Premier League-start, Luton Town, kristendom og kultursjokk
Hvordan møter vi våre medmennesker på bortebane?
I fotballverden er det ikke alltid størrelsen på klubben som avgjør suksess. Luton Town, en liten fotballklubb med en bitteliten stadion, klarte mot alle odds å rykke opp til Premier League.
De har ikke spilt i øverste divisjon på 31 år og i 2014 spilte de på nivå fem. I dag serieåpner de i det gjeveste selskap borte mot Brighton.
De er på bortebane, bokstavelig talt.
Hva kan Luton og Premier League lære oss noe om kristenlivet?
Kultursjokk?
NRK skrev en sak hvor de spådde kultursjokk for de største stjernene. De som er vant til å løpe rundt på pompøse og svære arenaer slipper ikke unna Lutons hjemmebane, Kenilworth Road Stadium, som bare rommer 10 240 sitteplasser. Det blir også en utfordring for de som har Luton-allergi, men det er en helt annen sak.
De må spille i omgivelser og forhold de ikke er vant til. De er på bortebane, bokstavelig talt. På samme måte kan oss kristne oppleve kultursjokk når vi står overfor utfordringer med tro og i møte med omverdenen.
Hjemmebane vs. bortebane
Det kan være enkelt for oss kristne på «hjemmebane» – i kirka, blant kristne venner eller på andre kristne arrangement. Da blir vi heiet frem og møter lite motbør. Å komme på bortebane, ut av «kristenbobla», derimot, kan være mer utfordrende.
Heiaropene er kanskje byttet ut med pipekonsert og omgivelsene er ikke lenger så trygge og behagelige.
For å få et godt resultat er det viktig å bevare integriteten.
I Pemier League spilles halvparten av kampene på hjemmebane og halvparten på bortebane. Kanskje vi kristne spiller litt for mange hjemmekamper, at vi litt for sjeldent tør å bevege oss ut på bortebane?
Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen! (Matt 5,14-16)
Bevar integriteten
Fellesnevneren til både oss kristne og bortelagene i Premier League, er at når vi først er på bortebane, så er vi nødt til å forholde oss til de faktiske forholdene som gjelder, enten vi liker det eller ei.
Hvordan spiller vi da en god «bortekamp»?
Vi kan ikke alltid endre verden og omgivelsene, men vi kan påvirke den positivt og for å få et godt resultat er det viktig å bevare integriteten.
Vi må støtte og be for hverandre, slik at vi blir klare for de tøffe bortekampene.
Selv om bortelagene må tilpasse seg Lutons lille stadion, må de likevel bevare sin fotballintegritet og spille i henhold til Premier Leagues standarder. På samme måte må vi tilpasse oss kulturelle normer uten å gå på kompromiss med våre kristne verdier og det vi tror på.
Å leve ut troen i hverdagen gjennom kjærlighet og omsorg til andre, uansett omstendighetene, kan ha en betydelig påvirkning på omgivelsene. På samme måte som Luton-spillerne er ambassøderer for klubben sin når de gjester andre klubber, er vi representanter for kristendommen når vi er på bortebane.
De er ikke av verden, slik jeg ikke er av verden. Hellige dem i sannheten, ditt ord er sannhet. Som du har sendt meg til verden, har jeg sendt dem til verden. (Joh 17,16-18)
Fellesskapet
Lutons suksess er et resultat av samarbeid mellom spillerne, trenerne og støtteapparatet. Et lag med ulike oppgaver, som hjelper hverandre og ønsker å gå i samme i retning har vært helt avgjørende for suksessen.
De har ulike posisjoner og roller som utfyller hverandre, på samme måte som oss kristne er på samme lag med ulike oppgaver eller ulike lem på Kristi kropp (1 Kor 12,12), som Paulus beskriver det
Vi må støtte og be for hverandre, slik at vi blir klare for de tøffe bortekampene.
La oss ha omtanke for hverandre, så vi oppgløder hverandre til kjærlighet og gode gjerninger. Og la oss ikke holde oss borte når menigheten vår samles, som noen har for vane. La oss heller oppmuntre hverandre, og det så mye mer som dere ser at dagen nærmer seg. (Heb 10,24-25)
La oss utruste hverandre på hjemmebane i de kristne fellesskapene og med det hjelpe hverandre til å være lys og spille gode bortekamper.