Phubbing ødelegger relasjoner

Phubbing ødelegger relasjoner

"Phubbing" handler om å avvise eller overse andre til fordel for mobiltelefonen.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Jeg er en multitasker. Det har jeg alltid vært, og det kommer jeg nok alltid til å være. Jeg liker å se på fotball og annen sport mens jeg bruker mobilen til å oppdatere meg på det siste som har skjedd, eller sender en mail.

Phubbing handler om avvisning

I seg selv trenger ikke multitasking å være kritikkverdig, men måten det gjøres på kan være problematisk. For multitasking innebærer ofte, hvert fall i mine tilfeller, at man taster på en skjerm samtidig som man prater med andre mennesker. Da kan en situasjon oppstå som kalles for «phubbing».

Ordet phubbing er en kombinasjon av ordene «phone» (telefon) og «snub» (å avvise). Phubbing handler om å avvise eller overse andre til fordel for mobiltelefonen. I stedet for å kommunisere med sin partner eller venn ser man heller på mobiltelefonen.

Det ironiske er at mobiltelefonen vår skal gjøre kommunikasjon enklere.

Dette er en reell risiko for multitaskere og de av oss som bruker mye tid på sosiale medier. Med andre ord er det mange som av oss som driver med phubbing, eller som står i faresonen for å kunne gjøre det i fremtiden.

Mobiltelefonen har førsteprioritet

Phubbing høres kanskje harmløst ut. Men mange av de som blir utsatt for phubbing føler at de blir avvist eller oversett av vedkommende som heller ser på mobilen enn å delta aktivt i samtalen. Som regel ønsker ikke den personen som «phubber» å avvise eller overse, men handlingen viser tydelig at mobiltelefonen har førsteprioritet.

Det ironiske er at mobiltelefonen vår skal gjøre kommunikasjon enklere. Den skal koble sammen mennesker som er langt borte fra hverandre i distanse. Det som derimot skjer er at de som er nær oss blir dyttet lengre vekk, fordi mobiltelefonen tar vår oppmerksomhet.

Fire tips

Så hva kan man gjøre for å unngå «phubbing»? Her er fire nyttige tips:

  1. Mobilfri sone. Det er lurt å ha noen soner i huset der det er forbudt med mobiltelefon. Hva med stua eller soverommet?
  2. Legg bort mobilen under hvert måltid med kjæreste eller venner.
  3. Ha noen uker skjermfri. Dette virker kanskje veldig drastisk, men vil garantert gjøre det lettere å kvitte seg med uvanen for godt. Kanskje det er mulig å gjøre i løpet av sommerferien?
  4. Skru av varsler. Da slipper du å bli forstyrret hele tiden, og kanskje du til og med «glemmer» mobilen noen ganger?
Pexels

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.