Hvordan smalltalke med «de gamle» på søndagsgudstjenestene?
Når “Hva studerer du?” ikke fenger like bra.
Du er på en søndagsgudstjeneste som domineres av mennesker med fargen grå på topplokket (hvis de enda har noe igjen der). Du skjenker kaffe til deg selv og plutselig er du i en smalltalk-situasjon med en av de eldre i menigheten. Men hva skal dere snakke om?
Smalltalk er en vanskelig sak og blir ikke enklere når aldersforskjellen er stor. Åpningsreplikkene du pleier å bruke til dine jevnaldrende funker nødvendigivs ikke like godt nå.
Noen tips
Her er ingen fasit, men noen tips som forhåpentligvis kan gjøre samtalen med de gamle under kirkekaffen litt enklere.
1. «Hva driver du med om dagene?»
Som nevnt i innledningen kan det være lurt å styre unna spørsmål om hva vedkommende studerer/jobber med. Dette gjelder spesielt i samtale med eldre, siden mange gamle mennesker er pensjonister (det viser i alle fall statistikken).
Uansett tror jeg det kan være lurt å formulere spørsmålet annerledes, både til ung og gammel. Spør man om hva man jobber eller studerer med, så legger man en indirekte forventning om at det er noe de bør gjøre. Et slikt spørsmål kan være kjipt å få hvis man av ulike årsaker ikke studerer eller jobber.
Da er det bedre å stille et åpent spørsmål alle kan svare på: «Hva driver du med om dagene?» eller «Har du gjort noe gøy i det siste?».
2. Snakk om talen
Noe vi alle i alle aldre burde bli flinkere til, er å snakke naturlig om tro med hverandre. En fin innledning til samtale kan være å fortelle hva du sitter igjen med etter talen. Enten det er noe du synes var bra, noe du ikke skjønte, eller noe som var rart.
Tenk hvor mye kunnskap de eldre i menigheten har. En gylden mulighet til å lytte og lære fra noen som har levd et langt liv. Så er jeg sikker på at de kan lære mye av deg også!
Spørsmål og samtale om tro må ikke være tabu, det burde være den største selvfølge under kirkekaffen etter søndagsgudstjenesten.
3. Fellesnevnere
Selv om aldersforskjellen er stor, har dere sannsynligvis noen felles interesser. Prøv å fisk litt i hva vedkommende interesserer seg i og plutselig finner dere en felles interesse.
Eksempler på det kan være fotball, musikk, litteratur, politikk, teologi, foto, reising, fjelltur eller matlaging.
Her kan inngangsporten være å bruke punkt nummer én.
Hvis du ikke finner noen fellesnevnere, kan du snakke om noe som opptar «alle» for tiden. Enten det er strømprisene eller noe mer hyggelig.
4. Slekt
Mitt inntrykk er at ALLE mennesker som har lang fartstid elsker å snakke om slekt.
Si hva du heter og hvor du kommer fra og sannsynligheten er stor for at de klarer å grave frem noen fellesbekjente.
Av erfaring er det utrolig hvilken oversikt eldre mennesker har når det gjelder slekt. Vær forberedt på at det kan komme frem informasjon om slekten din du ikke var klar over selv engang.
5. La dem prate
De har levd et langt liv og har mange spennende historier å fortelle. Du kan spørre hva de har gjort tidligere og ut fra det spørre om de vil fortelle noen spennende historier.
Mennesker liker å snakke om seg selv.
Hvis historiefortellingen blir kjedelig kan du heller prøve å bytte tema, men det er uansett fint å vise interesse. Hvis det er kjedelig, kan du se på det som at du gjør en god gjerning for din neste.