Alle er invitert til Herrens festmåltid, men vi må takke ja til invitasjonen

Alle er invitert til Herrens festmåltid, men vi må takke ja til invitasjonen

Har du lyst å være med og innby folk til festen?

Misjon

«Misjon» er spalten der du blant annet kan lese om hva misjon er, og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.

«Vil du være med meg på kjempefest?
Her kan hvem som helst få være gjest
For det er Jesus som har stelt i stand
Han har sagt at alle som vil
Kan få komme som de er
På fest hos han»
.
Disse ordene fra Lisa Børud har runget over kristne barn og unge de siste tjue årene. Men gjennom oppveksten stusset jeg flere ganger på hva slags fest dette kunne være.

Jeg som kristen pleide jo ikke å dra på fest? Festet Jesus? Det var noe som ikke stemte helt i mitt hode.

Men etter hvert forsto jeg litt mer om hva denne festen egentlig handler om.

Det store gjestebudet

Jesus forteller en lignelse om Det store gjestebudet i Lukas 14,15-24. Lignelsen forteller om en herre som inviterer inn til et stort festmåltid, og mange var bedt til festen. Men da det nærmet seg hadde de fleste dårlige unnskyldninger til å ikke komme.

Noen måtte ut å se på jordstykket sitt, andre prøvde ut oksene han hadde kjøpt og en tredje kunne ikke komme fordi han hadde giftet seg. 

Du kan tenke hva du vil om unnskyldningene, men herren var ikke veldig imponert. Han ble sint og sa: ‘Gå straks ut på byens gater og torg og hent inn de fattige og uføre og blinde og lamme.’ Da tjeneren hadde gjort det, var det fremdeles plass. Herren sa: ‘Gå ut på veiene og stiene og nød folk til å komme inn, så huset mitt kan bli fullt.‘

Så avslutter lignelsen med noen alvorlige ord: ‘Ingen av dem som var innbudt, skal få smake festmåltidet mitt.’

Takk ja til invitasjonen

Har du noen gang invitert til en bursdag eller annen feiring? Du gleder deg skikkelig til å fylle huset med folk, men når det nærmer seg sender en og en melding om at de ikke kommer likevel. Det er alltid kjedelig, spesielt når man har allerede har stelt alt i stand.

Det samme opplevde herren, som er et bilde på Gud, i denne lignelsen. Gud har invitert oss alle til festmåltidet. Hvem som helst kan få være gjest, både jøder og hedninger. 

Men hva sa Gud om de som var invitert, men takket nei til invitasjonen? De fikk ikke smake festmåltidet. Kanskje tenker du det er urettferdig? For strengt? Men nei, det er ikke det.

De har jo fått en invitasjon på samme vis som alle andre, men de valgte selv å takke nei. Det var deres valg. Og de gikk glipp av det beste måltidet de noen gang ville få smake.

Det er ingen unnskyldninger som er gode nok til å takke nei til Jesus.

Vil du bli med å invitere flere?

Det samme gjelder også når Jesus inviterer oss til å tro på ham. Han ønsker at alle mennesker skal få muligheten til å høre de gode nyhetene og en invitasjon til Guds himmelske rike.

Jesus inviterer deg til å ta imot ham og takke ja til invitasjonen han gir deg. Han vil være din frelser, ta din synd på seg, og vise deg plassen han har gjort i stand for deg i Guds hus. Helt gratis. Av nåde. Ufortjent.

Det er ingen unnskyldninger som er gode nok til å takke nei til Jesus. Og det er et alvor ved det å takke nei. Da får man ikke plass. Ingen kommer til Faderen uten ved Jesus.

Og til deg som allerede har takket ja til invitasjonen. Vil du være med og invitere flere? På samme måte som tjeneren i lignelsen kan vi gå ut og fortelle de gode nyhetene om Jesus og invitere flere med til denne kjempefesten. Dette gjelder de rundt oss i hverdagen, og helt til jordens ender.

Og dette store festmåltidet for alle folkeslag har allerede blitt profetert om i Jesaja 25,6-9, hundrevis av år tidligere: 

På dette fjellet skal Herren over hærskarene gjøre i stand for alle folk et festmåltid med fete retter, et festmåltid med gammel vin, med fete, margfulle retter og gammel, klaret vin.
På dette fjellet skal han sluke sløret som tilslører alle folk, dekket som tildekker alle folkeslag. Han skal sluke døden for evig.
Herren Gud skal tørke tårene fra hvert ansikt. Han skal ta bort sitt folks vanære fra hele jorden. For Herren har talt.
Den dagen skal de si:  «Se, dette er vår Gud! Vi håpet på ham, og han frelste oss. Dette er Herren, vi håpet på ham. La oss juble og glede oss over hans frelse!»

 

Pixabay

Misjon

«Misjon» er spalten der du blant annet kan lese om hva misjon er, og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.