Netflix-serien «After Life» får oss til å reflektere over livets store spørsmål

Netflix-serien «After Life» får oss til å reflektere over livets store spørsmål

"After Life" er et godt eksempel på at ingen filmer/serier er livssynsnøytrale.

After Life

Premiere (sesong 1): 08/03/2019

Språk: Britisk

Lokasjon: England

Sjanger: Komedie-drama

Regi, manus og hovedrolle: Ricky Gervais

Imdb-rating: 8,5

Distributør: Netflix

Sesonger: 3

Episoder per sesong: 6

Episodelengde: 20-30 min

Advarsel: Inneholder spoilere fra serien.

Komiker og ateist, Ricky Gervais, bruker mye av sin taletid på religionskritikk. Serien hans «After Life» er intet unntak og hans naturalistiske livssyn blir tydelig gjenspeilet i serien.

Er det hold i den fengende og artige religionskritikken til Gervais? Og er det noen av de sekulære holdningene som kommer frem i serien som samsvarer med Bibelen?

NB! Jeg kommer til å utgangspunkt i sesong 1 og 2. 

Hva fortelles om liv og død?

Allerede i tittelen kan vi se at store tema som liv og død blir skildret. I denne tragikomiske serien møter vi Tony, spilt av Gervais, som akkurat har mistet sin kone i kreft, og sorgen er enorm. Hver dag strever Tony etter å finne mening med livet.

Det ateistiske gudssynet fremmes og alle overnaturlige forslag blir møtt med latterliggjøring.

Det kommer tidlig frem at hovedpersonen Tony ikke tror på noe liv etter døden. Han er klar på at ved døden slutter kropp og sjel å eksistere.

Gud utelukkes

Gjennom hele serien får man se Tonys ertende og negative holdning til religion. Tony går alltid «seirende» ut fra debattene han har med sin religiøse kollega, Kath.

«Alle er skakkjørte på sitt vis. Alle har sitt å stri med. Penger, helse, hungersnød, krig. Vi er aper med overdimensjonerte hjerner.»

Det ateistiske gudssynet fremmes og alle overnaturlige forslag blir møtt med latterliggjøring. Ingen krefter utenfra kan gripe inn i naturen. Det formidles at samfunnet kun er en mekanisme som styres av årsak og virkning.

«Alle er skakkjørte på sitt vis»

Hva fortelles om meningen med livet og menneskeverd?

Tony: «Livet er verdifullt fordi det ikke ses igjen. Du kan tro på et liv etter døden om det føles godt. Det er ikke dermed sant. Men når du skjønner at du ikke kan bli her for alltid, tror jeg det er det som gjør livet så magisk (…) Verdsett de årene du har, for det er alt som er.»

Tony ser verdien av å leve, ikke fordi det er noen spesiell mening med det, men fordi alternativet, som er å dø og forsvinne, er et dårligere alternativ. Han prøvde å ta livet sitt, men angret da hunden hans bjeffet på han.

Tony: «Alle er skakkjørte på sitt vis. Alle har sitt å stri med. Penger, helse, hungersnød, krig. Vi er aper med overdimensjonerte hjerner. Ikke rart vi drikker og blir morderiske. Det er helt på trynet.».

Bibelens Gud er evig – kristne tror ikke på en skapt Gud.

Menneskene er likestilt med naturen og lever uten mål og mening, ifølge Tony.

Tony går fra å oppleve tilværelsen som meningsløs (nihilisme), til å få en mykere holdning til tilværelsen. Han ønsker å «lide litt mindre» og heller være takknemlig for det han har fått.

Moralen i serien kort fortalt: Vær god mot andre, sett pris på det vi har. Vi lever bare én gang så utnytt det, da vel. Vi er skakkjørte, men det er dette vi har fått. 

Eller som vennen til Tony sier:

“All we got is each other. We’ve got to help each other struggle through till we die, and then we’re done. Good people do things for other people, that’s it. The end.»

Kan du tegne en firkantet sirkel?

«After life» er en glimrende følelsesladd serie som forteller ulike menneskehistorier på en unik måte. Alle karakterene finner sin egen mening og ser verdien i sin egen historie. Det er likevel viktig at vi ikke ukritisk adopterer holdningene til karakterene man blir glad i.

For det første bør vi se på hva som faktisk sies. Er angrepene og argumentene mot kristen tro holdbare?

Et eksempel er da Tony setter Kath sjakkmatt ved å si «Hvem skapte Gud?».

Om det er Bibelens Gud det er snakk om, er det et spørsmål på falske premisser. Bibelens Gud er evig – kristne tror ikke på en skapt Gud. Det blir nesten som å spørre: «Kan du tegne en firkantet sirkel?».

Bibelen formidler en mye dypere mening.

Det er lett å la seg rive med når Gervais kamuflerer argumentene sine gjennom humor, men ser man nøye på dem, er de i høy grad kritikkverdige. Dette forsterkes også ved at den religiøse part er gitt dårlig retorikk og argumentasjon.

Bibelen formidler en dypere mening

For det andre kan det høres fint ut å finne sin egen mening og historie. At det fineste vi har er i hverandre. Misforstå meg rett, mange av disse verdiene er fine og sentrale i kristendommen, men selv om det høres fint ut, «betyr det ikke at det er sant», for å bruke Gervais’ egne ord.

Bibelen formidler en mye dypere mening. Én Sannhet og én mening. Tilværelsen er ikke meningsløs og menneskene er ikke sidestilt med naturen. Vi er skapt i Guds bilde med uendelig høy verdi.

For det tredje formidler Bibelen i motsetning til serien et håp etter døden. Et håp om en evighet med verdens skaper.

For det er som Tony sier at vi alle er «skakkjørte på sitt vis». Vi er alle syndere og det skiller oss fra Gud. Men Bibelen tilbyr oss en løsning på dette problemet – en nådig, gratis og personlig frelser ved navnet Jesus som har sonet alle våre synder på korset.

Netflix

After Life

Premiere (sesong 1): 08/03/2019

Språk: Britisk

Lokasjon: England

Sjanger: Komedie-drama

Regi, manus og hovedrolle: Ricky Gervais

Imdb-rating: 8,5

Distributør: Netflix

Sesonger: 3

Episoder per sesong: 6

Episodelengde: 20-30 min