4 tiltak for å komme seg ut av avhengighet

4 tiltak for å komme seg ut av avhengighet

Nå er det tid for å starte med blanke ark, og legge de dårlige vanene bak seg.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Har du noen gang tenkt over hva du kan være avhengig av? Det kan være alt fra rus, til så hverdagslige ting som Snapchat eller Instagram. Vi gikk nettopp inn i et nytt år og dette er en gylden mulighet til å bli kvitt de dårlige vanene, og starte med blanke ark.

Å være en kristen kan på mange måter sammenlignes med å si ja til å være avhengig av Gud. Vi erkjenner at vi ikke kan stå på egne bein og at vi trenger Guds nåde. I Johannes 15,5 sier Jesus: «Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre.» Jesus sier med disse ordene at vi er avhengig av han.

Gud har gitt oss hverandre i gave, og vi er skapt til å være sammen i felleskap

I 1. Korinterbrev 12, 27-28 står det: «Dere er Kristi kropp, og hver av dere er et lem på ham. I kirken har Gud for det første satt noen til apostler, for det andre profeter, for det tredje lærere, deretter mektige gjerninger, deretter nådegaver til å helbrede, til å hjelpe, til å lede og til ulike slag tungetale.» Paulus beskriver ulike egenskaper og nådegaver som er nødvendige for felleskapet. Gud har gitt oss hverandre i gave, og vi er skapt til å være sammen i felleskap. Vi er derfor avhengige av hverandre.

Det finnes flere former for sunn avhengighet. Vi er som barn avhengig av våre foreldre, noe som er godt for oss. Vi kan også i noen tilfeller i livet føle oss avhengige av en hobby eller interesse. Dette kan også være en god ting. Som det står i Bibelen er det sunt og menneskelig å være avhengig av Gud, og av felleskapet. Dette er noe som Gud har lagt ned i oss.

Sosiale medier er et godt eksempel på en avhengighet folk flest har et forhold til.

Selv om det finnes gode typer avhengighet, finnes det også mange vonde former for avhengighet. Rusavhengighet er et eksempel på en type avhengighet som kan føre til store problemer.  Det kan skape store relasjonelle skader og forårsake mye smerte for de som opplever det. Men det finnes også mildere former for avhengighet som likevel kan være med på å påvirke folk negativt.

Sosiale medier er et godt eksempel på en avhengighet folk flest har et forhold til. Hvis man ønsker å finne ut av om man er avhengig, kan man prøve å holde seg unna det i noen dager. Hvordan reagerer du? Blir du stressa eller rastløs? Får du abstinenser? Hvis svaret er ja, kan det være lurt å ta noen grep. Det er ikke alltid like lett å venne seg av en dårlig uvane eller komme seg ut av avhengighet.

Her er noen enkle tiltak man kan teste, før man eventuelt bør vurdere å få profesjonell hjelp.

  • Tenk over hvorfor du vil slutte med det du føler deg avhengig av. Hvis du vet hvorfor du gjør det er det enklere å holde seg motivert.
  • Sett deg enkle og konkrete mål. Ikke gjør alt på en dag. Kanskje du får endret noe i løpet av en måned?
  • Unngå fristelser. Hvis du for eksempel vil slutte å drikke Pepsi Max bør du unngå å ha Pepsi Max tilgjengelig i kjøleskapet.
  • Finn en måte du kan belønne deg selv på. Det hjelper alltid å ha noe å glede seg til.

Jeg vil også anbefale å snakke med noen du har tillit til. Kanskje den personen kan være med på å motivere deg til å komme deg ut av avhengigheten? Det er fint å tenke på at Gud ønsker at vi skal leve i frihet. Fri fra avhengighet og dårlige vaner. Han ønsker det beste for oss.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.