De fant gull

De fant gull

En kveld var John Fredrik Askjer med å arrangere bønnekveld i Grønland kirke. Han tok med seg en flyktning hjem som kom til å bli hans bror.

Tema

Tema på iTro i desember i «Lys i mørket».

Abraham hadde spilt fotball i Oslo, og var med på bønnemøtet. Han var mannen som trengte en plass å sove i Oslo, siden han hadde permisjon fra asylmottaket i Moss. Han var mannen som kom i prat med John Fredrik Askjer og fikk overnatte hos ham. Begge forteller det som at de den mørke kvelden fant gull.

– Var du nervøs den kvelden, Abraham? 

– Ja, jeg var veldig nervøs. Jeg hadde aldri før vært hjemme hos noen i Norge. Men jeg bestemte meg for å stole på deg. Og livet mitt ble forandret. 

Usannsynlige brødre

Etter flere uker med pendling mellom asylmottaket i Moss og Oslo, med telefonsamtaler, krangling om hvem som skulle sove på madrass og hvem i seng, er de to blitt utrolig nære venner. 

– For meg ble hele livet nytt. Jeg fikk et nytt håp. Før jeg møtte John Fredrik var jeg alene. Sammen så vi at verden starter nå, og ikke trengte å være farlig.

Askjer forklarer det som et fantastisk møte mellom to mennesker. En mann fra verdens fattigste land og en fra verdens rikeste skulle vise seg å være veldig like. De har fullstendig forskjellig bakgrunn, men likevel har de de siste seks årene beriket hverandre nesten hver dag. 

En selvfølge

Da desember kom, ble det helt naturlig at Abraham skulle være med hjem til jul. Abraham var blitt kristen i Niger, sitt hjemland. Det betød at han ble utstøtt fra familien og det var grunnen til at han flyktet til Norge. Abraham hadde aldri feiret jul før. 

For ham ble den norske feiringen varm og viktig. Abraham husker at det var masse snø og mange lys overalt. Det var god mat og mye kjærlighet. Han fikk komme til et hjem, få en ny mamma og pappa, som han selvfølgelig kalte Askjers foreldre fra første stund. 

– Det var helt spesielt å se hvordan Abraham var en del av familien med det samme, sier Askjer og fortsetter: 

– Han fikk slappe av og vi fikk alle bli bedre kjent. Det kan høres stort og spesielt ut, men for oss ble det helt naturlig. 

– At Abraham kommer fra et av verdens aller fattigste områder, gjør at han har et nærmere forhold til hva som er viktig i livet. Han hjalp oss igjen å se hva julen virkelig handler om. Det er en feiring av Jesus. Ja, det er fint med gaver og god mat, men det er samværet med familie og fokuset på evangeliet som er det viktige, sier Askjer. 

Abraham bryter inn.

– Ja, det er virkelig Jesus julen handler om.

Han sier at vi må feire Jesus hver dag, men det er spesielt viktig å huske på i julen. Det er en høytid for å feire. 

Ikke så utrolig

De siste seks årene har John Fredrik Askjer og Abraham tilbrakt mye tid sammen. De har ledd, grått, kjefta og snakka sammen. De er bare to personer som har blitt kjent. Som er blitt glade i hverandre og verdsetter hverandre. 

– Å bli kjent med en flyktning er ikke for spesielt interesserte. For meg er det viktig å få frem at alle berikes av slike relasjoner. Også i julen.

Kristin Askjer Lien

Tema

Tema på iTro i desember i «Lys i mørket».