Julespilleliste på Spotify – Årets nykommere

Julespilleliste på Spotify – Årets nykommere

Hans Kristian Skaar har samlet det beste av årets julemusikk i en spilleliste, og oppsummerer samtidig årets julemusikktrender i 7 punkter.

Hørt

iTro hjelper deg til å holde deg oppdatert med nye musikktips.

Julemusikkentusiast Hans Kristian Skaar, som er leder for NLM ung, har fulgt julemusikkutviklingen tett gjennom mange år.

Under spillelista han har laget, oppsummerer han julemusikkåret 2020 i 7 punkter:

 

1. Julesangsjangeren utvides stadig

Her er sikkert mange uenig med meg, men jeg synes det er nydelig å se hvordan julen inntar stadig nye sjangre, og at vi har fått nye julesanger med gode tekster også i rapform, indie og elektronikamusikk.

Ellers har de siste åra vært preget av at julemusikk og lovsangssjangeren omsider har funnet sammen, og jeg synes de kler hverandre godt. Nytt av året er at vi også har fått live uptempo julelovsang, representert ved blant annet Planetshakers.

2. Rommet mellom lovsang og salme

Det er også flere som har funnet fram til rommet mellom lovsang og salme, som kanskje har vært litt forbeholdt Stuart Townend og Getty-familien, og skriver nye flotte juletekster. Her var Sovereign Grace Music et hyggelig nytt bekjentskap for meg i år.

3. Fornyelse av gamle og glemte julesanger

Samtidig er jeg veldig svak for artister som klarer å finne fram litt gamle, bortgjemte og glemte julesanger – og fornyer dem. Det har vi flere eksempler på også i år, særlig internasjonalt.

Men også i Norge, hvor jeg for eksempel synes Herborg Kråkevik og Odd Nordstoga har nese for gammelt gull, ofte med ramsalte tekster, som det er ganske kult at så profilerte artister våger å synge.

4. Tekster preget av situasjonen vi er i

Og apropos tekster: Tekstene på årets juleplater preges i ganske stor grad av situasjonen vi er i. Flere tekster handler om pandemi, ensomhet og frykt, og mange formes som en bønn om Guds nærvær i vanskelige tider. Og det var kanskje på tide at julesanger ikke bare er søte.

5. Mindre kor og symfoniorkester

For øvrig er utvalget av ny julemusikk med kor og symfoniorkester, naturlig nok, en god del mer begrenset enn vanlig.

6. En ny generasjon omfavner julesanger

Til slutt vil jeg også legge til at jeg som gammel ungdomsarbeider virkelig gleder meg over å se at også en ny generasjon omfavner julesanger.

Noen er kanskje redd for artister som er juleprofitører og ellers ikke mener så mye med det de synger. Men det er ikke lenger en selvfølge at noen som helst vil synge om julen.

Så når youtubefenomenet, tenåringen Allie Sherlock finner fram en eldgammel julesang, tar den med på reportoaret sitt og synger juleevangeliet, er det en gave til oss, og jeg tror ellers vi skal være forsiktig med å tro vi vet så mye om hva de som synger legger i det.

7. Et godt julemusikkår

Summa summarum: Julesangåret 2020 ble et av de bedre på en stund. Jeg synes vi både på tekst og musikk har fått tilført noe nytt, og at det i år også zoomes inn på litt andre sider av julebudskapet enn det som ofte har blitt vektlagt.

Pixabay

Hørt

iTro hjelper deg til å holde deg oppdatert med nye musikktips.