Jordskjelv i Asia og hus bygget på fjell

Jordskjelv i Asia og hus bygget på fjell

Da jeg opplevde jordskjelv på Filippinene ble jeg minnet på hvor viktig det er å bygge livet sitt på fjell.

Jesu lignelser

Dette er den siste av tre saker i en miniserie om «Jesu lignelser».

I denne lignelsen forteller Jesus om to mennesker som skulle bygge hus. En bygde på sand og en på fjell.

Hvorfor kaller dere meg ‘Herre, Herre!’ og gjør ikke det jeg sier? Den som kommer til meg og hører mine ord og gjør det de sier, jeg skal vise dere hvem han ligner. Han ligner et menneske som skulle bygge et hus, og som gravde dypt og la grunnmuren på fjell. Da flommen kom, brøt elven mot huset, men kunne ikke rokke det, for det var godt bygd. Men den som hører og ikke gjør etter det, ligner et menneske som bygde huset på bakken, uten grunnmur. Da elven brøt mot huset, falt det sammen med en gang og ble fullstendig ødelagt.» (Luk 6,46-49)

En kort lignelse, men som forteller oss mye. La oss ta en nærmere titt.

Vi tror bygningen skal rase sammen og at vi kommer til å dø.

Jordskjelv på Filippinene

La meg først ta deg med på en selvopplevd historie.

Vil du høre historien med flere detaljer? Klikk deg inn HER

Jeg befinner meg i 12.etasje på Filippinene, slapper av og aner fred og ingen fare. Plutselig begynner det å riste under meg og hele bygningen begynner å svaie frem og tilbake. Det kjennes ut som at jeg er på en ferje med masse bølger.

Det er jordskjelv.

Jeg og kompisen min får panikk og spurter alt vi kan ned alle de tolv etasjene. Vi tror bygningen skal rase sammen og at vi kommer til å dø.

Den var bygget på fjell.

Omsider kommer vi oss ned til resepsjnen og ser at situasjonen er noen lunde under kontroll, selv om det fremdeles er litt kaotisk. Det hadde vært et jordskjelv som målte 6,4 på Richters scala. Et av de høyeste som har vært i landet på mange år.

Gjorde alt feil

I etterkant fant vi ut at vi omtrent hadde gjort alt feil som gikk an å gjøre hvis et jordskjelv inntraff, men likevel gikk det bra med oss og bygningen stod. Hvorfor?

Bygningen vi befant oss i hadde blitt bygget i nyere tid, noe som gjorde at den var sikret mot sterke jordskjelv. Den var forberedt på den verste storm. Den var bygget på fjell. 

Det er ikke oss det kommer an, men hva vi har bygget livet vårt på.

Det gikk bra med oss, men dessverre omkom omtrent 20 mennesker andre steder i landet. De fleste fordi et supermarked raste sammen. Et tragisk utfall som kan minne om det vi leste om i Bibelteksten (Luk 49b). Det hadde ikke en god nok grunnmur. Det var bygget på sand.

Et liv bygget på fjell

Det er noen paralleller i lignelsen og jordskjelvhistorien vi kan trekke til våre liv som kristne.

  • Da jordskjelvet kom til oss på Filippinene gjorde vi alt galt. Likevel ble vi reddet, fordi bygningen var bygget på fjell. Slik er det også for oss kristne. Vi kommer stadig til å gjøre feil, men hvis vi er i Guds «bolig» og har Han som vår grunnmur, er vi trygge. Det er ikke oss det kommer an, men hva vi har bygget livet vårt på. Til tross for våre feil, verner Gud om oss.
  • Jordskjelvet kom plutselig og uventet. Sånn er det i livet også. Vi vet aldri når det kommer stormer i livene våre eller hva neste dag bringer. Derfor må vi alltid holde oss til nær Gud og la ham legge grunnlaget for oss. Å holde oss til Guds ord er alltid det beste og tryggeste for oss.

Så la oss grave dypt og legge grunnmuren i livene våre på fjell – på Guds ord (Sal 127,1). Det er viktig å høre Guds ord, men det hjelper lite om vi bare hører og ikke gjør det Han sier.

Lightstock

Jesu lignelser

Dette er den siste av tre saker i en miniserie om «Jesu lignelser».