Blir vi straffet av Gud når vi synder?

Blir vi straffet av Gud når vi synder?

Jesus har tatt vår karma på korset.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Joh 9,1-7 og 35b-38

Da Jesus kom gående, så han en mann som var født blind. Disiplene spurte da: «Rabbi, hvem er det som har syndet, han selv eller hans foreldre, siden han ble født blind?» Jesus svarte: «Verken han eller hans foreldre har syndet. Men nå kan Guds gjerninger bli åpenbart på ham. Så lenge det er dag, må vi gjøre hans gjerninger som har sendt meg. Det kommer en natt da ingen kan arbeide. Så lenge jeg er i verden, er jeg verdens lys.» Da han hadde sagt dette, spyttet han på jorden, laget til leire med spyttet og smurte den på mannens øyne.
Så sa han: «Gå og vask deg i Siloa-dammen!» Siloa betyr utsendt. Mannen gikk dit og vasket seg, og han kom tilbake seende.

Jesus fikk høre at de hadde kastet ham ut, og da han møtte ham, spurte han: «Tror du på Menneskesønnen?» Han svarte: «Hvem er han da, gode herre, så jeg kan tro på ham?» Jesus svarte: «Du har sett ham, det er han som snakker med deg.» «Jeg tror, Herre», sa mannen. Og han tilba ham.

Et helt kapittel hos Johannes brukes til fortellingen om denne blindfødte mannen. Vilt! Vi skal nøye oss med kun én viktig case nå: stemmer karma?

Får som fortjent

Søker du på «instant karma» på Youtube får du mye å le av! Masse underholdende, og en del bare tragisk og trist. Poenget er at folk får umiddelbar respons på noe de gjør som er på kanten. De får som fortjent. Lovbrudd straffer seg.

Det blir mer alvorlig når vi tenker på livet vårt ellers. Er det slik at vi får som fortjent? At synd mot Gud fører straff og ulykke med seg? Kan det være grunnen til at folk blir syke eller skiller seg?

I en kort tekst som dette får vi ikke med alle sider, men noe kan vi likevel si. Bibelen svarer nemlig både – og.

1. Synd får konsekvenser

Alle Guds bud er gode. De viser veien til et godt og velsignet liv hvor vi elsker Ham og hverandre som oss selv. Han er livets kilde. Å følge ham fører velsignelse med seg. Om vi velger å bryte med ham får det konsekvenser. Selvfølgelig. Synd er aldri positivt.

2. Mer kompleks virkelighet

Samtidig viser både livet og Bibelen oss at virkeligheten er litt mer sammensatt enn som så. Jesus er supertydelig: det var verken denne mannen eller foreldrenes synd som var skyld i at han var født blind.

Bibelen forteller oss at syndefallet (1. Mos 3) førte en rekke negative ting med seg; synd, misforståelser, sykdom, smerte og at ting dør. Hele skaperverket er faktisk i ubalanse (Rom 8,20). Det trenger vi altså ikke klimaforskere til å si, det har Bibelen hele tiden vist oss!

Du som lever i denne verden rammes av alt dette uten at det nødvendigvis finnes en direkte årsak i livet ditt. Slik viser Jesus oss at det er.

Håpet Jesus gir

Har du erfaring med slik smerte i livet? Uansett hva det kommer av må du ikke glemme håpet Jesus gir. For den som er frelst av bare nåde har nemlig håpet om at han en dag skal ta bort all synd, sykdom og alt vondt.

Grunnen til at du kan ha håp er at Jesus har tatt din karma på korset.

Fortellingen gir håp om at Jesus helbreder sykdom her i livet, men enda sterkere er det at alle helbredelsene Jesus gjorde peker på at nyskapelsen kommer til å gjøre alt virkelig bra!

Og grunnen til at du kan håpe på det er at han har tatt din karma på korset. Der ser vi hva som ville skjedd om karma fikk «fritt løp» med oss.

Jesus ble knust på korset. Men han tok det. Synden ble sonet for deg. Du kan gå fri og håpe på en evighet sammen med ham.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen