En oppfordring og oppmuntring til deg som vil være edru og takke nei til alkohol

En oppfordring og oppmuntring til deg som vil være edru og takke nei til alkohol

Å si "jeg drikker ikke" er ikke alltid like lett når gjengen skal ut på fest for å drikke.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere. 

Jeg drikker ikke alkohol. Det har jeg heller aldri gjort (kanskje med unntak av nattverdsvin i Kenya og Herrljunga Cider fra Sverige). Jeg er avholds – og glad for det.

Samtidig kan man få inntrykk av at edru ungdom i dag er en utrydningstruet art. Inkludert blant kristne ungdommer.

En ting er det å drikke alkohol når du er 18 år og det er tillatt etter norsk lov. Men de fleste ungdommer starter lenge før dette. Noen fordi de vil, og andre fordi de ikke klarer å stå imot presset. Eller kanskje du ikke har gjort deg noen tanker om alkohol i det hele tatt?  

Nå vil jeg reflektere litt om hvorfor jeg ikke drikker, og hvorfor du ikke heller ikke trenger det.

Jesus gjorde vann til vin

Jeg husker tilbake til da jeg var russ, av typen blåruss og edruss, på en buss i Oslo. Inn døra kom en av hovedrollene fra SKAM-serien og spurte meg om vi skulle på fest. Jeg svarte noe sånt som at «Nei, jeg drikker ikke».

Jeg forklarte at jeg var kristen, og da kom innvendingen umiddelbart: «Men Jesus gjorde jo vann til vin!», som er favorittinnvendingen for å underbygge alkoholforbruk også blant kristne.

Videre forklarte jeg mer om hvorfor jeg ikke drakk, og jeg husker at han gjennom samtalen fikk større og større respekt for at jeg valgte å være edru. Folk har stort sett respekt for andre som tør å stå for noe. Det viser integritet.

Mange vil egentlig ikke drikke alkohol

Det er bare død fisk som følger med strømmen, likevel kan det være vanskelig å stå imot og takke nei når gjengen skal på fest og drikke. En nylig undersøkelse fra 2022 viser at 35% som drikker alkohol i sosiale sammenhenger egentlig ikke har lyst å drikke. 80% av studenter forteller om drikkepress.

En kristen kompis av meg fortalte at han ønsket å være edru da han startet på studie i ny by. Utover høsten ble han veldig ensom, fordi mesteparten av det sosiale inkluderte alkohol. Han måtte sette opp dilemmaet: Alkohol vs. Ensomhet. Han valgte å drikke, noe jeg egentlig kan forstå. Jeg tror likevel det finnes andre alternativer.

Undersøkelsen viser også at 51% fikk en nøytralt respons på hvorfor de ikke drakk under fadderuken, mens bare 2% ga en svært negativ reaksjon. Kanskje de negative reaksjonene for å være edru ikke er så utbredt likevel? 

Et tydelig nei til alkohol viser integritet

5 gode grunner for at jeg forblir edru

Det finnes mange gode grunner for at man kan la glasset stå. Argumenter som at alkohol gir dårligere helse, trafikkulykker øker dramatisk med promille, og barn kan få livsvarige traumer etter alkoholmisbruk i hjemmet, er gode grunner nok i seg selv. Men det er ikke sikkert ungdomsgjengen bryr seg så mye om det, i den livsfasen de er i.

I tillegg til integritet som jeg har skrevet om ovenfor, vil jeg også nevne noen andre grunner til hvorfor jeg lar være å drikke alkohol.

1. Bibelen oppfordrer oss til å være edru

Det er tekster i Bibelen som beskriver vin som noe godt, og kan forsvare et måteholdent alkoholinntak. Samtidig er det mange vers som viser farene og synden ved alkoholmisbruk, samt oppfordringer til å leve et nytt liv etter Guds vilje:

Det er nok at dere i den tiden som er gått, har levd slik hedningene vil, i utskeielser og lyster, i drikk, festing og fyll og i forkastelig avgudsdyrkelse. 1. Pet 4,13

Andre vers oppmuntrer oss helt konkret til å være edru. La meg nevne noen av dem:

Slutten på alle ting er nær. Vær derfor sindige og edru, så dere kan be. 1. Pet 4,7

Men vi som hører dagen til skal være edru, kledd med tro og kjærlighet som brynje og med håpet om frelse som hjelm. 1.Tess 5,8

Men du må være edruelig i alt du gjør. 2.Tim 4,5a

2. Kristne ledere er forbilder 

Gjennom ungdomstiden var mine kristne leirledere mine største forbilder. Men jeg husker jeg ble både skuffet og overrasket første gang jeg så et bilde av en av dem med alkoholholdig drikke i hånda. På den tiden fikk jeg det ikke til å gå opp, selv om jeg i ettertid har skjønt at flere tydelige kristne gjerne nyter alkohol i blant, så lenge de ikke drikker seg fulle.

Samtidig har jeg måtte innse at jeg også har tredd inn i en ny rolle hvor jeg er et forbilde for yngre ungdommer. Det er kanskje du også, enten du vet det eller ikke. Det gir meg muligheten til å være et tydelig kristent forbilde, hvor ikke alkohol potensielt kan skape mistillit.

3. Både jeg og andre rundt meg er trygge

Når jeg ikke drikker i det hele tatt, trenger jeg aldri å være redd for at jeg har drukket for mye til at jeg blir full, at jeg misbruker alkoholen og dermed gjør synder jeg kommer til å angre på. Det gir meg en trygghet.

Det gir også andre rundt meg en trygghet, at de i hvert fall har én annen som ikke drikker de kan stå sammen med. De er ikke alene. Det forhindrer også at jeg potensielt kan føre «min bror» til fall, hvis alkoholen er en større fristelse for dem. Les gjerne Romerne 14, 14-21.

4. Det finnes mange gode alkoholfrie alternativer

Du som leser dette tenker kanskje at jeg er tidenes dølleste person som verken drikker alkohol eller kaffe (som jeg har skrevet om her). Det får så være. Men det finnes faktisk veldige mange gode alkoholfrie alternativer. Jeg elsker blant annet å prøve nye og fargerike smaker og merker av brus når jeg er i utlandet.

Og, det er fullt mulig å ha det gøy uten promille. Jeg tenker vel som så, at hvis man må ha noe ekstra i glasset for å ha det gøy, så har man det ikke så kjekt i utgangspunktet.

5. Unik misjonal inngang

Denne grunnen har jeg sett mer og mer verdien av i det siste, og det gjelder kanskje først og fremst i relasjoner med muslimer. De fleste muslimer er totalavholds, og de fleste muslimer har et inntrykk av at kristne drikker mye.

Når jeg har fortalt muslimer at jeg ikke drikker alkohol, blir de først veldig overrasket. Det har ledet inn på veldig spennende og dypere samtaler om tro og evangeliet. De møter en de tenker «tar troen sin på alvor».

Det er kult være edru.

Hvorfor drikker du?

Om du forholder deg til alkohol på en annen måte enn meg er det forståelig. Poenget med denne teksten er ikke å si at avholds er eneste standpunkt, men å vise at det går an å være hel ved og samtidig takke nei til alkohol med stor frimodighet. Spesielt til deg som er ung – det er kult være edru.

Og om du får spørsmålet «hvorfor drikker du ikke?» så burde det egentlig ikke være nødvendig å liste opp gode argumenter. Kanskje du heller kan utfordre dem tilbake, gjøre slik som Atle Pettersen og spørre: «Hvorfor drikker du?» Han har i hvert fall enda til gode å høre et godt svar på det. 

Unsplash

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.