Hvordan bidra i et kristent fellesskap?
- For at et møte skal gjennomføres så er man stort sett avhengige av frivillige.
I Det nye testamentet står det mye om kirken. Det er lett å tenke at det som menes med kirken er selve bygningen eller en nasjonal kirke sånn som Den norske kirke. Men i Bibelen så betyr kirken Det kristne fellesskapet. Og Det kristne fellesskapet utgjøres av mennesker, som skal være som lemmer på en kropp og bidra med sine egne nådegaver som Paulus snakker om i 1.Kor 12.
Dette er gode nyheter for de av oss som har lyst til å være med å bidra. Men hvordan gjør man egentlig det? Er det et behov for frivillige i dagens kristne fellesskap, altså i kirker og menigheter? Ja, mener Jan Magnus Fauske Lillebø, ungdomsleder i Misjonssalen i Oslo.
Behov for frivillige
– Det er helt klart behov for frivillige i en menighet. Det er forskjellige roller som skal fylles. For at et møte skal gjennomføres så er man stort sett avhengige av frivillige.
– Er det noen krav for å kunne være med i en tjeneste?
– Nei, det er egentlig ikke noen spesielle krav. I noen tilfeller er det slik, hvis du skal spille gitar på et møte så er det greit at du kan spille gitar, for eksempel. Men ellers må innstilling kanskje være det nærmeste man kommer et krav, at man synes det er verdt å gjøre, og at man ønsker å tjene Gud og menigheten.
Jan Magnus forteller at det er mange forskjellige tjenester i de fleste menigheter. I Misjonssalen er det blant annet pyntegruppe som sørger for at møtelokalet ser bra ut, møteverter som tar i mot folk med et smil og en kopp kaffe, møteledere, teknikere, lovsangsteam og så videre. Noe for enhver smak eller nådegave.
En norsk mentalitet
– Vi som er norske har veldig lett for å tenke lite og lavt om oss selv. Men hvis man bare blåser i det og sier: ”Dette kan jeg gjøre!” så vil det gjøre det mye enklere både for deg selv og menigheten du går i. Det er antakeligvis bruk for deg.
Det går fint an å innse at tjenesten ikke var noe for deg og prøve noe annet i stedet.
– Men som du sier er vi jo nettopp norske. Har du noen tips til de som er usikre på om de kan bidra med noe?
– Du er nødt til å prøve i hvert fall. Hvis du er usikker på om du kan gjøre noe som så må du jo prøve for å se om det stemmer. Det går fint an å innse at tjenesten ikke var noe for deg og prøve noe annet i stedet, sier Jan Magnus.
Bit i deg stoltheten
– Hvordan går man frem hvis man har lyst til å få en frivillig tjeneste? Hvem skal man ta kontakt med?
– Det enkleste er å bite i seg stoltheten og ta kontakt med vi som er ledere i en menighet. I Misjonssalen og mange andre steder så er det gjort slik at du kan skrive deg på en liste og så tar vi kontakt med deg. Du må ikke nødvendigvis møte opp utenfor kontordøren.
– Uansett er det veldig viktig å huske på at møteverter eller noen andre som har en tjeneste i menigheten ikke er flinkere enn han som sitter i salen. Alle er en like stor del av menigheten, og det man først og fremst gjør i en menighet er å komme sammen for å tilbe og lovprise Gud, avslutter Jan Magnus.