Jul i 30 grader og sol

Jul i 30 grader og sol

– Jeg er enormt takknemlig for at Gud kom ned og møtte oss, og at vi kan feire det mirakelet i jula, sier Frederik Notevik i Elfenbenskysten.

Jul i utlandet

I dagene frem mot jul får vi høre hvordan noen misjonærer/utsendinger i utlandet feirer jul.

Er det noe du liker bedre ved å feire jul i Elfenbenskysten enn i Norge?

– Ja, absolutt. Jeg liker skikkelig godt feiringen i kirka. Her er det ordentlig fest med dans og sang. Alle bidrar i gudstjenesten og etterpå har man et felles måltid. Det er en veldig fin måte å bygge fellesskap på som jeg liker skikkelig godt!

For Frederik Notevik og familien blir julefeiringen rundt 40 grader varmere enn for oss i Norge. Han er utsending for Misjonssambandet i Elfenbenskysten i Vest-Afrika – ikke langt fra ekvator.

Les også: Miriam Notevik forteller om kallet til Vest-Afrika

Jul i 30 grader og sol

Det er kanskje ikke overraskende at han kan fortelle om en julefeiring som skiller seg litt fra den typisk norske.

– Rundt 30 grader og sol er jo ganske annerledes enn fra kalde Norge, sier han før han fortsetter:

– Men det er klart at «julestresset» ikke er noe vi kjenner på her ute. Her skal vi ikke ordne med masse forskjellige ting. Det er oss fire i vår familie og det er det vi har å ordne med. Som er mye mer avslappende enn i Norge. Så er det klart at det er andre ting her ute som er mer krevende å få ordnet enn i Norge.

Gud åpenbarte seg i jula

– Er det et bibelvers eller et perspektiv ved julen som har blitt viktig for deg?

– Ja, jeg har tenkt litt på det med åpenbaring i det siste. Her bor vi og jobber blant muslimer. De har et helt annet syn på det med åpenbaring, enn det vi kristne har.

Han forklarer at «åpenbaring» for dem er Koranen. Gjennom profeten Muhammed åpenbarte Allah sin vilje og tanker for mennesket.

– Det står i stor kontrast til vår forståelse av åpenbarelsen, fortsetter han.

– For oss har ikke Gud bare åpenbart sine tanker for mennesket gjennom Bibelen, men har faktisk åpenbart seg selv, helt fullstendig. Gud blir ikke i det hinsidige, det fjerne, det transcendente, men han møter oss i egen person.

Frederik tenker også på hvor mye det kostet for Gud å komme til oss i kjøtt og blod, og at han ved å gjøre det ofret mye for vår skyld.

– Det kostet for Gud å bli menneske, men han valgte å gjøre det fordi han elsker oss. Gud ønsket å møte oss så sterkt og så mye at han valgte å gjøre nettopp det! Jeg er enormt takknemlig for at Gud kom ned og møtte oss, og at vi kan feire det mirakelet i jula.

Kan ringe til Norge – hvis nettet holder

– På hvilken måte er julefeiringen deres annerledes enn fra når dere var i Norge?

– Noe av det fineste med jula er det fokuset en har på familie. Og det får en ikke her på samme måte. Vi kan, hvis det er bra nok nett, ta en telefon til familie i Norge. Men det blir ikke samme, forteller han.

– En annen ting er at vi er de eneste som feirer jul den 24. desember. Alle andre – ikke at det fryktelig mange andre kristne her, men det er heldigvis noen, og vi håper at det skal bli flere – feirer den 25. desember. Men det er egentlig veldig fint! Da får vi en slags norsk jul den 24. også blir det fest og dans og sang sammen med våre afrikanske venner den 25. i kirka.

Eneste norske familie

Frederik og familien har nettopp flyttet til et nytt sted i Elfenbenskysten, der de er den eneste norske familien. Han tror likevel det blir en fin julefeiring.

– Vi blir nå de eneste misjonærene her i Ouaninou, så da blir det bare feiring med vår familie. Jeg tenker at det skal bli veldig koselig!

Det høres kanskje rart ut, men det er koselig å komme inn fra kulda til et varmt rom med peisen som brenner.

Noen «norske» tradisjoner har han sørget for å kunne ta med.

– Vi har tatt med oss pinnekjøtt fra Norge og poteter, fløte og smør fra Abidjan. Så da tenker jeg at jula er redda! Jeg har også lastet ned noen typiske juleprogram på forhånd – internettet er for dårlig til å streame noe her – for å prøve å lage litt norsk jul for oss her i Ouaninou.

Samtidig som han gleder seg til å feire jul med familien i Elfenbenskysten, er det ting Frederik savner fra julefeiringen i Norge.

– Jeg savner familien og alle tingene vi gjør som familie i jula. Jeg savner all maten og hyggen en har. Jeg savner også kulda. Det høres kanskje rart ut, men det er koselig å komme inn fra kulda til et varmt rom med peisen som brenner.

Privat

Jul i utlandet

I dagene frem mot jul får vi høre hvordan noen misjonærer/utsendinger i utlandet feirer jul.