I Guds nærvær

For de fleste kristne er faste noe litt fremmed, men noe av hovedpoenget er faktisk det Peter foreslår med det litt merkelige hytteprosjektet sitt.

Han skjønte nemlig at nærværet av Jesus, Moses og Elia betød nærvær av Gud.

I sin litt lite gjennomtenkte begeistring utbryter han noe som: «Her vil vi være! Dette er ikke et sted vi vil bort fra, for dette ligner himmelen på jorden!» Og da skulle det vel bare mangle med en hytte eller tre?

Slik kan du også tenke for tiden vi har foran oss. Søk å se Jesus «forklart».

Her er fire tips til slik hyttebygging i fasten:

Målet er det samme som disiplene fikk høre på fjellet: å høre ham, bare Jesus!

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen