5 gode råd til bibellesingen
Egil Grandhagen kommer med noen råd fra sine over 50 år med erfaring som bibelleser.
Jeg har lest regelmessig i Bibelen i mer enn 50 år. Ingen bok betyr tilnærmelsesvis så mye for meg som den. Gud skal ha evig takk for alt han har gitt meg gjennom denne boken.
Men det er ikke hele sannheten. Mitt andaktsliv handler også om kamp og strid. Ingen andre situasjoner har gjort det så tydelig for meg at vi har en motstander i Djevelen som angriper nettopp de stundene på dagen da jeg trenger både indre og ytre stillhet til bibellesning og bønn. Gang på gang har han lykkes i å ødelegge.
Jeg vil gjerne dele mine erfaringer med deg i form av noen enkle råd:
1. Ikke la det bli en «straff»
La ikke andaktsstundene bli en slags straffe-eksersis. Det handler nemlig om noe dypt personlig og evangelisk fra Guds side. Med tanke på nattverden sa Jesus til disiplene sine: «Jeg har inderlig lengtet å ete dette måltid sammen med dere». Det samme gjelder andaktsstundene dine. Jesus lengter etter å være sammen med deg rett og slett fordi han elsker deg.
Gjennom Ordet sitt vil han fortelle deg hvem han er og hva han har gjort for deg, og han inviterer deg til å fortelle han om det som er viktig for deg. Hver gang du åpner Bibelen din for å lese, kommer han til deg, også når du ikke føler noe som helst.
2. Begynn i det små
Er lesning av bibeltekster et nytt og ukjent landskap for deg, kan du begynne i det små. Ikke legg lista for høyt. Kanskje 3 minutter er nok den første uka. Så kan du øke etter hvert. Det viktige er at andaktslivet ditt får en fast plass blant dine øvrige gjøremål hver dag. Får det ikke det, blir resultatet ofte at det hele glir ut i sand.
3. Regelmessighet
Det handler om å finne et tidspunkt på dagen da du er maksimalt mottakelig for det du leser. For mange er morgenen en sikker vinner, for andre er det motsatt.
Finn en fast plass der du bor, en stol du bruker hver gang du skal ha en stund med Jesus. Ved denne plassen er det ikke aviser, godterier e.l. som kan forstyrre. Sett telefonen på lydløs, skru av musikk og andre forstyrrelser. Mange kristne er ukjent med stillheten. Prøv å gjøre stillheten til en venn.
4. Bibelleseplan
Mange bruker en bibelleseplan for å komme igjennom hele Bibelen i løpet av en tid. Logos og «Leserplaner til bibelglede» er slike planer vi sterkt vil anbefale. Bruk gjerne litt tid etter at du har lest, og tenk igjennom hva som egentlig stod i teksten.
Var det noe som var til deg? Leste du noe som du innser at må føre til endringer i ditt liv/dine planer? Er det noe du må bekjenne for Gud og/eller mennesker? Snakk med Gud om det i bønnen.
5. Det ene nødvendige
Legg merke til uttrykkene Jesus bruker om våre stunder med ham: «Den gode del». «Det ene nødvendige».
Lykke til!
Med hilsen,
Egil Grandhagen