Gudfryktige menn

Gudfryktige menn

Det hadde vært veldig greit å bare si «bli som Jesus, bli snekker», men det hadde også blitt litt for enkelt.

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no. Denne guttesnakken ble opprinnelig publisert på iTro i 2017.

Det er ikke lett å skulle gi noen detaljert skisse av hvordan du og jeg skal være ut fra Bibelen. Jesus var møbelsnekker, som sin far. Når han er det store forbildet for oss i det nye testamentet så kunne en tro at det også står et sted at vi skal bli håndverkere alle sammen. Det gjør det ikke, så den som ikke er like handy kan få lov å puste ut.

Jobben vår blir derimot noe vanskeligere. Det hadde vært veldig greit å bare si «bli som Jesus, bli snekker», men det hadde også blitt litt for enkelt. For å gjøre ting klart: bli gjerne snekker, eller elektriker, gå studiespesialiserende. Studer marinbiologi, teologi eller bli ingeniør. Disippel kan en være like fullt.

Et gudfryktig liv

Paulus’ brev til Titus sier noe om livet vi er kalt til å leve og hva det vil si å leve gudfryktige liv, også som menn.

På samme måte skal du formane unge menn til å være forstandige i all sin ferd. (Titus 2:6)

Hva betyr det å skulle være forstandig? Førsteinntrykket av teksten videre sier ikke nødvendigvis stort, men en gudfryktig mann utøver selvkontroll.

Eldre menn og menighetens ledere får muligens en litt mer detaljert «instruks». Noe av det som ligger i ordene selvkontroll og forstand er at vi skal jobbe for å være edruelige, verdige og forstandige og sunne i troen, kjærligheten og tålmodigheten (Titus 2:2).

Liv til Guds ære

Forstandighet innebærer å si nei til noe – det som her kalles ugudelig liv og verdslige lyster. Vi skal søke etter å gjøre det riktige, med Gud og våre brødre og søstre for øyet, ikke bare meg og mitt eget.

Hvorfor?

Fordi «vi venter på vårt salige håp: at vår store Gud og frelser Kristus Jesus skal komme i herlighet. For Kristus ga seg selv for oss for å løse oss fra all urett og rense oss så vi kan være hans eget folk, som med iver gjør gode gjerninger.» (Fil 2:13-14)

Gift eller singel, rørleggerlærling eller lærerstudent – det er dette det handler om. Å leve verdige liv handler ikke om å gjøre seg fortjent til noe mer, men livet mitt ønsker jeg å leve i ære til Gud som har gjort alt ferdig for meg allerede.

Gud i sentrum

Gudfryktige menn har Gud i sentrum. Vi erfarer likevel at dette ikke alltid er like lett, men vi blir ikke bedre av å ikke prøve, vi blir ikke mer gudfryktige av å ikke søke Gud – i fellesskap og alene – bare fordi det ofte kan oppleves krevende.

Jeg tror helt ærlig at Gud gjør noe med oss når vi over tid søker han i livene våre og våger å gjøre det på ny selv når vi feiler. Det er ikke sikkert du merker det selv, litt som å padle et surfebrett i havet uten å følge med på annet enn vannet. Tilsynelatende dupper du bare opp og ned på samme sted og blir sliten i armene, helt til du ser mot land og merker at det faktisk kan ha gått mange meter i riktig retning!

Har vi Bibelens Gud i sentrum trekker vi i riktig retning, selv om vi av og til skulle glemme å se mot land.

 

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no. Denne guttesnakken ble opprinnelig publisert på iTro i 2017.