Fredspris, forbilder og hjertesaker

Fredspris, forbilder og hjertesaker

Vi har alle noe vi brenner litt ekstra for. Din hjertesak er kanskje ikke like omfattende som hjertesaken til årets fredsprisvinnere, men det betyr ikke at den er uten verdi.

Kultur

Les mer om Nobels Fredspris og utdelingen på mandag her.

Førstkommende mandag deles Nobels Fredspris ut i Oslo. Prisen går hvert år til noen som arbeider for et varmere, bedre og rettferdig verdenssamfunn. I år går prisen til Denis Mukwege og Nadia Murad som begge har satt fokus på overgrep mot kvinner i krigsområder og arbeider for å hjelpe de som har blitt utsatt for denne volden.

Dette er mennesker som brenner for sin sak og som virkelig er forbilder. De fortjener en pris, og det skal de få! 

Når vi hører historier om slike mennesker har vi to valg. Klappe anerkjennende og være glade for at noen andre enn oss «gjør jobben,» og fortsette hverdagen – eller vi kan la oss inspirere! 

Hva er din hjertesak?

Vi har alle noe vi brenner litt ekstra for. Din hjertesak er kanskje ikke like omfattende som hjertesaken til årets fredsprisvinnere, men det betyr ikke at den er uten verdi. Det er betydningsfullt å kjempe for rettferdighet og godhet, også i det små.

Det at vi brenner ekstra mye for en ting betyr heller ikke at alt annet er uviktig for oss. Men det er umulig å engasjere seg i alle mulige saker samtidig, noen ganger må man velge hvordan man skal bruke tiden og energien sin. 

Guds hjertesak

Guds største hjertesak er at alle mennesker på jorden skal bli frelst, bli kjent med ham og leve med ham i evighet. Som kristne bør dette også være vår hjertesak. Likevel er det flere måter å bidra til denne saken på. Gud bryr seg om hele mennesket, og oppfordrer oss til å kjempe mot urettferdighet og fattigdom. 

Men hvordan kan jeg finne ut hva som er min hjertesak? Det første du kan gjøre er å spørre Gud om veiledning. 

Helt praktisk

En hjertesak er noe du liker og er god på å gjøre. Samtidig er det noe som kan bidra til at andre får det bedre. Du bruker ofte egne erfaringer, kanskje spesielt vonde eller kjipe opplevelser, til å hjelpe andre i samme situasjon.

Ofte blir hjertesaker veldig svevende og teoretiske. Du vet kanskje at du brenner for at mennesker rundt deg ikke skal være ensomme, men vet ikke helt hvor du skal begynne. Det er her det blir viktig å tenke helt praktisk.

Gode tanker forblir bare tanker om man ikke handler! Søk litt på nettet, oppsøk frivillighetssentraler eller organisasjoner som jobber for det du brenner for. 

Det koster

For skal man gjøre en forskjell, kreves det mer enn gode intensjoner. Man må handle. Noen ganger ved å gå ut av sin egen komfortsone, noen ganger ved å prioritere andre enn seg selv – både med penger og tid.   

Det vil koste, det vil ikke alltid være det letteste. Når du åpner øynene for alt det forferdelige som skjer i verden vil det påvirke deg, det kan bli følelsesmessig tungt. Men å genuint bry seg om det som skjer er første steg mot å gjøre en forskjell. 

Heldigvis går vi ikke alene og kun i vår egen kraft. Jesus er med, og han blir til og med kalt fredsfyrsten! 

Det er lett å bli overveldet av hvor mye elendighet som finnes i verden. Man kan bli helt passiv bare av tanken. Husk da: En bedre verden for ett menneske er en bedre verden. Vi har alltid en mulighet til å vise litt av Guds godhet. Det kan vi alle klare, fredsprisvinnere eller ikke. 

Kultur

Les mer om Nobels Fredspris og utdelingen på mandag her.