Det deilige kommunevalget

Det deilige kommunevalget

Valget er ikke om du skal stemme eller ei, men hvem du skal stemme på.

Jeg elsker kommunevalg. Det er noe deilig sjarmerende med det hele: Lokale helter kjemper sin harde kamp for at at bassenget igjen skal fylles med vann eller at fotballklubben som har rykket opp til 4. divisjon fortjener en kunstgressbane. Valgflesket stekes ikke i smør, denne høsten: Det politikerne lover kommer de til å holde. Når det er Kari og Ola som driver valgkamp må de holde det de lover, for de møter sine velgere på matbutikken, på jobb og i sosiale lag. Det er det som gjør kommunevalget så nært, spennende og ikke minst deilig.

Personer du kjenner

Det er lett å tenke at det er Siv Jensen, Erna Solberg og Jens Stoltenberg som bestemmer i detta landet. Siv, Erna og Jens er de vi ser i TV-debatter, gjerne ikledd flotte klær, med ladede pekefingre, klare for å angripe sine meningsmotstandere. Men ingen av dem stiller til valg den 12. september. Kommunevalget handler det om personer du kanskje kjenner, mennesker som virkelig bryr seg om at du skal ha det bra.
«I år skal alle ta i et tak og avgi sin stemme»

Kristne bør engasjere seg

Jeg har hørt kristne si at “så lenge vi ber for Norge så gjør vi det beste vi kan”. Andre kristne bryr seg om politikk kun når ord som “homoekteskap” og “avkristning” blir nevnt. Noen bryr seg ikke om politikk i det hele tatt. Jeg tror derimot at kristne bør engasjere seg. Ikke bare de som er gira, ikke bare de som liker politikk, men i år skal alle – absolutt alle – ta i et tak og avgi sin stemme.
Jo, vi skal “be for konger og alle som er i ledende stillinger”, som Paulus skriver (1. tim 2:2). Vi skal gjøre det også. Men det er ikke nok, det er ikke en hvilepute for at kristne ikke trenger å stemme ved valget. Vi kan ikke bare sette oss ned og be om at de som er kapteiner i vår lille norges-skute skal få landet på rett kjøl. Jesus stod for et radikalt politisk syn – ja, faktisk så radikalt at vi ikke en gang kan plassere det i dagens politiske landskap. Mens våre politiske partier taler til egoismen så taler Jesus til medmennesket. Er du i tvil kan du bare sjekke Lukas 6:27-36.
«Da gir du respekt til hverdagsheltene som kjemper for at du skal få det bra»

Hva kand du gjøre?

Så hva kan du egentlig gjøre for at verden skal bli bedre? Alle skal ikke bli politikere. Men jeg tror Jesus vil at vi skal bry oss om hverandre, bry oss om samfunnet og i siste rekke bry oss om politikk. Det gjør vi ved å sette oss inn i hva de ulike partiene mener, spørre andre og finne ut hvilket parti som mener mest likt med deg. Du vil ikke finne et parti som mener akkurat det samme som deg, men sannsynligvis finner du et du har mye til felles med. På valgdagen stemmer du på et parti. Da gir du respekt til hverdagsheltene som kjemper for at du skal få det bra samtidig som du gjør noe godt for andre. Det er nemlig sånn demokratiet fungerer: Gjør noe godt for andre, så får vi det bra sammen.

Jesus talte til medmennesket – det gjør demokratiet også. Bruk stemmeretten!
Les også iTros valgguide fra 2009.
Ill.foto:  Aidan Jones på flickr