En helt annen påskefeiring i Bolivia enn i Norge

En helt annen påskefeiring i Bolivia enn i Norge

I Bolivia avstår katolikkene fra rødt kjøtt og går i prosesjoner til minne om Jesu korsfestelse. Evangeliske kristne feirer Jesu oppstandelse med bønn og lovsang til soloppgang.

Misjon

Kristian Birkeland er utsending for NLM i Bolivia. Han forteller om en ganske annen påskefeiring i Bolivia enn hjemme i Norge.

I min oppvekst har påske vært synonymt med en ukes ferie der familien samles, kvikklunsj, sol, ski, møter skjærtorsdag, langfredag og påskedag og ikke minst krim, gjerne både i bokformat og på tv.

Jeg husker godt min første påske i Bolivia. Fra og med palmehelga ble sosiale medier overfylt av venner som koste seg med ferie i nydelig norsk natur.

I kirken jeg gikk i hadde vi en liten prosesjon med palmekvister i hendene søndag morgen, men utenom det var det lite som fikk meg til å tenke på påske. Ferie hadde ingen.

Spiser fisk på langfredag

Bolivia er et land med rundt 92 % kristne. Rundt 78 % av disse er katolikker, så langfredag er helligdag og påsken blir markert på ulike vis. Jeg benyttet langhelgen til å besøke noen venner i millionbyen Santa Cruz. Byen har et tropisk klima med rundt 30 grader, så i stedet for snø kunne jeg nyte en deilig dag i bassenget.

Langfredag morgen ble jeg med mor i huset på markedet for å kjøpe fisk. Etterspørselen og utvalget var stort. Tradisjon tro er det nesten ingen bolivianere som spiser kjøtt denne dagen. Grunnen til dette er at man tradisjonelt sett så på rødt kjøtt som noe luksuriøst, noe som ikke var passende på en dag som denne.

Utsagn om at man spiser Jesu kropp ved å spise rødt kjøtt har blitt brukt som en motivasjon for å få folk til å avstå fra dette langfredag.

Prosesjon med Jesu kors

Litt senere på dagen var det katolsk prosesjon i nabolaget hvor jeg var på besøk. Fremst gikk den katolske presten, etterfulgt av en gruppe menn som bar en glasskiste med den korsfestede Jesus inni. Bak gikk kirkens medlemmer.

Gruppen gjennomførte Viacrusis (veien til korset), en vandring der man gjør 14 stopp for å minnes viktige hendelser Jesus gjennomgikk fra han ble pågrepet til han ble korsfestet og gravlagt. I tillegg til meditasjon og bibeltekster var opplegget fullt av gjentatte fadervår og ave Maria.

Denne type prosesjon gjennomføres av katolske kirker i hele Bolivia. Opplegget varierer fra kirke til kirke. Noen lager til skuespill, mens andre leser bibeltekster. Den felles rammen er de 14 stasjonene.

Bønn og lovsang til soloppgang

Natt til søndag dro jeg sammen med en gruppe ungdommer fra den lutherske kirken til byens fotballstadium. De evangeliske kirkene i byen har tradisjon for å gjennomføre en vake fram til soloppgang for å feire og markere Jesu oppstandelse.

Flere tusen mennesker fra ulike kirkesamfunn var samlet i bønn og lovsang.

Jeg tror gjerne flere evangeliske kristne i Bolivia kunne blitt beriket av å bruke mer tid til å tenke over Jesu lidelse i påsken. Samtidig er jeg veldig glad for at påskedag nettopp får hovedfokus, og at vi sammen kan markere Jesu oppstandelse og seier over synden.

 

Misjon

Kristian Birkeland er utsending for NLM i Bolivia. Han forteller om en ganske annen påskefeiring i Bolivia enn hjemme i Norge.