Bør en kristen engasjere seg og stemme ved årets valg?

Bør en kristen engasjere seg og stemme ved årets valg?

Valget som bestemmer retningen for ditt lokalsamfunn nærmer seg.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

HUSK valgdagen 9.september 2019

På Jesu tid var det lite som minte om kommune- og fylkestingsvalg. Litt på samme måte som at el-sparkesykler og iTro.no heller ikke hadde fått vind i seilene helt enda.

Likevel sier vi ofte at Bibelen er like relevant for mennesker i dag som for mennesker den gangen. Man kan jo derfor undre seg over om Jesus ville stemt?

Bidra i lokalsamfunnet

Å stemme ved kommunevalget betyr at du tar en aktiv del i lokalsamfunnet ditt, for de vi velger får direkte innflytelse over hverdagen vår.

Du vil merke resultatet av valget hver gang du tar bussen, besøker bestemor på sykehjemmet, drar på skolen eller passerer bomringen. (Hva Jesus mener om bomringer skal jeg ikke si for sikkert, men Sakkeus hadde nok vært fornøyd.)

Bibelske idealer

Bibelen forteller oss en hel del om ulike samfunnsaktuelle temaer. Vi kan lese om skatt, hvordan vi skal forholde oss til myndigheter, og ikke minst hva det forventes av oss som medmennesker. Jesus ber oss om å være gode mot hverandre. Vi bør vise overbærenhet og toleranse.

Ofte får vi høre at Bibelens verdier har hatt stor innflytelse på samfunnet vårt. Jeg tror at årsaken til dette er at det er helt naturlig for en kristen å engasjere seg.

Et slikt engasjement kan komme til utrykk på mange ulike måter. Alt fra menighetsarbeid, frivillighet og omsorgsyrker. Noen velger også en aktiv del i politikken. Men kristent engasjement kan også handle om så lite som å hjelpe familien sin.

Bruk stemmeretten

En viktig del av å tilhøre samfunnet vårt er derfor å stemme. Det er jeg sikker på at både Jesus og Sakkeus kan være enige om.

Godt valg.

iTro oppfordrer deg også til å sjekke ut hva politikerne og partiene på din hjemplass kjemper for. For eksempel ved å lytte til en skoledebatt. Det er viktig å stemme, men det har også noe å si hvem du stemmer på.

Hvordan stemmer jeg ved kommune- og fylkestingsvalget?

Hvis du er, eller blir 18 år i 2019, har du stemmerett.
Du kan forhåndsstemme fram til 6.september. Etter dette må du møte opp på valgdagen 9.september i hjemkommunen din med gyldig legitimasjon. 

Hvordan stemmer jeg ved kirkevalget?

Hvis du er, eller blir 15 år i 2019, og er medlem i Den norske kirke, har du stemmerett.
Dette skjer samtidig med kommune- og fylkestingsvalg den 9. september.  Du stemmer både til soknet du er bosatt i og til bispedømmet.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

HUSK valgdagen 9.september 2019