Hvordan overleve i en kaffefiksert kristenkultur når man ikke drikker kaffe

Hvordan overleve i en kaffefiksert kristenkultur når man ikke drikker kaffe

Er du kristen, men drikker ikke kaffe? Da er denne saken til trøst og hjelp for deg.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Kaffe, kaffe, kaffe. Kanskje det mest brukte ordet etter Gud og Jesus i kristne sammenhenger. Sterkere synonymer enn kristen og kaffe finnes nesten ikke, eksemplifisert ved det mest kristne ordet av dem alle; kirkekaffe.

For de fleste kristne vekker kaffe gode assosiasjoner og er en grunnleggende del av kaffedrøs og gode samtaler. Men for et lite mindretall er det faktisk ikke slik; inkludert meg selv.

Jeg drikker ikke kaffe. Jeg synes ikke det er godt en gang. Det er en sånn smak som funker et par sipper, men som fort blir usmakelig. Jeg klarer aldri drikke opp en hel kopp.

Kirkekaffe – det mest kristne ordet av dem alle

«Drikker du ikke kaffe?»

At jeg ikke drikker kaffe går ikke ubemerket hen hos mine brødre og søstre i troen, og folk prøver til stadighet å tilrettevise og omvende meg fra min «synd».

Av alle spørsmål jeg har fått i mitt liv, ligger trolig «drikker du ikke kaffe?» høyt oppe på topplisten. Rett under «har du sovet godt i natt?» og «hvordan går det med deg?». Og svaret på spørsmålet er alltid nei (med enkelte unntak, se lenger ned i saken).

Det er liten tvil om at det er et høyt kaffepress i kristne sammenhenger. Folk lurer alltid på når jeg skal begynne å drikke kaffe. Det er ikke snakk om jeg har lyst, det er snakk om når. Å stå imot alkoholpresset går fint, men kaffepresset er mye større.

Pappa er en stordrikker, og på julaften fikk han tre kaffekopper fra tre ulike bensinstasjoner.

«Alle» kristne drikker kaffe.

Pappa er en stordrikker, og på julaften fikk han tre kaffekopper fra tre ulike bensinstasjoner. Kjæresten min drikker kaffe. De fleste vennene mine drikker kaffe. Alle unntatt meg i iTro-redaksjonen drikker kaffe. Og tilsynelatende alle i kirka drikker kaffe.

Alle som skal på date må «ta en kopp kaffe», alle som legger ut inspo-bibellesingsbilde på Insta må ha kaffe. I samtlige besøk blir det servert kaffe. Hvordan skal jeg føle meg inkludert når jeg ikke drikker selv?

Alle unntatt meg i iTro-redaksjonen drikker kaffe.

Gode tips til ikke-kaffedrikkere

Det er ikke mange som meg der ute, men de finnes. Så hvordan kan du som ikke drikker kaffe egentlig overleve en kaffefiksert kristenkultur? Her skal jeg gi deg noe tips.

  1. På kirkekaffen overser du dem som serverer kaffe, går rett bort til bedehussaften, og kompenserer med flere kakestykker. På denne måten gir du ikke kaffen oppmerksomhet. (Alle vet at godt utblandet rød bedehussaft ikke er særlig god, men det er også eneste alternativ.)
  2. Når du er i besøk, og får tilbud om kaffe, er folk så godhjerta at de stort sett spør om du vil ha te istedenfor. Hvis du er glad i te, så går det jo fint. Om ikke, er det et større problem. Da må du få fram dådyrøynene, og til nøds vil verten finne fram brus.
  3. Får du spørsmål om når du skal begynne å drikke kaffe, må du bruke Jesus sin strategi og stille et guddommelig spørsmål tilbake: «Når skal du begynne å drikke det levende vann?».
  4. Reis på misjonstur til Etiopia, som på mange måter er kaffens hjemland. (Du kan for eksempel bli med meg på denne turen HER i påsken). Dette er omtrent det eneste stedet jeg takker ja til kaffe, og av god grunn. På kaffeseremonien serveres kaffen i meget små kopper, som minsker konsumet. De tar attpåtil flere t-skjeer sukker og melk oppi. Og når du sitter på besøk hos de lokale har du ikke hjerte til å takke nei. På denne måten kan kaffe bli litt hyggelig, i og med at du også får popcorn med sukker(!).
  5. Hvis noen spør deg ut på første date med spørsmålet «skal vi ta en kaffe?», er det enkleste å svare nei med en gang. Det var en dårlig sjekkereplikk, og du skjønner at det kan bli et potensielt trøblete ekteskap.

Gode grunner for å ikke drikke kaffe

  1. Helt ærlig. Det er jo ikke veldig godt.
  2. Jesus drakk ikke kaffe. Kaffen så ikke sitt lys før noen geiter i høyfjellet i Etiopia oppførte seg utagerende etter å ha tygget på kaffeplanter 500 e.kr.
  3. Selv om forskning viser at kaffe forlenger livet med to år, kan en ikke-kaffe-drikkende kristen være trygg på at i Jesus har man evig liv, og det varer mye lenger.
  4. Norge er på verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking, og i 2018 hadde vi et totalt forbruk av råkaffe på 44 636 886 kg (halvparten av dette går trolig til kirkekaffe). Hver nordmann drikker dermed gjennomsnittlig 4 kopper kaffe hver dag. Det tilsvarer også mye penger, og for mange opptil 10.000kr i året. Tenk så mange misjonærer man kunne sendt ut for de pengene, om de ble gitt i kollekt.

Er du kristen, men drikker ikke kaffe, så ikke fortvil. Selv om ikke andre kristne tilsynelatende elsker deg like mye, er Gud alltid der med sine utstrakte armer.

Eirik Solend

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.