3 spørsmål å stille seg når du ser skjerm

3 spørsmål å stille seg når du ser skjerm

Det er mye bra og kreativt på film og TV, men det er viktig å ha et bevisst forhold til hva vi ser på.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Tilgangen til film, serier og TV-programmer har aldri vært lettere tilgjengelig og tar mye av tiden til mange av oss. Så hvordan bør egentlig vi kristne forholde oss til skjermtitting?

 

Vi blir påvirket

Vi har lett for å tenke at vi ikke blir påvirket av det vi ser på, men det er bare å fastslå – det blir vi. Enten vi liker det eller ikke. Hvorfor tror du for eksempel produsenter bruker millionbeløp hver uke på reklamer?

Gud ønsker ikke bare litt av livene våre, han ønsker hele oss. Vi skal ære han i alt vi gjør (ref. 1 Kor 10,31). Det som skjer innenfor kirkeveggen er like åndelig som når vi tar oppvasken hjemme. Gud ønsker hele livet vårt – også når vi ser Netflix.

 

Tre spørsmål å stille seg under skjermtitting:

Dette er ikke tre enkle steg som løser alle TV-utfordringene våre, men tre spørsmål som gjør at vi som kristne kan få et sunnere forhold til skjermtittingen vår.

 

1. Hva er motivasjonen min?

Ser jeg dette for å forstå kulturen bedre, og dermed lettere komme i kontakt med ungdommer i trossamtaler?

Ser jeg dette for å ære Gud og hans storhet i skaperverket eller for å flykte fra virkeligheten og ære meg selv og dekke mine egoistiske lyster og behov?

Mye handler om motivasjonen vi har til det vi ser på.

 

2. Er jeg kritisk?

Det som skjer i film kan se så fint ut, men er ofte langt borte fra den virkelige sannheten.

Vær kritisk og still deg spørsmålene: Kan jeg stille meg bak moralen i denne filmen? Er budskapet forenelig med Bibelen?

Vær kritisk og vit hvor du selv står.

 

3. Lokker det meg til fall?

Er Netflix et fristed hvor det er greit å la synden vår ta styring uten motstand?

Hvis du for eksempel vet at nakenhet lett får deg til å seksualisere andre rundt deg, bør du også la være å se filmer som inneholder mye nakenhet.

Det er ingen fasit på hvilke filmer/serier/TV-programmer som er «innenfor» og ikke. Det varierer fra person til person, så her må du selv ta ansvar og se dine egne svakheter.

Som kristne er vi kalt til å leve «i verden», men ikke «av verden». Så lev i verden og nyt godt av Guds kreative skapelse, men la ikke verden – det som ikke er fra Gud – forme deg.

Når det er sagt så er film noe godt, skapt av kreativiteten vi har fått av Gud. Men som med alt annet her i denne falne verden, kan det misbrukes. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til vår TV-bruk. Hvem styrer fjernkontrollen i ditt liv? Deg eller Gud?

 

I verden, men ikke av verden

Som kristne er vi kalt til å leve «i verden», men ikke «av verden». Så lev i verden og nyt godt av Guds kreative skapelse, men la ikke verden – det som ikke er fra Gud – forme deg. Tenk heller at du har en mulighet til å forme den.

 

Ønsker du flere tips til hvordan vi som kristne bør forholde oss til det vi ser på? Da anbefales boken «Disippel foran TV».

Unsplash

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.