Gjør jeg det jeg gjør for å imponere andre, vise meg frem eller for å passe inn i miljøet?

Gjør jeg det jeg gjør for å imponere andre, vise meg frem eller for å passe inn i miljøet?

Sjekk motivene.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Pass dere for å gjøre gode gjerninger for øynene på folk, for å bli sett av dem. Da får dere ingen lønn hos deres Far i himmelen. 

– Matt 6,1 

Jeg ønsker å spre evangeliet, gjøre gode gjerninger, forsvare troen, og se andre komme til tro. Og noen ganger må jeg granske meg selv litt, og spørre hvorfor jeg ønsker dette. Hva er mine motiver og mål med alt sammen?  

Egen vinning?

Gjør jeg det for å imponere andre, vise meg frem eller for å passe inn i miljøet? For å bevise noe for andre eller meg selv? For å vinne «poeng» hos Gud slik at han skal velsigne meg?

 Eller er det fordi jeg faktisk vil følge og bli mer lik min Herre og mitt forbilde Jesus, og på grunn av kjærlighet for andre mennesker? 

Trosforsvar og diskusjoner

Tilsvarende, når jeg blir ivrig i samtaler og diskusjoner med ikke-kristne, og vil få frem mine synspunkter og forsvare troen på Jesus; hvorfor er det så viktig for meg 

Fordi jeg er sta og må ha rett? Fordi jeg vil virke smart? Fordi jeg ikke vil miste ansikt? Eller rett og slett fordi jeg vil at menneskene skal bli kjent med Jesus? 

Jesus er tydelig

Jeg er glad for at Jesus er så tydelig på motiver, selv om det er litt smertefullt å ransake seg selv av og til. Det får meg til å reflektere over hvorfor jeg gjør det jeg gjør. 

Ved å ha kjærligheten til Gud og mennesker i fokus kan vi forebygge, og forhåpentligvis unngå at det vi gjør ikke egentlig er vårt eget egoistiske prosjekt 

Likevel må vi huske på at vi er underveis.

Likevel må vi huske på at vi er underveis, og at Gud er større. Han kan bruke våre halvhjertede forsøk på gode gjerninger, ja selv våre egoistiske motiver, til sin gode hensikt.

Paulus forteller i Filipperbrevet at folk forkynte med ulike motiver, men han var glad uansett for at evangeliet gikk ut.  

«Noen gjør det nok av misunnelse og stridslyst, men andre forkynner Kristus av god vilje. De gjør det av kjærlighet, for de vet at jeg er satt til å forsvare evangeliet. De andre gjør det ikke oppriktig, men for å hevde seg selv; de tror de kan gjøre lenkene mine tyngre å bære. Men hva gjør det? Kristus blir forkynt i alle fall, enten det skjer med baktanker eller i oppriktighet, og det er jeg glad for.» – Fil 1, 15-18 

Elsket

Jeg tror det er viktig at vi av og til stopper opp og reflekterer over motivene våre.  Det er godt at det vi gjør er i oppriktig kjærlighet til Gud og mennesker.

Men vi er mennesker, og faller fort. Da må vi vite at vi ikke er elsket på grunn av vår egen rettferdighet, men på grunn av Jesus sin. Vi kan be Gud om å hjelpe oss – også til å ha rette motiver – og vite at selv om vi er underveis elsker Gud oss, og han kan bruke oss.   

Unsplash

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.