Lignelsen over alle lignelser

Lignelsen over alle lignelser

Lignelsen om den bortkomne sønn er et fantastisk bilde på hvilken Gud vi har og hva han egentlig tenker om oss.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Saken ble første gang publisert 27. oktober 2019.

Les dagens bibeltekst her

Lignelsen om sønnen som kom hjem, eller «den fortapte sønn» som den også heter, er nok én av de mest kjente historiene Jesus forteller.

Et bilde på Gud

Selv synes jeg det er én av de vakreste fortellingene som finnes, og det er så mye å si om denne lignelsen at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Den er et fantastisk bilde på hvilken Gud vi har og hva han egentlig tenker om oss.

Det er en dramatisk historie om en sønn som ber sin far om forskudd på arven sin, drar av gårde til et annet land og bruker opp alt på et «vilt liv» som det står i teksten. Når han til slutt er så desperat at han velger å dra hjem igjen forventer han nok knapt å bli ønsket velkommen, men han håper faren vil la ham få være en slags tjener i det som en gang var hjemmet hans.

Jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i denne «fortapte» sønnen på en eller annen måte

Hvis vi prøver å leve oss inn i sønnens situasjon kan vi kjenne på skammen, det å dra tilbake til et sted der du tror alle er skuffet over deg, og du forventer å bli sett ned på og få kjeft. Kanskje må du bruke flere år for å bygge opp tillit slik at de skal stole på deg igjen, og du er usikker på om de hjemme fortsatt er glade i deg.

En overveldende reaksjon

Det faren gjør når han ser sønnen sin er så til de grader det motsatte av det sønnen forventer at det er helt overveldende. Han kaster seg om halsen hans, lager tidenes fest for ham, og sier ikke et ord om hvor skuffet han er.

Ikke bare det, men han gir ham en ring på fingeren, noe som var et symbol på ære og ansvar på denne tiden. Så annerledes fra den reaksjonen sønnen forventet. Det kan minne litt om historien der Jesus møter Peter etter at han har sviktet ham i Johannes 21:15-19, og Peter blir gitt et ansvar selv om han tidligere ikke var til å stole på.

Jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i denne «fortapte» sønnen på en eller annen måte, men vi kan nok også identifisere oss med tankene til broren hans.

En bitter bror

Broren har jobbet hardt og prøvd å leve et godt liv, men føler ikke at han får nok lønn for strevet. Og så kommer broren tilbake etter å ha ødelagt for både familiens økonomi og deres gode rykte etter sitt «ville liv,» og faren lager fest for ham! Det synes urettferdig, og han klarer ikke å glede seg med faren og broren sin.

Men også denne sønnen blir sett av faren som tar seg tid til å lete etter også ham og snakke med ham om hvordan han har det.

Gud er vår Far

I verset før denne historien har vi en lignende historie som Jesus forteller, og han sier:«På samme måte, sier jeg dere, blir det glede blant Guds engler over én synder som vender om.» Vi har all grunn til å tro at i denne fortellingen er faren et bilde på Gud som også er vår Far, han som fortsatt står med armene åpne og er klar til å ta imot alle dem som vil være hans barn.

John Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Saken ble første gang publisert 27. oktober 2019.