Fra kartellet til kapellet
Med godt over hundre menneskeliv på samvittigheten er Niss Amador et levende eksempel på at et møte med Jesus kan forandre alt.
Moren til Niss Amador var fjorten da han ble født, og faren ble drept da han var seks. Niss vokste derfor opp hos oldeforeldrene sine, og allerede som 13-åring begynte han i organisert kriminalitet.
– Oldeforeldrene mine ble for gamle til å jobbe, så jeg måtte finne en måte å tjene penger på for å forsørge dem, forteller han.
Marihuana og opium
Niss vokste opp i en landsby like utenfor Culiacán, distrikshovedstaden i Sinaloa, nordvest i Mexico. Her begynte han å jobbe med jordbruket, som gikk i å dyrke marihuana og opiumsvalmue.
– Jeg visste egentlig ikke at det var ulovlig, det var bare det vi gjorde der. Det var mye fattigdom i landsbyen, så det handlet om å gjøre noe for å få en inntekt. Det var større fortjeneste i narkotika enn i grønnsaker.
Da jeg var seksten ble jeg rekruttert av mafiaen for å være leiemorder.
Niss jobbet først med å dyrke plantene, og ble stadig mer involvert i det kriminelle miljøet.
– Da jeg var seksten ble jeg rekruttert av mafiaen for å være leiemorder, og der var jeg frem til jeg var tjue. Da ble jeg tatt og satt i fengsel, med en dom på femten år.
Frelsesbønn i fengsel
Selv fengslene var kontrollert av mafiaen, så Niss fortsatte sin jobb på innsiden av murene, og tok livet av folk som hadde fått en pris på hodet.
– På rullebladet mitt står det at jeg har vært involvert i over hundre drap, men det er mange drap som ikke er registrert, sier han og forteller at han etter tolv år i fengsel kjente på en sterk tomhet.
En dag kom tanten hans på besøk, og ville ha ham med på en frelsesbønn.
– Jeg ba bønnen, men det var egentlig bare for at hun skulle la meg være i fred. Det skjedde ikke noe ekstraordinært der og da, men jeg tror det skjedde noe åndelig sett den dagen. Det startet en prosess i meg, og jeg begynte å forstå at livet var mer enn det synlige. Jeg begynte å søke Gud.
Kidnapping og beskyttelse
Niss begynte å se at sikkerheten han selv eller mafiaen kunne gi ikke var god nok — at han trengte Guds beskyttelse.
– Jeg sa til Gud at hvis han ville hjelpe meg ut av det livet jeg levde, da ville jeg tjene ham resten av livet. Og jeg lovte Gud at jeg aldri mer skulle drepe, med mindre det var for å forsvare noen.
Jeg hadde lyst til å drepe dem. Men jeg hadde lovt Gud ikke å drepe mer, så jeg ga ordre om at de heller skulle settes fri.
I tiden som fulgte ble to av brødrene til Niss kidnappet av en annen mafiagruppe. Deretter tok noen venner av Niss opp kampen, og kidnappet foreldrene til dem som hadde tatt brødrene hans. Vennene var sikre på at brødrene til Niss var drept, og ville hevne dem ved å ta livet av foreldrene.
– Jeg sørget over brødrene mine, og kjente inni meg at jeg hadde lyst til å drepe dem. Men jeg hadde lovt Gud ikke å drepe mer, så jeg ga ordre om at de heller skulle settes fri.
Vennene til Niss ble overrasket, men fulgte ordren. Fem minutter etter de hadde latt dem gå, ringte telefonen til Niss med nyhetene om at brødrene var i live og skulle slippes fri.
– Da fikk jeg opplevelsen av at når jeg valgte å stole på Gud, var han på min side og passet på meg og mine.
Forandring i fengselet
I tillegg til å jobbe for mafiaen, ble Niss betalt av fengselet for å holde fred og kontroll blant innsatte. Han hadde mye makt og var fryktet av sine medfanger.
De tre siste årene av soningen ble imidlertid miljøet i fengselet drastisk forandret. Niss fikk de innsatte til å studere, drive med idrett og andre positive ting.
I tillegg inviterte han en pastor inn blant høysikkerhetsfangene han hadde ansvar for, og flere av dem ble frelst og begynte å endre atferd.
– Da jeg så hvilken effekt evangeliet hadde på dem, gjorde det meg mer nysgjerrig på å bli bedre kjent med Gud.
Forlatte kartellet
Da hans femten år bak lås og slå var over, hadde Niss bestemt seg for å forlate den organiserte kriminaliteten, hvilket i utgangspunktet var umulig ettersom han han hadde vært så involvert.
Niss hadde bedt før han gikk til kartellsjefen, og opplevde et mirakuløst bønnesvar.
– Jeg fortalte at jeg hadde gitt livet mitt til Gud, og ville ut av det gamle livet. Han responderte med å si at han var glad på mine vegne, og jeg fikk hans velsignelse for min avgjørelse.
Pistol på bibelgruppe
Niss bemerker takknemligheten for at han er fri fra frykten og bekymringen han tidligere hadde for å møte på fiender.
Jeg visste ikke helt hva jeg hadde blitt invitert med på, så jeg kom på husgruppa med pistolen i bukselinningen.
– Før hadde jeg alltid livvakter rundt meg, men det trenger jeg ikke nå. Gud har tatt seg av fiendene mine, og hans beskyttelse er mye større enn beskyttelsen mafiaen kunne gi meg.
Han ler når han tenker tilbake på første gang han ble med på husgruppe hjemme hos pastorparet i OKS Campiñakirken, etter at kona hans hadde blitt kjent med pastorkona på et treningssenter.
– Jeg visste ikke helt hva jeg hadde blitt invitert med på, eller hva slags folk det var der, så jeg kom på husgruppa med pistolen i bukselinningen, smiler han.
Opplevde nåde
De tre siste årene i fengselet, da han hadde begynt å søke Gud, følte Niss fortsatt at han bar på en skyld.
– Jeg følte meg ikke tilgitt av Gud. Men da jeg kom til menigheten fikk jeg møte Guds nåde, kjærlighet og tilgivelse. Jeg merket det 2.Kor 5,17 sier om at vi er en ny skapning i Kristus. Det jeg hadde gjort tidligere i livet var tilgitt, og jeg hadde fått en ny framtid og en ny hensikt, sier han og forteller at han nå syns det er fjernt og vanskelig bare å tenke på hvem han en gang var.
Det jeg har igjen av dette livet skal jeg leve som Guds tjener.
I dag er han glad for livet han har fått i gave. Han forteller med et stort smil at han og kona ikke kunne få barn, men på mirakuløst vis fikk lov til å adoptere en liten datter for fire år siden.
– Jeg er så takknemlig for det Jesus har gjort for meg. Nå har jeg fått en ekte kjærlighet for de rundt meg og har lyst til å gjøre godt for dem.
Deler evangeliet med gamle venner
Niss elsker i dag å bidra i OKS-kirkens misjonale og diakonale arbeid i Culiacán, og bringer i tillegg evangeliet til venner fra det gamle livet.
– De elsker å høre når jeg forteller om Jesus, og jeg har gitt dem både bibler og kristne bøker, sier han og forteller at han venter tålmodig på at de skal ta imot Jesus.
Han forteller at mange av dem sitter fast i det livet de lever at de syns det er vanskelig å se en vei ut. Men Niss stoler på at Gud kan skape forandring og frihet.
– Uansett hva vi møter i livet, kan Jesus sette oss fri og gi oss et nytt liv og forandre alt. Gud klarte å ta meg ut av det livet og den situasjonen jeg satt fast i. Nå er jeg helt fri det som har kontrollert meg, og det jeg har igjen av dette livet skal jeg leve som Guds tjener.
På bildet ser du Niss Amador på tur med familien sin.
Fra venstre: Carime, Mila, Niss og Libia.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Utsyn, og er gjengitt med tillatelse.