«Jesus drakk jo så det suste!»
Det er ikke alltid vi har fått et helt riktig bilde av hva Bibelen sier om alkohol.
En kompis av meg kom i snakk med noen angående det å være kristen og drikke alkohol, og ble møtt med påstanden «Jesus drakk jo så det suste! …men det er jo ikke så rart når han var Guds sønn og alt ansvaret det innebar.»
Joda, å være Guds sønn er ikke et ansvar å kimse av, og det stemmer at Jesus gjorde vann om til vin (Joh 2,1-12), men jeg tror ikke jeg ville omtale Jesus sin vindrikking helt på denne måten.
Les også: En oppfordring og oppmuntring til deg som vil være edru og takke nei til alkohol
Uansett. Alkohol er noe alle på en eller annen måte må forholde seg til. Hva bør kristne tenke om alkohol?
Hva sier Bibelen?
Selv om ingenting i Bibelen tyder på at Jesus drakk «så det suste» eller hadde utskeielser knyttet til det, er det heller ingen grunn til å tro at han var helt avholds. Han ble faktisk omtalt som en «storeter og vindrikker» (Matt 11,19) av folk.
Samtidig advarer Bibelen sterkt mot å drikke seg full og misbruke alkohol:
- Ordsp 20,1
- 1 Kor 6,10
- Rom 13,13
- Luk 21,34a
Bibelen oppfordrer oss også til å være edrue:
- 2 Tim 4,5a
- Ef 5,18
- 1 Pet 4,7
- 1 Tess 5,6-8
Så selv om det å drikke alkohol ikke er galt eller synd i seg selv, er det tydelig at Bibelen oppfordrer oss til å ha et bevisst forhold til det.
Avholds
Personlig har jeg valgt å være avholds og det er det flere grunner til.
I den norske kulturen har det nærmest blitt enten-eller når det gjelder alkohol. Enten er man avholds eller så går man på fest og drikker seg full. (1) Det er en av grunnene til at jeg har valgt å avstå. Ved å ikke drikke noe er det enkelt å forholde seg til og jeg slipper å bekymre meg for at drikkingen kommer ut av kontroll.
For si at mitt standpunkt hadde vært å drikke med måte, så hadde veien til å drikke seg full blitt kortere. (2) En annen ting er at selv om jeg hadde klart å balansere mitt alkoholinntak på en sunn måte, så er det ikke sikkert min neste hadde klart det. For noen på utsiden vil det være vanskelig å skille om man drikker litt eller mye.
Signalene kan misforstås og et av poengene som kommer frem i overskriften til denne iTro-artikkelen: «Når presten tar én pils, kan jeg ta ti», kan bli en utfordring og øke sjansen for at andre mennesker får et usunt forhold til alkohol.
Som kristne er vi alle forbilder og bør tenke over hvilke signaler vi sender.
Ingen planlegger å bli avhengig
For å bruke et annet eksempel. Jeg har spilt litt på oddsen (som er en etisk debatt vi ikke har plass til å ta i denne saken) på blant annet fotball.
Jeg vil selv påstå at jeg har klart å ha et edruelig forhold til det, men til tross for det har det vært viktig for meg å ikke oppfordre andre til å begynne med betting av tre grunner.
- Fordi svært få tjener på betting (3 % av de som better tjener på det, har jeg hørt)
- Siden jeg har sett hvor kynisk og skitten den bransjen kan være. Jeg vil påstå den er designet for å gjøre mennesker spillavhengige.
- Fordi jeg ikke vet om min neste vil klare å ha et edruelig forhold til betting. Derfor ønsker jeg ikke oppmuntre andre til det.
Og det er ingen som planlegger å bli avhengig av verken alkohol eller betting. Likevel er det «omtrent 10 prosent av den voksne befolkningen i Norge som drikker på en måte som medfører fare for å utvikle avhengighet» og 23 000 som sliter med spillavhengighet.
Ødelegger samfunnet
Gud vil ikke at vi ikke skal drikke oss fulle for å være streng, men fordi det er det beste for oss. Det er vel en grunn for at «fylleangst» og «fylla har skylda» er etablert i vårt språk?
Man trenger ikke være religiøs for å se hvor mye skade alkohol kan gjøre. Det er et tankekors at rapporten fra 2022, utført av organisasjonene Blå Kors, Actis og Av-og-til, kan fortelle at «alkoholkonsumet koster det norske samfunnet mellom 80 og 100 milliarder i året»!
I tillegg til mye som ikke er nevnt, viser samme rapport at 90 000 (!) norske barn vokser opp i hjem hvor foreldre drikker for mye. Ellers kan vi legge til at:
- 54 % mellom 16 til 19 år svarer at de har opplevd drikkepress. (2022)
- 73 % mellom 16 til 19 årsvarer at det er forventet å drikke alkohol i russetiden. (2022)
- 1 av 3 mellom 18 til 29 år takker heller ja til alkohol enn å for å slippe å forsvare hvorfor de ikke vil drikke. (2023)
- 53 % mellom 18 til 29 år er enige i at de som ikke drikker alkohol blir utelatt fra sosiale sammenhenger.
Og denne listen listen kunne fortsatt i det uendelige med dystre punkter. Med for mye alkohol i blodet gjør vi ting vi ikke har kontroll over som kan skade deg selv og andre mennesker.
Det er helt greit at mennesker velger å drikke alkohol, men det skal ikke være sånn at de som ikke drikker skal bli utelatt eller oppleve drikkepress. Det er bare trist.
Les også: Hvordan skal man forholde seg til alkohol i russetida?
Dine motiver
Om du er en kristen som klarer å drikke med måte, er det bare du som vet.
Her tenker jeg det er lurt å stille seg spørsmålet: Hvilke motiver har jeg for å drikke?
Blir du med på fest og tar litt i glasset for å bygge bro med dine ikke-kristne venner som en inngang til å fortelle om Jesus? Eller blir du med på fest og drikker mer som en unnskyldning til å gjøre ting du innerst inne vet ikke er så bra?
Jeg sier ikke at det bare er hvis du skal bruke alkohol som et påskudd for å evangelisere, at det er «greit» å drikke alkohol, men jeg tror du skjønner tegninga.
Så hvis du velger å drikke – tenk nøye over valget du tar og om det er tjenelig for deg selv, din neste og ditt forhold med Gud. Og sørg for at de rundt deg som ikke drikker blir inkludert og respektert.
Aldri glem
Har du gått på en smell? Eller er alkohol noe som er utfordrende i din hverdag? Glem aldri at Jesus tilgir alle våre feiltrinn. Om det er første, andre eller tusende gang. Det er også hjelp å få om du er inne i en ond sirkel av alkoholutfordringer.
Her tenker jeg det er superviktig for oss kristne å ikke møte hverandre med fordømmelse, men med omsorg og en hjelpende hånd. La oss ha måten Jesus møtte kvinnen ved brønnen som ble tatt i ekteskapsbrudd på som forbilde: