3 tips for dyrebare vennskap

3 tips for dyrebare vennskap

For oss gutta sitter det litt inne å snakke om hvordan vi har det. Her er tre tips for dypere og mer autentiske vennskap.

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no.

Når snakket du sist litt dypt med noen? Det kan være valg av linje, jenta du er forelska i, foreldra dine som krangler, eller vanskelige følelser inni deg du ikke klarer å legge fra deg.

Legger du bare tankene vekk, og lar dem bygge seg opp til du eksploderer, eller gjør du noe med dem?

Tips 1: Skriv ned for deg selv

Et gammelt ordtak sier at «tar man trollet ut i sola, sprekker det». Jeg har i flere år prøvd å sette ord på det jeg går og tenker på. Jeg kjøpte meg ei lita bok som jeg skrev i, og på den måten greide jeg å få tankene ut av hodet og inn i den boka.

Vi trenger alle å bli sett og bekrefta innimellom.

Det gjør godt å kunne være helt ærlig og åpen overfor seg selv, uten filter, og kunne si: «Sånn kjennes og oppleves livet akkurat nå.»

Tips 2: Snakk med noen du stoler på

Noen ganger er det ikke nok å skrive. Jeg har vært heldig og hatt en til to gode venner jeg har kunnet snakke dypt med. Noen jeg kunne ha tillit til at ville meg det beste, og som ikke stikker om jeg forteller om det jeg synes er vanskelig.

Det trenger ikke å være så alvorlige tema, men vi trenger alle å bli sett og bekrefta innimellom.

Medvandring kan sammenlignes med å gå på en overnattingstur i fjellet. Det er gjerne en god del bagasje som må med. Går du alene må du bære alt selv, men går du sammen med noen kan dere dele på vekta. Dette gjelder resten av livet også – finn deg en turkamerat! Turopplevelsen blir som regel bedre!

Be sammen! Lite er bedre enn å legge de man er glad i frem for Gud.

Jeg har hatt stor glede av å gå deler av fjellturen sammen med en voksen mann. En som har gått stiene før, og som kan gi nyttige perspektiv og fortellinger langs veien. Spør en voksen om dere ikke kan treffes litt innimellom og snakke sammen om livet!

Sjekk ut dette opptaket fra UL 2019 for mer om medvandring.

Tips 3: Lytt oppmerksomt

Det krever mot å gjøre seg sårbar overfor et annet menneske. Noen vil forveksle sårbarhet med svakhet, men det er ikke sant. Det krever styrke å snakke om de dype spørsmålene du kjenner på.

Jeg vil oppfordre deg til å være en god lytter. Ikke bare tull vekk et alvorlig tema kameraten din tar opp, men sett deg ned og lytt til livet hans. Still spørsmål, mer enn å gi svar. Snakk ærlig sammen og et bonustips til slutt: Be sammen! Lite er bedre enn å legge de man er glad i frem for Gud.

UnSplash

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no.