– På flyturen hørte nentsermannen om Jesus for første gang

– På flyturen hørte nentsermannen om Jesus for første gang

Vi tar evangeliet som en selvfølge, men mange har ennå ikke hørt de gode nyhetene.

Misjon

«Misjon» er spalten der du blant annet kan lese om hva misjon er, og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.

For snart 30 år siden fløy en kompis av meg innover den russiske tundraen. Flyet hadde ikke seter. De få passasjerene satt på tepper på gulvet i den bråkete kabinen.

Til de unådde nentserne 

Leif skulle besøke et folkeslag helt nord i Russland – nentserne – et folkeslag som da ikke hadde en eneste kjent kristen, Bibel, kirke eller misjonær.

Nå var Leif på vei innover, på sin første tur, for å bli kjent og knytte kontakter. Ungdom i Oppdrag vurderte nemlig å sende misjonærer til nentserfolket.

I det bråkete transportflyet var det også noen lokale mannfolk som var på vei hjem, og Leif kom snart i prat med karene. De lurte på hvorfor Leif fløy innover is-ødet. Det var jo ikke hverdagskost at noen tok veien så langt nord.

Delte fantastiske nyheter

I løpet av flyturen fikk Leif forklare evangeliet for mannfolkene. Med store øyne hørte de historien om Gud, som sendte sin sønn Jesus for å dø på et kors og dermed gjenopprette kontakten med alle mennesker.

«Dette er fantastiske nyheter!», utbrøt den ene nentsermannen da Leif var ferdig å snakke. Dette var første gang han hørte evangeliet. «Hvor lenge har dere i Norge kjent til disse nyhetene?», spurte han.

«Vi fikk nyhetene for 1000 år siden», svarte Leif fornøyd.

Hvorfor kom dere ikke før?

«1000 år??», utbrøt han nærmest sint. «Hvorfor tok det så lang tid? Hvorfor kom dere ikke før?»

Leif kunne ikke svare.

Sendte misjonærer

Etter at Leif kom hjem, sendte Ungdom i Oppdrag misjonærer til nentserfolket. Det er et relativt lite folk, og består av knappe 50 000 mennesker.

De har sitt eget språk, sin egen kultur og tradisjon og tydelig identitet. Opprinnelig var nentserne nomader og levde av reinsdyrene sine. Nå er mange bofast, selv om noen fortsatt lever på samme måte som de har gjort i hundrevis av år.

I løpet av disse årene har flere kommet til tro på Jesus, kirker har blitt startet og Det nye testamentet er oversatt.

Mye arbeid gjenstår!

Gleden over å være med å nå et unådd folkeslag er stor. Likevel, mye arbeid gjenstår. Mange har enda ikke hørt evangeliet.

Unsplash

Misjon

«Misjon» er spalten der du blant annet kan lese om hva misjon er, og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.