— Noe av det som har endret livet mitt mest var da jeg fant tid til Gud i hverdagen.

— Noe av det som har endret livet mitt mest var da jeg fant tid til Gud i hverdagen.

Jørgen Stavran skriver om det å være stille.

Mitt vitnesbyrd

«Mitt vitnesbyrd» er spalten hvor ulike mennesker får fortelle om sitt forhold til Jesus, til glede og oppbyggelse for alle oss som leser iTro.

Denne saken ble opprinnelig publisert 25/03/2020.

Har du prøvd å være stille? Jeg mener, sånn skikkelig stille? 

Et samfunn fylt av lyd

Nå til dags lever vi i et samfunn fylt av lyd. Det er lyd overalt! Det finnes ikke en heis uten musikk, det er biler på veien 24/7, godteripapir som knitrer i kinosalen og for ikke å snakke om McDonald’s!

Vi  kan slite med å høre både våre egne tanker og Guds stemme fordi livet vårt er så fullt av bråk.

Mange føler også at når de er hjemme alene så er det alt for stille, så de må sette på tv-en. Ikke for å se på noe, men bare for å få litt bakgrunnsstøy mens man scroller på insta.

Vi  kan slite med å høre både våre egne tanker og Guds stemme fordi livet vårt er så fullt av bråk. Da er det fint å tenke på at vår Gud er kongen av stillheten!

Lyden av skjør stillhet

Jeg vil fortelle deg en historie fra bibelen som har betydd mye for meg. I tiden da kong Akab regjerte i Israel var riket delt i Juda og Israel.

Da levde en profet ved navn Elia. Han var en hårete mann som gikk kledd i dyreskinn og levde i ødemarken. Akab og hans kone Jesabel ville ha han drept. Elia ble dermed drevet på flukt og kom en dag opp på fjellet Horeb (som også kalles Sinai). 

Fra 1. Kong 19, 9-13 leser vi:

«Da kom Herrens ord til ham: “Hvorfor er du her, Elia?” Han svarte: “Jeg har vist brennende iver for Herren, hærskarenes Gud. For israelittene har forlatt din pakt, dine altere har de revet ned, og dine profeter har de drept med sverd.

Jeg er den eneste som er igjen, og nå står de meg etter livet.” Da sa Herren: “Gå og still deg opp på fjellet for Herrens ansikt, så vil Herren gå forbi!” Foran Herren kom en stor og sterk storm som kløyvde fjell og knuste klipper, men Herren var ikke i stormen. Etter kom et jordskjelv, men Herren var ikke i jordskjelvet.

Etter jordskjelvet en ild, men Herren var ikke i ilden. Etter ilden – lyden av skjør stillhet. Da Elia hørte den, dro han kappen for ansiktet, gikk ut og stilte seg i huleåpningen.»

Herren var i stillheten

Elia visste ikke hvor Herren var å finne, men han skjønte etter hvert at Han var i stillheten. Jeg mener at vi kristne har mye å lære av denne historien. 

Elia var på flukt og fant hvile og veiledning hos Gud. Uansett hva du har å komme med vil Han ta deg imot med åpne armer, lik faren til den bortkomne sønnen. (Luk 15,11-32) Om du føler deg mobbet, sett ned på, trist eller glad, takknemlig eller føler deg tom, så kan du komme til ham.

«Bare hos Gud er jeg stille, fra ham kommer min frelse.» (Sal 62, 2) 

Tid til Gud i hverdagen

Noe av det som har endret livet mitt mest var da jeg fant tid til Gud i hverdagen. Bare det å lese ett kapittel i bibelen hver dag hjalp meg til å få en stødigere tro og etter hvert bli et bedre menneske. Jeg leste og ba, og dette gjør jeg fortsatt, hver eneste dag.

Og for meg var det i et stille rom jeg fant de riktige omgivelsene. Der fant jeg fred, hvile og rom for å tenke klart. Jeg kunne gruble over det jeg nettopp hadde lest, tenke over ting som skjedde i livet mitt, eller bare be og takke Gud for alt han har gjort for meg! Derfor vil jeg slå et slag for stillheten, for den er bare så fantastisk! 

Noen enkle tips

For deg som ikke akkurat digger å være stille, eller for deg som ikke har prøvd noe særlig, her er noen enkle tips:

  1. Sett på en timer og bare vær stille i noen minutter. Du kan øke tiden som du ønsker, men start med en tid du klarer.
  2. Meditasjon: Pust inn “Je” og ut “-sus” (i hodet eller hviskende). Ja, meditasjon er faktisk noe de første kristne gjorde da de brukte tid med Gud! 
  3. Bare be! Ikke tenk på hvordan eller hva, for Gud vet hva vi tenker før vi sier det, så du trenger ikke si det! Så stor er vår Gud!

 

Mitt vitnesbyrd

«Mitt vitnesbyrd» er spalten hvor ulike mennesker får fortelle om sitt forhold til Jesus, til glede og oppbyggelse for alle oss som leser iTro.

Denne saken ble opprinnelig publisert 25/03/2020.