Hvordan blir jeg kjent med nye landsmenn i mitt eget nabolag?

Hvordan blir jeg kjent med nye landsmenn i mitt eget nabolag?

Over hele Norge bor det folk fra andre land, språk og kulturer. Hvis du tør å ta kontakt, kan du bli noen av dem sin aller første norske venn.

Misjon

Misjonsbefalingen kaller oss til å gå ut til alle folkeslag. I dag har mange av disse kommet til Norge, og mange er unådde med evangeliet. 16% av vår befolkning har innvandrerbakgrunn, fra 200 ulike land som bor i alle landets kommuner.

Saken ble opprinnelig publisert i mars 2019, og igjen i november 2021.

Synes du det er skummelt med alle de som kommer til Norge? Uforståelig språk, merkelig mat, rare lukter (det er stort sett på grunn av sterke krydder, ikke dårlig hygiene), annerledes klær og fremmed religion. Kulturen er med andre ord ganske ulik den norske.

Globaliseringen de siste tiårene har gjort at det nå bor folk fra så og si alle verdens land i Norge. Flere er skeptiske til det, men jeg ser heller på dette som en helt utrolig mulighet Gud har gitt oss. Plutselig bor de unådde folkeslagene vi ønsker å nå på andre siden av kloden, i vårt eget nabolag!

Men spørsmålet blir da: Hvordan blir jeg kjent med dem?

Jesus er et flerkulturelt forbilde

I Johannes 4 leser vi om Jesus som møter den samaritanske kvinnen ved brønnen. Hun var fra et annet folkeslag som jødene ikke kom godt overens med. Men for Jesus var ikke de kulturelle grensene så viktige og han sa til henne: «La meg få drikke». Så enkelt. Fire ord. Og det gjorde stort inntrykk på kvinnen. Hun svarer:

– Hvordan kan du som jøde, be meg, en samaritansk kvinne, om å få drikke?

Nå kommer en liten spoiler alert. Men denne dama ble en kristen, løp inn i byen og fortalte til flere som ønsket å ta imot. Tør du å gjøre som Jesus, å ta kontakt med disse «fremmede» menneskene?

Hvordan blir man kjent?

For å hjelpe deg litt på vei, vil jeg dele noen av mine erfaringer om hvordan man blir kjent med nye landsmenn der man bor:

1. Bli med på Språkkafé

Språkkafé og/eller leksehjelp er en ypperlig måte å samle folk fra ulike kulturer sammen. De fleste som kommer til Norge er avhengig av å lære seg norsk språk, og setter stor pris på å praktisere språket i trygge og sosiale rammer. Ved å bli med på språkkafé får man fort gode relasjoner og venner fra hele verden!

Forrige gang jeg deltok på språkkafeen vår på Hamar hadde vi deltakere fra 12 ulike nasjoner samlet en mandagskveld. Veldig spennende! En unik mulighet for å stifte vennskap, og få samtaler med blant annet muslimer. Dette kan til og med foregå i foajeen i kirka!

Hvis det ikke er en språkkafé der du bor, kan du jo starte din egen?

2. Lær deg litt fremmedspråk

Språk er utrolig viktig for å komme nærmere folk. Når misjonærer reiser utenlands bruker de ofte lang tid på å lære seg det lokale språket. Med andre ord er språk en viktig nøkkel for å komme nær folk fra andre land i Norge også. Likevel trenger du ikke å prate fremmedspråk flytende. Noen gloser og fraser er ofte nok.

Sier du for eksempel «Selamno» til en fra Etiopia, eller «Kemey alogha» til en fra Eritrea, blir dere er bestevenner med en gang.

En annen fordel er jo at innvandrerne lærer seg norsk. Det betyr at man faktisk kan bli kjent med mange folk fra ulike land, bare ved bruk av norsk også.

3. Biblioteket og bussen

Det er kanskje lenge siden du har gått inn dørene på et bibliotek? For mange innvandrere er dette en «hengeplass». De kom ofte på biblioteket for å jobbe med skolearbeid, og setter ofte stor pris på om noen ville hjelpe dem. Ofte er det stor hjelp for dem bare å bli forklart hva oppgavene betyr.

Likesom mange studenter, bruker nye landsmenn ofte kollektivtransport. Har du valget mellom å velge et ledig dobbeltsete eller å sette deg siden av en fra Syria, ville jeg valgt det siste. Hvis du i tillegg har lært deg hilsemåten på arabisk, kan det bli starten på noe veldig spennende.

4. Gjenbruksbutikken

Hvis du trodde det bare er pensjonister som bruker tid på gjenbruk, tar du helt feil. Her finner du alle aldere og alle nasjonaliteter. Mange nye landsmenn, kanskje spesielt mødre med unge barn, går ikke på skole eller jobb. Dermed er det stor sannsynlighet for å treffe dem her på formiddagen.

Sjekk gjerne ut om en av butikkene til NLM Gjenbruk ligger i ditt nærområde og ta turen innom. De har gratis kaffe og vafler, og en sofakrok man kan sette seg ned i for å prate med de som kommer. Etter en stund kan det hende du blir så gira at du blir med som frivillig, kanskje en lørdag i måneden?

5. Bli med dem hjem

Gjestfriheten til folk fra andre kulturer er av en helt annen dimensjon enn den norske. Bare du har håndhilst på noen er det store sjanser for å bli invitert hjem til dem. De serverer gledelig mat fra hjemlandet, te med masse sukker og litt snacks. Det skal ikke forundre meg om det står på musikkvideoer på TVen heller.

Du er den første norske ungdommen som prater med meg. Og jeg har bodd i Norge i 3 år

Det er også stor sannsynlighet for at du blir den første nordmannen de har på besøk. Etter jeg ble venn med mange fra andre land, ble det et sjokk for meg hvor ensomme de var.

Noen jeg ble kjent med sa til meg at «du er den første norske ungdommen som prater med meg. Og jeg har bodd i Norge i 3 år». Da jeg pratet med en annen responderte han at «de eneste gangene norske ungdommer har tatt kontakt, er for å spørre om jeg kan kjøpe røyk og snus til dem».

Mange unge kommer også til Norge uten familie, og er stort sett alene. Kanskje du kan bli noen sin aller første norske venn? Det vil bety enormt mye for dem. Mange av dem er også usedvanlig morsomme, og jeg kan love mye latter.

6. Finn på noe typisk norsk

En gyllen måte å integrere disse menneskene i Norge, er å la dem prøve seg på typisk norsk kultur. Ta dem med på en skitur, skøyter eller aketur. Lær dem å spise brunost, taco og kjøttkaker. Inviter dem med på 17.mai og ha konkurranse om å spise flest is.

Kanskje du til og med kan ta med noen på roadtrip til Holmenkollen eller Bryggen i Bergen? Uansett hva du måtte finne på, er det opplevelser de sent vi glemme.

7. Invitere med i kirka

Når dere har blitt litt kjent er det en flott mulighet å invitere dem med i menigheten du går i. Du kan for eksempel invitere dem med på ungdomsopplegget eller en gudstjeneste.

Det kan også være lurt å forklare eller oversette litt underveis slik at de forstår. En gang hadde jeg med noen syrere på et ungdomsmøte da taleren var fra Sunnmøre. Det endte opp med oversettelse fra sunnmørsk til bokmål.

Eller kanskje venninnen din er ortodoks kristen? Da kan du også bli med i hennes kirke. Eller har du en muslimsk venn? Da vil jeg anbefale å bli med han på besøk i moskeen. Det kan være litt skummelt, men veldig spennende og lærerikt.

Viser du interesse for dem først, er det kanskje enklere for dem å bli med deg i kirken eller i en bibelgruppe etterpå.

Når en innflytter bor i landet hos dere, skal dere ikke gjøre urett mot ham. Innflytteren som bor hos dere, skal være som en av deres egne landsmenn. Du skal elske ham som deg selv. 3.Mos 19, 33-34
Daniel Overskott // Språkkafé i Brukshuset

Misjon

Misjonsbefalingen kaller oss til å gå ut til alle folkeslag. I dag har mange av disse kommet til Norge, og mange er unådde med evangeliet. 16% av vår befolkning har innvandrerbakgrunn, fra 200 ulike land som bor i alle landets kommuner.

Saken ble opprinnelig publisert i mars 2019, og igjen i november 2021.