Julemusikkguide

Julemusikkguide

iTro gir deg den ultimate guiden til julens musikk, med alt fra gitarsoloer til instrumental pianoklimpring.

Det finnes store mengder julemusikk, nesten hver eneste artist gir ut et julealbum i løpet av karrieren. Dermed finnes det også mange forskjellige typer julealbum. Her finner du noen forskjellige album som du kanskje ikke har hørt før, i stor grad fra kristne artister. Håper du finner en favoritt!

Rock

Jeg synes at en skikkelig gitarsolo er nydelig i kombinasjon med kimende klokker. Den rocka julemusikken gir energi inn i mørketiden. Favoritten her er Lincoln Brewsters julealbum; «Joy to the World,» i tillegg har både Hawk Nelson og Kutless har gitt ut spennende album.

 

Andre album er mer country-rock, gode eksempler er Tenth Avenue Norths og Marc Martells album.

Julefest: EDM og «hæla i taket»

Denne typen julemusikk har jeg, som EDM-elske, virkelig savnet. Det blir virkelig stemning med disse sangene. Med tekster som ærer Gud, kommer også julebudskapet klart frem. Chapel Band, Hillsong Y&F, Planetshakers og David Dunn har gitt oss spreke sanger som skaper julefeststemning.

Juleperler med pop-preg

 

Disse albumene er sjangermessig mer slik vi er vant til at julemusikk skal høres ut. Likevel er skinner artistenes særpreg gjennom. Lauren Daigles og Francesca Battistellis albumer har et litt koselig og preges av en slags barndomsjulestemning. Vakkert!

Casting Crowns´, Bryan & Katie Torwalds og Love & the Outcomes nye album er også slike perler.

Instrumental

 

Ingenting er som å sette på instrumentalmusikk som gir en rolig atmosfære. Bugge Wesseltofts album «It´s Snowing on my Piano» er det albumet som gir meg aller mest julestemning, med beroligende pianomusikk. Jazz fra David Ian og filmmusikken fra «Tre nøtter til Askepott» er også fantastisk musikk som gir en pause i en travel førjulstid.

Lovsang

Flere artister som til vanlig gir ut lovsangsmusikk har også gitt ut julealbum. Her finner man mange skatter. Her er det også mange helt nye julesanger som får frem julebudskapet og juleevangeliet på en treffende og god måte. At Gud ble menneske, i julen, er absolutt noe man kan lovsynge og takke Gud for. Vi synger «Gloria» og gir ære til Gud sammen med gjetere, engler og vismenn. Chris Tomlins album fra i fjor blir nok en klassiker, Hillsongs og Meredith Andrews album er også nydelige.

Alternativt og Særegent

Julemusikken trenger ikke være slik den alltid har vært. Tobymac har i mange år utfordret sjangermessig, og i år kom han ut med et nytt vågalt julealbum. Man kan ikke la være å bli glad av musikken fra Toby og gjengen hans! For King & Country har også gitt ut julesanger med uforventede musikalske innslag, Little Drummer Boy er en klar favoritt.

We are Messengers har gitt ut et album som ikke har en klassisk jule-sound, men som likevel gir julestemning. Manafest sin rap-julesang «California Christmas» er også med å gi julemusikk-sjangeren ny variasjon.

Barndommens juleminner

Det er alltid noen klassikere fra barndommen som man resten av livet forbinder med jul. Carolas julealbum og Oslo Gospel Choir er absolutt gjenkjennbare for alle som var små sent 1990/tidlig 2000.

Julemusikken har altså mange sider, men felles for alle er at de hjelper oss å ta inn julens budskap og gir oss den gode julestemningen. Du finner denne musikken og mer på iTros juleliste for 2017 på Spotify: