Hastverk er i veien for å bruke tid sammen med Gud

Hastverk er i veien for å bruke tid sammen med Gud

Hvordan skaper man tid til Gud i hverdagens stress?

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Den siste tiden har Gud lagt noe på hjertet mitt som virkelig har forandret hverdagen min. Han har gjort meg oppmerksom på hvordan samfunnet har endret seg de siste årene, og hvordan min egen hverdag blokkerer for at jeg kan høre Guds stemme og få Åndens ledelse i livet mitt.

Gud har vist meg den tragiske effekten av hastverk.

En ny tid

Rundt år 2007 gikk verden inn i en ny epoke: den digitale tidsalder. Facebook ble tilgjengelig for alle med e-post, og like etter lanserte Steve Jobs iPhone. Herfra har markedet eksplodert, og det meste i hverdagen vår er og blir preget av den digitale tidsalder – på godt og vondt.

Rask underholdning har blitt den nye normalen

Mest av alt, har apputviklere og gründere blitt både smartere og mer kyniske. Nye apper er designet for at vi skal bli avhengige. Vi er ikke lenger brukeren, men produktet.

Dopamin

I hjernen vår har vi et hormon som kalles dopamin. Det er et tilfredsstillende hormon, som kommer sterkest fram under sex eller fysisk kontakt. I tillegg blir hormonet skilt ut når vi klarer en arbeidsoppgave, eller fullfører et gjøremål.

På samme måte blir også dette dopaminet satt i verk når vi scroller på sosiale medier.

Rask underholdning har blitt den nye normalen, og dopaminet skilles derfor også raskere ut. Denne raske tilfredsstillelsen er avhengighetsskapende, og det er på denne måten de fleste av oss er avhengige av telefonen vår.

Konsentrasjonen blir dårligere

Resultatet av dette blir at vi ikke klarer å holde konsentrasjonen like lenge som før, og vanlige arbeidsoppgaver blir vanskeligere å utføre – dette gjelder også evnen til å sette av tid med Gud.

Måten vi haster oss gjennom og er avhengige av den tilfredsstillelsen samfunnet kan gi, overdøver Åndens ledelse i vår hverdag.

Vi har ikke tid til ham, og erstatter ham med forgjengelige ting.

Skapt med begrensninger

Én ting er sikkert: vi er dødelige vesener, og vi er derfor også skapt med begrensninger. Vi kan ikke gå på alle møtene, se alle innleggene, møte alle vennene og gjøre alle arbeidsoppgavene vi blir bedt om.

Gud skapte uken med syv dager og dagen med 24 timer, og det Gud har skapt er godt. Vi har et begrenset antall timer som vi må prioritere høyt – for det er jo ikke tid til alt.

I tillegg til alle daglige gjøremål, bruker vi nordmenn tre timer og 15 minutter på telefonen hver dag. De fleste av oss er fanget i denne stressende hverdagen, fylt med rask underholdning og avhengighet til materielle ting og systemer.

Jeg tror at dersom djevelen ikke frister oss, sørger han for at vi er så opptatt at vi «ikke har tid» til Gud.

Hvordan gi Gud plass

Gå med Gud, ikke løp foran ham!

Gud har minnet meg på dette med hastverk i hverdagen, og jeg har virkelig fått noen gode tips til hvordan jeg kan redusere stress, og ikke minst gi Gud plass i hverdagen min:

1. Hviledag

Da Gud skapte jorden, jobbet han i seks dager, og hvilte på den syvende. Gud kalte hviledagen hellig, og da Moses fikk steintavlene, var også dette oppført som et bud: Du skal holde hviledagen hellig.

Med andre ord: hvile er faktisk hellig (!), og derfor også noe vi burde ta på alvor! Jeg tenker på hvile fra jobb, skole og sosiale medier.

Gå med Gud, ikke løp foran ham!

2. Jesus sitt åk

Jesus lærer oss hvordan vi kan håndtere hverdagen og prøvelsene vi møter.

Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. (Matteus 11,28)

I Matteus 11,28-29 inviterer Jesus oss til hvile. Men han gir oss ikke en seng vi kan chille på – nei, han gir oss muligheten til å ta hans åk i stedet for vårt eget.

Og hva vil det si?

Jo, det vil si at vi har blitt invitert til å gå gjennom livet på Jesus sin måte, og vi får muligheten til å bære et åk som er gagnlig og en byrde som er lettere enn den vi hadde.

Jesus lærer oss hvordan vi kan håndtere hverdagen og prøvelsene vi møter.

Men da nytter det ikke at vi kommer til Jesus med byrdene, og tar dem med igjen når vi går. Vi må takke ja til Jesus sin livsstil, igjen og igjen.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.