5 tips til ting å se på, høre på og lese i påskeferien (+ et bonustips)
Trenger du noe å fylle påskeferien med, er det mange ting som kan være med og peke på påskens budskap.
Det er påskeferie! Og kanskje kan påsken være en fin tid for å finne noe nytt å se på, høre på eller lese?
Og ekstra bra er det kanskje hvis dette samtidig kan være med og peke på påskens budskap. Her er noen tips fra oss i iTro:
5 filmtips
Risen (2016)
Dette er påskefortellingen om Jesu død og oppstandelse fortalt på en ny måte – gjennom øynene til en romersk soldat. Han skal etterforske hvem som stjal liket av Jesus fra graven, som plutselig var blitt borte.
iTros anmeldelse av filmen: Nytt blikk på påskens fortelling
(Ligger på Netflix)
Prinsen av Egypt (1998)
At Moses og Israelsfolket ble reddet ut av slaveriet i Egypt, er utgangspunktet for påsken. Og 20 år etter at denne animasjonsfilmen ble laget, er det fortsatt den beste filmen som er laget om denne historien.
(Ligger på Netflix, engelsk språk anbefales)
Narnia – Løven, heksa og klesskapet (2005)
Filmen handler om fire barn som forviller seg inn i den magiske verdenen Narnia gjennom et klesskap. Der må de være med og overvinne den onde heksa som styrer, i en kamp mellom det gode og det onde. C. S. Lewis, som skrev bøkene om Narnia, er en av de mest anerkjente kristne forfatterne gjennom tidene, og filmen har en klar parallell til den kristne påskefortellingen.
(Ligger bl.a. på Viaplay, Google play og iTunes)
Ben-Hur (1959)
Ingen film har vunnet flere Oscar-statuetter enn Ben-Hur. Filmen handler om en rik jødisk handelsmann som blir forrådt av en gammel venn, og mister alt han har og sendes bort som slave. Han sverger hevn, og jobber seg tilbake mot Jerusalem. Flere ganger møter han Jesus, og det får avgjørende betydning for ham.
Noen raske advarsler er likevel på sin plass:
Advarsel 1: Filmen er ganske gammel.
Advarsel 2: Filmen er latterlig lang (3t 42 min).
Advarsel 3: Det kom en ny utgave av Ben-Hur i 2016, men alle er enig i at den var dårlig, så se heller originalen.
(Ligger på Netflix)
The Passion of the Christ (2004)
Mel Gibsons film om de siste 12 timene frem mot korsfestelsen, er en av de mest brutale filmene man kan se. Den viser lidelsene Jesus måtte gjennom, uten å spare på noen detaljer. Dette er en sterk og ubehagelig film å se, så det er med et litt delt hjerte vi anbefaler den.
iTros anmeldelse av filmen: The Passion of the Christ
(Ligger på Netflix)
Les også: Maria Magdalena-film kan gi nye perspektiver på hvordan det var å følge Jesus
5 boktips
Løsepengen Jesus (Sverre Bøe)
Denne boka er en vandring gjennom påskefortellingen. Gjennom mange korte tekster tas flere av de vanlige – men også en del uvanlige – spørsmål rundt påsken opp. Som for eksempel:
– Hvorfor måtte Jesus dø på et kors?
– Hva betyr det at Jesus bar bort synden vår?
– Hvorfor red Jesus på et esel?
– Hvorfor ser nattverdbrødet ut som en mynt?
Nådens gåte (Philip Yancey)
Hva er det som er så spesielt med nåden? Philip Yancey vier en hel bok til dette spørsmålet, når han forteller ulike historier om nåde, tilgivelse og nådeløshet. «Det eneste som er hardere enn tilgivelse, er alternativet» skriver han.
Egil Svartdahl sa en gang: «Istedenfor å lese mange dårlige bøker, leser jeg heller noen gode bøker flere ganger. En slik bok er Nådens Gåte.»
Det meste som skjer, er usynlig (Trond Vorhaug)
På tre uker skjer det masse ekstremt i livet til Sindre på 18. Mest sånne ting han ikke selv ville ha valgt, men som får konsekvenser for livet hans. Med hodet fullt av spørsmål, ender han opp i stua til den litt sære 76-åringen Albus Sørensen, som er hekta på Starbuckskaffe, brownies og Romerbrevet – og som påstår at det meste som skjer, er usynlig.
Dette er en roman, men samtidig en oppbyggelig bok, som tar opp mange av de store spørsmålene som kan dukke opp i livet.
Den store skilsmissen (C. S. Lewis)
Den kjente Narnia-forfatteren har skrevet et tankevekkende tankeeksperiment om en bussreise fra helvete til himmelen, der passasjerene blir vist rundt og får valget om de har lyst til å bli igjen i himmelen eller om de vil bli med bussen tilbake. Men passasjerene har forskjellige ting de ikke ønsker å gi slipp på, som gjør at de av ulike grunner ønsker å ta i bruk returbilletten.
Skeptikerens guide til Jesus – 1 og 2 (Stefan Gustavsson)
Hvis du er opptatt av trosforsvar, er dette to bøker som kan være midt i blinken i påsken, og du trenger ikke ha noe forkunnskap om trosforsvar. Den første av bøkene handler om evangelienes troverdighet og den historiske Jesus, mens den andre boken fortsetter reisen, og tar opp spørsmål som tar for seg hvem Jesus var og oppstandelsen.
iTros anmeldelse: Skeptikerens guide til Jesus 2
5 musikktips
Skapende (Filadelfiakirken)
En nokså ny lovsangsplate fra Filadelfiakirken, med en kombinasjon av nye sanger og litt eldre sanger som har fått en ny drakt.
The Power of the Cross (Various artists)
Tim Hughes, Delirious?, Matt Redman og flere har laget et samlealbum med sanger knyttet til korset.
The Prince of Egypt (Soundtrack)
Noe av det som gjør filmen The Prince of Egypt så bra, er musikken. Så soundtracket til filmen står veldig fint på egne føtter. Filmen fikk Oscar for beste sang.
Eksplosjon (David André Østby)
Kanskje ikke et rent påskealbum, men påskens budskap ligger der hele veien, og her er det mange sanger om påskens budskap. Eksplosjon gikk til topps på iTunes’ albumliste da den kom ut, og var også en tur innom VG-lista.
Johannespasjonen (Johannes S. Bach)
Er du litt høykulturelt anlagt, glad i klassisk musikk og samtidig aksepterer at tekstene er på tysk, er antagelig Johannespasjonen av Bach midt i blinken for deg! Hvis du derimot ikke er så åpen for høykultur eller glad i klassisk musikk og tysk, er det nok mulig at dette blir litt i særeste laget for deg. Men dette verket går gjennom Jesu lidelseshistorie slik den står i Johannesevangeliet.
Bonustips
Uansett hva du ellers ser, hører eller leser i påska, anbefaler vi å ta deg tid til å lese påskehistorien slik den faktisk står i Det nye testamentet. Du kan lese om påsken i alle de fire evangeliene, og aller mest står det i Johannesevangeliet, fra kapittel 13-21. Så dette er vår beste anbefaling for påsken. Den kan enten leses i ett strekk, eller den kan spres utover påsken.
Har du flere tips til musikk, filmer eller bøker å anbefale i påsken? Del det gjerne med de andre i kommentarfeltet! :)