Flere av våre Instagramfølgere har opplevd mye godhet i koronaperioden

Flere av våre Instagramfølgere har opplevd mye godhet i koronaperioden

Men er vi villige til å strekke oss lenger enn morgenlevering, FaceTime og overraskelsesbursdag?

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Selv om samfunnet har vært ganske lukket ned de siste to månedene, har folk likevel vært kreative når det kommer til å vise hverandre godhet.

Folk står på balkongen for å klappe for helsepersonell, andre handler inn matvarer for dem i karantene og mange har ringt en venn de ikke har snakket med på lenge.

Insta-godhet

Vi spurte dermed våre Instagram-følgere om det var noen av dem som hadde opplevd godhet i denne perioden. Her har du noen av  svarene:

Annlaug Åm Risa – «Eg hadde bursdag og bestevenninna mi kom på overraskelsesbesøk.»

Anne Justnaes – «På mange ulike måter. Mennesker har sett meg, invitert meg med på tur, sendt melding eller ringt. I en slik tid som vi er inne i nå er det et ekstra behov for det å bli møtt med godhet, og det å bli sett.»

Karita Gusland – «Venninna mi har meg på FaceTime bare for å snakke sammen.»

Thea Vetland – «I karantene fikk jeg vindusbesøk av mine naboer som hadde med godteri, druer og sjokolade.»

Malene Fuglestad – «Fikk morgenlevering (sjokolademelk og boller) av en venninne.»

Anna Sofie Kjærstad Huse – «Har fått tilsendt mye hyggelige meldinger.»

Ingeborg Rønning Obrestad – «Overraskelse med hjemlevering fra lokal kafé.»

Astrid Unhammer – «To venninner kjørte for å besøke meg på bursdagen. Hun ene kjørte tre timer en vei. En annen venn sykla i to timer en vei for å besøke meg.»

Eva Thingbø – «Fikk en liten hilsen, brus og sjokolade i postkassen av venninner.»

Ingvild Jåtun – «Spørsmålet «kan vi FaceTime»?»

Marius Aarseth – «Hadde bursdag, og Gabriel Eggebø og Eivind Bjelland kom med brus og is på døra.»

Elsk hverandre

Bibelen, og kanskje spesielt de nytestamentlige brevene, er fulle av gode oppmuntringer om hvordan vi skal være med hverandre.

Elsk hverandre inderlig som søsken, sett de andre høyere enn dere selv.  Rom 12,10. 

Bær byrdene for hverandre og oppfyll på den måten Kristi lov. Gal 6,2

Og må Herren la kjærligheten dere har til hverandre og til alle mennesker, få vokse seg rik og stor, slik som vår kjærlighet til dere! 1. Tess 3,12

Tjen hverandre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde. 1. Pet 4,10.

La oss ha omtanke for hverandre, så vi oppgløder hverandre til kjærlighet og gode gjerninger. Heb 10,24

Godhet som krever noe av oss

Overraskelsesbesøk, morgenlevering på døra og en samtale på FaceTime er alle fine og gode ting, og spesielt i denne tiden. Men hva hvis godhet krever mer av oss? Er vi villige til å strekke oss lenger?

Hva hvis det også kan kreve mer tid og penger? Er vi villige til å vise godhet til de som er annerledes, utenfor, sårbare, ensomme, fra andre kulturer eller religioner? Hva med våre fiender? Jeg tror Bibelen også oppfordrer oss til det.

Å elske vår neste som oss selv

I Lukas 10 forteller Jesus lignelsen om den barmhjertige samaritan. Han var villig til å gå bort til den skamslåtte og halvdøde mannen på veien. Han helte olje og vin i sårene og forbandt dem. Han løftet mannen opp på eselet, tok han med til herberget og pleiet ham. I tillegg betalte han verten og ba han forsørge mannen. Samaritaneren var også villig til å komme tilbake for å betale mer om nødvendig.

Jesus avslutter lignelsen og sier til den lovkyndige mannen han snakket med: «Gå du og gjør som han». Lignelsen lærer oss hvem som er vår neste, og at vi skal elske vår neste som oss selv. Det er en godhet og kjærlighet som ikke søker sitt eget.

Jesus, slik som den barmhjertige samartian, kom ned på vårt nivå og reddet oss. Han var villig til å møte det skitne, syndige, døende mennesket. Han leget våre sår og betalte prisen vi skulle ha betalt. Han kom aktivt inn i vår lidelse. Han tilga oss vår synd.

La oss ta med oss dette inn i hverdagen vår framover. La oss fortsette å sende morgenleveringer, FaceTime med venner og komme på overraskelsesbesøk. Også når tiltakene oppheves og vi kan møtes slik som før.

Men ikke glem hvem som er vår neste. Ikke glem at det også kan være vår fiende. Ikke glem at godhet ofte krever noe av oss. Og så må vi heller ikke glemme dette verset:

Vi elsker fordi han elsket oss først. 1. Joh 4,19

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.