Innsiden ut – spennlingsløs, men cute

Innsiden ut – spennlingsløs, men cute

Følelser, farger, figurer og fantasi gjør Pixars nye film sterk, men handlingen er tam og innholdet bare greit forklart.

Sett

Innsiden Ut (Inside Out)

Norgespremiere: 21. august 2015

101 min

Walt Disney Studios Motion Pictures, Pixar Animation Studios

Aldersgrense 6 år

Dette er den nye filmen til Pixar. Ja, Pixar, de som lager barnefilmer som Nemo, Biler og De Utrolige. Og sånn utseendemessig ser Innsiden Ut ganske mye ut som disse andre underholdende filmene. Farger, figurer, fantasi. Men innholdet er annerledes.

Sentralbordet

Filmen handler om den 11 gamle Riley, som flytter med familien fra kalde Minnesota til kysten og San Fransisco i USA. Og det er ikke helt lite som skjer inni hodet til en 11-åring som plutselig må flytte fra venner, hobby og alt som er kjent for henne. Det er nemlig det filmen faktisk handler om. Det som skjer inni hodet til Riley.

I Rileys hode bor det fem forskjellige følelser. Det er den sprudlende Glede, den nitriste Sorg, den anspente Frykt, den hovne Avsky og den ampre Sinne som kontrollerer hennes oppførsel fra Hovedkvarteret  i Rileys hjerne. De styrer reaksjoner og tilstand, samtidig som de tar var på minner og lagrer de som ”Sinne-minner”, ”Gledesminner” og så videre.

Ulykke og endring

Parallelt med hva Riley faktisk sliter med i en ny by, skjer det en mengde drama i Hovedkvarteret. Følelsene vet ikke hvordan de skal reagere på så store omveltninger og en ulykke inntreffer. Det gjør at det er begrensa hva Riley kan føle og minnene hennes blir endret. Handlingen i hennes hode er mer slitsom enn noe annet.

Et skjørt sinn

Innsiden Ut er en interessant film, som tar for seg oppvekst, modning og følelsesliv helt annerledes enn andre filmer med samme tema. Den tar opp helt reelle følelser og reaksjoner, men de blir kanskje ikke så godt forklart. Det er spennende at Pixar ønsker å forklare psykologi for barn, men det blir vel forenklet.

Det er følelsene i Rileys sinn som styrer en maskin. De slåss om å få slippe til ved kontrollpanelet, og den som vinner styrer jenta. Det blir en viktig utvikling i det, men det kommer ikke så godt frem i filmen. Når følelsene styrer blir det som om menneskehjernen og våre sinn er svært skjøre, og at vi ikke har noe mulighet til å ta ansvar for våre følelser.

Følelsesladd

Allikevel er det en film med innhold. Den rører. I flere av scenene ble vi begge oppriktig talt rørt. Det er sjeldent noen av oss sitter med en tåre i øyekroken på kino, så den treffer virkelig noe i hjertet. Barn blir nok underholdt av farger og figurer i filmen, men den har flere lag. Noen scener er faktisk ordentlig morsomme.

Alt i alt er Innsiden Ut en sterk film, men den holder ikke helt mål. De fleste kan nok kjenne seg igjen i de følelsesmessige reaksjonene, også vi som er eldre enn 11, men det gjør den litt vel generell. Pixar har skapt en fargerrik og gøy film, men de makter ikke fullt ut få frem dybden filmens kompleksitet og tema krever.

Filmweb

Sett

Innsiden Ut (Inside Out)

Norgespremiere: 21. august 2015

101 min

Walt Disney Studios Motion Pictures, Pixar Animation Studios

Aldersgrense 6 år