Hvordan kan man bruke sosiale medier på en sunn måte?

Hvordan kan man bruke sosiale medier på en sunn måte?

Etter å ha sett dokumentaren "The Social Dilemma" på Netflix sitter jeg igjen med noen tanker.

The Social Dilemma

Dokumentaren «The Social Dilemma» handler om bruken av internett og sosiale medier, og hvordan dette påvirker oss mennesker og samfunnet vi lever i.

Denne saken ble først publisert 12/10/2020.

Mange av utviklerene av sosiale medier uttrykker en dyp bekymring rundt konsekvensene av det de selv har vært med på å utvikle. En av baksidene er hvor vanedannende det er. Ifølge de selv er den vanedannende delen av sosiale medier tiltenkt.

Avhengighetsskapende

Når vi er på ulike sosiale medier eller nettlesere blir vår oppførsel fanget opp. Hva vi ser på, søker på og hvor lang tid vi ser på det. Dette sier mye om oss og hva vi interesserer oss for. På denne måten fylles feeden vår med annonser og filmer som er lagd for å gjøre oss interessert. I det lange løp er dette med på å gjøre oss avhengig.

Når vi er avhengig står vi i fare for å bruke mer av tiden vår på sosiale medier enn vi selv ønsker.

Hvorfor bry seg?

«Men hvorfor skal jeg bry meg?», tenker du kanskje.

Jeg tror det er viktig å bry seg fordi det kan få store konsekvenser for livet. Hva vi ser på og hva vi bruker tiden vår på, har stor påvirkning på oss. Det er viktig å tenke gjennom hva som er sunt for oss.

På samme måte som det ikke er godt for helsa å spise for mye usunt, er det heller ikke godt for helsa å fylle oss med for mye «sosial junkfood».

Som kristne er det også viktig å tenke over hva som kan være med på å ta oss bort fra Gud.

Hva skal man gjøre?

Men så er spørsmålet: Hvordan skal man unngå å la sosiale medier ta for stor plass i livet? Jeg regner med at det sitter langt inne å slette Snapchat, TikTok, Instagram og Facebook. Jeg tror heller ikke det er realistisk med tanke på hvor mye av vårt sosiale liv som foregår på disse plattformene.

Uansett lønner det seg å være bevisst rundt egen adferd, både på mobilen og ellers i livet. På denne måten har vi en mulighet til å oppdage våre egne feil og endre kurs.

Her kommer mine 5 forslag til hvordan du kan ta kontrollen over egen mobilbruk, og bruke sosiale medier på en sunn måte.

1. Ta tiden

På mange mobiltelefoner er det mulig å sjekke hvor mye tid du bruker på ulike apper. Dette kan være svært hjelpsomt for å finne ut hvor mye tid man bruker, og om man bør ta grep.

2. Prøv å «unfollowe»

På samme måte som man kan følge, så kan man også slutte å følge. Min utfordring er å prøve å unfollowe en bruker du tenker har negativ innflytelse på deg, og se om du kommer til å savne denne brukeren i feeden din.

3. Skru av notifikasjoner

Du har sikkert fått forslaget før men prøv å skru av notifikasjoner. Dette kan være første steg på veien til å ta kontrollen over tiden du. bruker på sosiale medier. Du trenger virkelig ikke å være oppdatert hele veien.  Hvis noen virkelig trenger å få tak i deg, kan de heller ringe.

4. Vær kritisk

Vær kritisk til alt innhold du kommer over på internett. Ofte kan man få et helt feil bilde av virkeligheten gjennom såkalte «fake news». Ikke trekk for raske konklusjoner.

5. Legg vekk mobilen

Bestem deg for noen tider på døgnet eller steder du ikke skal gi deg selv tilgang til mobiltelefonen. Det kan være under et måltid, i skoletiden eller på soverommet.

Til slutt vil jeg komme med en anbefaling til noen få instagrambrukere som er verdt å følge, og som er med på å gjøre feeden din bedre.

  • Preach
  • Plussord
  • iTropodden
  • iTro
Netflix, The Social Dilemma

The Social Dilemma

Dokumentaren «The Social Dilemma» handler om bruken av internett og sosiale medier, og hvordan dette påvirker oss mennesker og samfunnet vi lever i.

Denne saken ble først publisert 12/10/2020.