10 tips for å lese hele Bibelen

10 tips for å lese hele Bibelen

Kanskje dette er året du leser gjennom hele Bibelen? Her får du noen tips på veien!

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på iTro Januar 2018.

På samme måte som vi spiser mat hver dag er det viktig for troen vår med daglig næring.

Det tar cirka 50 timer å lese hele Bibelen, så det må vel være fullt mulig å gjennomføre i løpet av et år? I alle fall når man tenker på hvor mange timer som forsvinner til sosiale medier og serier.

Her er 10 tips for lesingen:

1. Lag en motivasjonslapp

Skriv tre punkt på hvorfor du ønsker å lese gjennom hele Bibelen og bruk den som bokmerke. Nå er ikke antallet så viktig, men det viktigste er at du tenker gjennom hvorfor du ønsker å lese hele Bibelen slik at når du er inne i en litt dryg periode kan bli motivert til å fortsette. Eventuelt kan du skrive et vers (for eksempel Smak og kjenn at Herren er god) eller en bønn (Ditt ord er sannhet, hellige oss i sannheten).

2. Følg en bibelleseplan

Bestem deg for om du ønsker å starte i 1. Mosebok og lese fra perm til perm eller om du heller vil følge en plan hvor du leser i flere bøker samtidig. Dersom du leser fire kapitler daglig er du gjennom Bibelen på et år.

3. Få med en venn

Alle vet at det er enklere å gjennomføre noe når du forplikter deg og blir holdt ansvarlig, pluss at dersom dere følger samme plan har dere alltid noe å prate om når dere møtes!

4. Bestem deg for metode

Når mannen min og jeg fulgte en årsplan for Bibellesingen gikk vi for ulike metoder når det gjaldt dager hvor lesingen ble glemt. Som den systematikeren jeg er valgte jeg botsmetoden, altså å gjøre bot ved å lese de tidligere dagers kapitler før jeg kunne fortsette. Mens mannen min som er erkelutheraner la vekt på nåden og kunne ta opp tråden den dagen han var uten å lese de glemte kapitlene. Her gjelder det å kjenne seg selv og ikke la det stoppe opp på grunn av et par dager som ble glemt.

5. Bruk The Bible Project

The Bible Project har korte innledningsfilmer til mange av Bibelens bøker og har ulike filmer som forklarer begrep og ulike tema i Bibelen (se eksempel nedenfor). De har også leseplan som får deg gjennom Bibelen på et år. (Du finner også en slik bibelleseplan i den anbefalte appen YouVersion. Der kan du også invitere venner til å bruke den samme leseplanen som deg.)

Film: The Bible Project – Intro til Markus-evangeliet

6. Les Bibelen før du kan sjekke mobilen

Lag deg rutiner, for eksempel at du ikke sjekker sosiale medier og aviser på mobilen før du har lest i Bibelen.

7. Vær en aktiv leser

Husk at ingenting er tilfeldig i Bibelen! Vær litt detektiv, vær nysgjerrig og legg merke til ulike ting, ord og uttrykk, for eksempel hvordan Gud beskriver seg selv. Hva tror du han vil si til deg gjennom denne teksten? Hva sier denne teksten om Gud? Hvordan vil Gud møte deg i dag?

8. Snakk med andre om det du leser

Bibelen er full av vakre, voldsomme, merkelige, vanskelige og utrolige tekster. Snakk med andre om det du leser!

9. Tenk på Obadja

Okei, det er kanskje et teit tips. Men det funket for meg! Se for deg dette, du er i himmelen og treffer på profeten Obadja som spør hva du syns om boka hans. Da kan det bli rimelig kleint dersom du faktisk ikke har lest den… Nå tror ikke jeg at Obadja kommer til å spørre om det eller at det blir klein stemning i himmelen, men det er jo litt tåpelig at jeg som Guds barn ikke har lest alt av Guds Ord! Tenk så mange skatter som er gjemt. Det er jo et kjærlighetsbrev fra verdens skaper!

10. Summen av Guds Ord

Hvis du blir lei av lesingen, så husk disse nydelige versene som minner oss på at alt i Bibelen er av Gud:

Hver bok i Skriften er innblåst av Gud og nyttig til opplæring, tilrettevisning, veiledning og oppdragelse i rettferd. (2 Tim 3,16)

Summen av ditt ord er sannhet, dine rettferdige lover varer evig. (Salme 119,160)

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på iTro Januar 2018.