5 ganger Jesus viste nestekjærlighet

5 ganger Jesus viste nestekjærlighet

Med Jesus som eksempel handler ikke kjærlighet om noe man gjør seg fortjent til, men noe man gir, betingelsesløst.

Tema

Temaet på iTro i august er Nestekjærlig.

I Bibelen står det mye om kjærlighet. Jesus sier blant annet de kjente ordene: «du skal elske din neste som deg selv», hva vi liker å kalle nestekjærlighet. Men hvordan skal man elske sin neste som seg selv?

Her kommer fem eksempler på hvordan Jesus gjorde det.

1. Jesus renser en spedalsk

Det skjedde mens han var i en av byene, se, da var det en mann som var full av spedalskhet. Da han så Jesus, falt han ned på sitt ansikt, ba ham inntrengende: «Herre, hvis du vil, har du kraft til å gjøre meg ren.» Så rakte han ut hånden, rørte ved ham og sa: «Jeg vil, bli renset!» Med det samme forlot spedalskheten ham. (Luk 5,12-13)

Dette var mest sannsynlig første gang på lenge noen hadde vært borti den spedalske. Tenk deg den enorme gleden mannen må ha følt, ikke bare på grunn av at han ble frisk, men at han ble sett og anerkjent.

Å være en venn for de ensomme.

Nestekjærlighet handler ikke i første runde om å ta på de med dødelige sykdommer, men å se og være der for dem som ingen andre vil være med. Å være en venn for de ensomme.

2. Jesus metter fem tusen

Da Jesus gikk ut av båten, så han en stor folkeskare. Han fikk dyp medlidenhet med dem og helbredet deres syke. (Matt 14,14)

Denne store folkeskaren på fem tusen skulle snart få se et stort under. Fem brød og to fisk blir til enorme mengder mat. Til og med tolv kurver mat blir til overs. Og noe av det store i dette underet er at det som driver Jesus, er hans medlidenhet. Ikke bare gir han akkurat nok, men han gir mer enn det de trenger. En slik kjærlighet er noe å se opp til, å gi mer enn det nødvendige.

3. Jesus sørger med dem som sørger

Jesus gråt. (Joh 11,35)

Det korteste verset i Bibelen, men kanskje også et av de mest betydningsfulle. I versene før møter vi Lasarus og søstrene hans, Maria og Marta. Jesus er veldig glad i denne søskenflokken, er skikkelig kompis med dem, kan man si. Så når Lasarus blir syk og dør, sørger søstrene og kommer til Jesus.

Den enorme byrden det er å bære en slik sorg, er alt annet enn lett, og Jesus vet det. Han sørger sammen med dem og gråter fordi han elsker dem.

Nestekjærlighet handler om å være der for dem som har det vondt og gi dem vår trøst.

4. Jesus tar inn hos en synder

«Sakkeus, skynd deg og kom ned, for i dag må jeg ta inn i ditt hus.» (Luk 19,5)

Akkurat som den spedalske, var det ingen som ville være med Sakkeus. Han var toller, det mest folkehatede yrket på Jesu tid. På tross av hva folket mener, har Jesus lyst å være med Sakkeus, og det fyller Sakkeus med en kjærlighet som får han til å stå fram med synden sin og gi tilbake mer enn det han hadde tatt.

Å bruke tid med andre og vise at du bryr deg, kan totalforandre noens livsførsel!

5. Jesus ba for sine fiender

«Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som ondskapsfullt utnytter og forfølger dere.» (Matt 5, 44)

Jesus som eksempel

I Bergprekenen sier Jesus disse kjente ordene. Nestekjærlighet handler ikke bare om å være gode mot dem som er gode mot oss, men å være gode mot dem som kanskje ikke fortjener vår kjærlighet.

For med Jesus som eksempel handler ikke kjærlighet om noe man gjør seg fortjent til, men noe man gir, betingelsesløst. Til og med når han korsfestes ber han for dem som henretter ham.

Jesu kjærlighet er langt over vår fatteevne, og det var også på korset den største nestekjærlighetshandlingen som noen gang har eksistert, tok plass. Gud selv ofret sin syndfrie sønn for å dø for hele menneskeheten sine synder, slik at vi kunne komme til tro på ham og tilbringe en evighet i hans rike. Det er kjærlighet det.

Lightstock

Tema

Temaet på iTro i august er Nestekjærlig.