Sykepleier Silje i Indonesia

Sykepleier Silje i Indonesia

Hva gjør man egentlig dersom man får feber? Hva om man ikke har noen fastlege å gå til, eller pengene ikke rekker til medisin? Dette prøver Silje å svare på. Hun arbeider som helserådgiver i Indonesia.

– I jobben som helserådgiver er jeg med på å lage program for helseundervisning. Sammen med flere andre underviser jeg i landsbyen Simpang Kongsi ved søppeldynga. Der har vi kvinnegrupper i tillegg til barnegrupper, forteller Silje.

Silje Stavland er utdannet sykepleier. Hun bor i Indonesia sammen med familien, og en av arbeidsoppgavene hennes er å være helserådgiver for organisasjonen LOS som NLM samarbeider med i Indonesia.

– I gruppene underviser vi for eksempel i hvordan man pusser tennene, informerer om lusebehandling, hva som er lurt å spise, vitaminer, når du bør gå til legen, hvordan man forebygger forskjellige sykdommer, behandling og symptomer.

Involverer kvinnene

Menneskene som bor på søppeldynga går ofte barbeint. Bittesmå marker kan trenge inn gjennom huden på foten, eller komme inn i munnen dersom man ikke vasker frukten man spiser eller hendene man spiser med, og mange barn spiser skit når de putter ting i munnen – som barn flest gjør.

– Derfor er en av tingene vi har lært bort på kvinnegruppa å lage middel mot innvollsorm – av saft fra papayaskall, sukker og vann, sier Silje.

LOS har arbeidet på Simpang Kongsi i flere år. I mars i år tok flere damer derfra kurs i hvordan de selv kan undervise, og nå er de i gang med undervisningen.

– Vi er med og gir råd, og møter den som skal undervise på forhånd. Målet vårt er at vi skal kunne trekke oss ut av Simpang Kongsi innen 2013, og da skal forhåpentligvis undervisningsteamet fortsette, forklarer Silje.

Både kristne og muslimer

De aller fleste av kvinnene arbeider som søppelplukkere, noen har fått opplæring i andre yrker, og det finnes både kristne og muslimer. Silje forteller at kvinnene er veldig engasjerte.

– Ei som hadde undervisningen for noen uker siden ba meg om å be for henne. Hun visste at jeg var kristen, men var ikke troende selv, sier hun.

– Kvinnene har utviklet seg veldig mye siden vi begynte arbeidet der ute, fra ikke å tørre å si noe som helst, til å stå foran alle de andre og undervise. All undervisningen er bygd på kristne verdier. Dette opplever vi er en styrke for helsearbeidet, og vi håper at alle deltagerne får med seg noe som får betydning både for hverdag og evighet, forteller Silje.

Silje og resten av NLMs utsendinger i Indonesia arbeider for å bedre levekårene til menneskene på Simpang Kongsi. Du kan være med på arbeidet: Bli Siembra-giver nå! Gi bort et Siembra-gavekort i julegave! Lurer du på tjeneste i utlandet?