Kommer folk til helvete fordi de er uenige med kristne?

Kommer folk til helvete fordi de er uenige med kristne?

Mennesker går fortapt fordi de er syke, men har ikke villet innse at de trenger en lege.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Jeg leste for litt siden en bok av Sam Harris, en ateist som er ivrig etter å misjonere sitt budskap om at Gud ikke finnes.

Arrogante kristne

Han snakket om arrogansen til kristne mennesker som kunne tro at: «universets skaper har interesse for meg, godkjenner meg, elsker meg og vil belønne med etter døden». Og i tillegg, «alle som er uenige med meg, vil tilbringe evigheten i helvete».

Med denne forståelsen av kristen tro, forstår jeg at han dømmer kristne for å være svært arrogante.

Men det er et par faktafeil han må få på plass hvis han skal dømme både kristendommen og kristne mennesker rett.

Misser poenget

For det første misser han hele poenget med den kristne troen.

For det at universets skaper godkjenner meg og vil belønne meg, stemmer ikke. Bibelen sier at Gud elsker oss, men er veldig tydelig på at det handler om Skaperens kjærlighet, og ikke våre egenskaper.

Den eneste selvsikkerheten kristne kan ha, er at de har innsett nettopp at de ikke er gode nok i seg selv

Gud er på ingen måte imponert over oss og vår godhet. Ingen er verdig å bli belønnet for sitt perfekte liv – selv ikke de frommeste og beste menneskene som har levd.

Kristne er (eller burde være) svært klar over at de ikke bedre enn andre. Den eneste selvsikkerheten kristne kan ha, er at de har innsett nettopp at de ikke er gode nok i seg selv, og at de trenger frelse (redning) utenfor seg selv – fra Gud.

Himmelen er derfor ikke et sted vi kommer til som belønning. Det er et sted vi får være i nærvær med ham som har skapt oss – vi har takket ja til å bli adoptert av ham som elsker oss.

Og Bibelen er tydelig på at dette er en ufortjent gave fra Gud. Det kalles nåde, og det har ingenting med våre prestasjoner å gjøre.

Uenig til helvete

Men er det virkelig slik at alle som er uenige med kristne kommer til å gå fortapt for evig?

Det kristne budskapet handler ikke om å tro kognitivt (tankemessig) på at Gud/Jesus finnes. Og hvis man ikke tror det, kommer man til helvete som straff.

Alle mennesker har en egoisme i seg som gjør at vi på bunnen ikke er gode. Den kristne fortellingen handler om at alle mennesker har brutt Guds gode lover for universet, og må stå foran Guds domstol. Vi mennesker gjør mye godt, men også mye som skader oss selv og andre, og som Gud som rettferdig dommer ikke kan feie under teppet for å være grei med oss.

Vi trenger en lege

Kristne har innsett dette, bedt Jesus om å ta straffen som de egentlig skulle hatt, og lagt livet sitt i hans hender. Kristne er syke mennesker som har innsett at de trenger en lege.

Ikke-kristne har ikke innsett at de trenger hjelp.

Mennesker går derfor ikke fortapt fordi man er uenig med kristne. Man går fortapt fordi man må selv stå ansvarlig for livet sitt. Man er dødssyk, men har ikke villet innse at man trenger en lege.

 

Lightstock / Nathan Karas

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.