Gud er kongen som aldri vil misbruke sin autoritet – han er verdig vår ære

Gud er kongen som aldri vil misbruke sin autoritet – han er verdig vår ære

Gi Gud den plassen han fortjener – tronen.

Tema

Tema på iTro i juni er Ære.

Ære. Et ord vi kanskje ikke bruker veldig mye i hverdagen? Men vi hører det en del i kirken og ser det i Bibelen.

«Ære være Gud i det høyeste» pleier presten å synge eller si. Og den kjente salmen «Deg være ære» høres i hvert fall i påsken.

Ærefrykt

Og kanskje vi har hørt uttrykket «ærefrykt for Gud», som kan høres litt rart ut når man er vant til å høre at Gud er en kjærlig far. Skal vi frykte Gud?

Men ærefrykt handler ikke om at vi skal være redd for Gud. Det handler om nettopp at vi skal gi ære til Gud.

Det handler om å gi uttrykk for at vi har å gjøre med noen som er mye større enn oss. Det handler om at vi skal opphøye han og gi han den plassen han fortjener. Det handler om å legge seg flat for han som er konge over alt.

Mistet respekt og ærefrykt

For oss i dag har kanskje mye av forståelsen rundt ordet ære og ærefrykt blitt litt borte ettersom vi lever i et samfunn der autoriteter ikke vises så mye ære.

Læreren har for eksempel mye mindre autoritet og respekt i klasserommet enn i gamle dager. Det er noe bra med dette. For det er mange eksempler på lærere som misbrukte sin makt – som herset med og brukte fysisk avstraffelse på elever ikke hørte etter.

Hvis vi ser for oss en maktsyk person, er det naturlig at vi ikke ønsker å ha ærefrykt for Gud

Samtidig er det noe vi mister hvis vi ikke vil hedre og legge oss under autoriteter. For det er og burde være en reell forskjell på autoriteten til læreren og eleven.

Gudsbildet

Mennesker vil imidlertid alltid komme til kort og skuffe oss, og det kan gjøre at vi mister tillit til autoriteter. Det kan dessverre også gjøre noe med hvordan vi ser på Gud som autoritet i vårt liv.

Hvis vi ser for oss en maktsyk person som bare vil herse med oss, er det naturlig at vi ikke ønsker å ha ærefrykt for ham og legge vår vilje under ham.

Men Gud er kongen som aldri vil misbruke sin autoritet. Han er verdig vår respekt og ære.

Søker ære fra andre

Vi søker også (bevisst eller ubevisst) ære fra andre. Vi ønsker at folk rundt oss skal synes at vi er bra, kule, pene, kjekke, smarte, morsomme, snille, interessante.

Kanskje vi hører i kirken at Gud elsker oss uansett om vi presterer eller ikke, men det har liksom ingen effekt fordi vi bryr oss mer om hva de rundt syns om oss.

I Bibelen står det om mennesker som heller ville ha ære fra mennesker enn fra Gud (Joh 12,43). De brydde seg mer om hva mennesker tenkte enn hva Gud tenkte. De hadde menneskefrykt istedenfor gudsfrykt.

Ikke la menneskefrykt styre deg.

Det er naturlig for oss for vi leter etter anerkjennelse fra andre mennesker. Men vi må ikke la menneskefrykt få styre oss.

Ikke hold troen din på Jesus skjult fordi du er redd for hva andre vil tenke. Ikke slipp opp grensene du har satt for kroppen din fordi noen kanskje vil si at du er kjip.

Ikke la menneskefrykt styre deg. Ikke søk ære hos dem.

Søk heller ære hos og gi ære til Gud, han som har skapt deg og elsker deg. Gi ham den plassen han fortjener – tronen.

Du kan lese mer rundt tema ære på iTro i juni.

 

Lightstock / Prixel Creative

Tema

Tema på iTro i juni er Ære.