I stillheten blir vi helt tilgjengelige for det Gud vil minne oss på

I stillheten blir vi helt tilgjengelige for det Gud vil minne oss på

Stillheten har gjennom pandemiåret presset seg inn i livene våre.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Vi er generasjonen som har vokst opp med konstant bakgrunnsstøy. Alltid musikk eller podcast på øret, mobilen i lomma med tilgang til all verdens underholdning når vi føler at stillheten presser på. 

Livet har endret seg litt det siste året. Det skjer mindre sosialt, og kanskje begynner du å ha runda det du vil se på Netflix. Stillheten har presset seg inn i livene våre igjen. Det skulle nedstengning og pandemi til for å sette det konstante maset og støyen på pause. 

Stillheten gjør noe med oss

Den kan være ubehagelig, stillheten. Den kan virke kjedelig, men sliter du med stress og bekymringer er den kanskje akkurat det du trenger. 

Stillhet gir ikke bare en etterlengtet pause, den gir også rom for ettertanke. Den er ransakende, og krever at du er til stede i dine egne tanker. Du kan ikke stenge bekymringene ute. 

Når vi i blir tvunget til å gjøre ferdig tankeprosessene som har pågått i bakgrunnen, kan stillheten også være befriende. Den gjør noe med oss. Vi får øvelse i å være til stede i øyeblikket.

Gir rom for å lytte til Gud

I en travel hverdag kan Gud virke fjern. I ettertid kan man kanskje se at Gud virket gjennom situasjoner, at man fikk bønnesvar eller ble minnet på noe viktig. Men midt i maset er det vanskelig.

I stillheten blir vi helt tilgjengelige for det Gud vil minne oss på, og kan ha fullt fokus på kjærligheten han har til oss. Jeg har selv erfart at stilletid i hverdagen kan forandre oss og hjelpe gjennom perioder med tvil og åndelig tørke. 

5 tips til stillhet

  1. Ikke gå for hardt ut: Start smått. Et minutt kan virke som en evighet i begynnelsen, så ikke ha forventning om at du skal klare en halvtime stilletid første dag. Øk stilletiden litt og litt.
  2. Bruk naturen: Skaperverket gir et godt utgangspunkt for stille undring over Guds storhet.
  3. Gode rammer: Dersom du allerede har gode bibellesevaner kan du utnytte tiden etterpå til stilletid. Å ha et fast sted kan lønne seg. Flyter tankene over på ting du må huske å gjøre eller bekymringer – skriv det ned. Da er det lettere å legge bort alt annet i noen minutter.
  4. Trinnvis: Er stillheten overveldende kan du starte med å høre på lovsang underveis, så instrumentalmusikk, og så prøve det helt stille. Du kan også teste ut å la være å høre på musikk eller podcast på bussen eller når du kjører bil.
  5. Trening: Som med alt annet må du øve for at stilletid skal komme naturlig. Ikke gi opp selv om det er vanskelig i starten.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.