Simon seloten er ikke pilot oppi flyet, men en Jesu soldat
Bibelen forteller lite om Simon, men han vil alltid ha en stjerne i min bok. Eller et klistremerke på søndagsskolefisken min.
«Jeg er ikke i infanteriet, kavaleriet, artilleriet. Jeg er ikke pilot oppi flyet, men jeg er en Jesu soldat!»
Denne sangen er noe av det jeg husker aller best fra min tid på søndagsskolen. Med de pedagogiske og velvalgte bevegelsene inntil, skulle det vel bare mangle.
Noe annet jeg fortsatt husker, er at vi lærte om Jesu tolv disipler.
Mange av disiplene har ganske vanlige navn. Både i dag og på den tida. Vi møter blant annet to apostler med navnet Simon: Simon Peter og Simon seloten.
Da jeg hørte om denne seloten, visste jeg ingenting om hva en selot er, men det ligner jo litt på pilot, tenkte jeg. Jeg er en Jesu soldat, mens Simon er selot oppi flyet.
Siden den gangen har jeg ikke hørt stort om Simon seloten, så derfor har jeg tatt på meg oppgaven med å bli litt kjent med denne ukjente disippelen.
Kananeos
Simon er nevnt i alle de fire disippellistene i NT – og det er det. Han blir ikke navngitt i noen konkrete historier.
Det eneste vi vet om ham er at han blir gitt tilnavnet seloten, eller Kananeos, som er et arameisk ord med samme betydning.
Tidligere i kirkehistorien har dette ordet blitt oversatt til «kanaanitt». Det kan forstås som at han var fra byen Kana i Galilea, men også som at han var etterkommer av et ikke-jødisk folkeslag. Denne oversettelsen har de fleste gått bort fra i dag.
Seloten og forræderen
Selotene var en radikal jødisk gruppe, som gjorde hva de kunne for å hindre romersk innflytelse i Israel, til og med ved å utføre krigshandlinger.
Uavhengig av hvem vi er og våre ulike bakgrunner, kan vi komme sammen for å tjene og tilbe ham
Simon var antakelig tilknyttet denne gruppa på en eller annen måte. Dermed er det nok mest rett å si at Simon er en Jesu soldat, og at jeg eventuelt må bli piloten oppi flyet.
Som Jesu disippel er han i en gruppe med Matteus – tolleren som krevde inn skatt til det romerske keiserdømme. En mann som altså har forrådt sitt folk og gått over til fienden.
Her er det nok snakk om to ganske så forskjellige typer.
Hvordan i all verden kunne det fungere? Hva hadde de til felles? Jesus. Han knyttet dem sammen!
Enhet i Kristus
Dette gjelder også i dag. I kirker finnes det mange ulike typer folk, som tilsynelatende kanskje ikke har stort til felles. I Jesus Kristus kan vi likevel finne enhet.
Uavhengig av hvem vi er og våre ulike bakgrunner, kan vi komme sammen for å tjene og tilbe ham.