Hvordan kan jeg få et reflektert forhold til hva jeg skal publisere, eller la være å dele, på sosiale medier?

Hvordan kan jeg få et reflektert forhold til hva jeg skal publisere, eller la være å dele, på sosiale medier?

Noen kristne blir så intense i sosiale medier at det vekker avsky, mens andre aldri har turt å dele et bibelvers.

Tips og Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og gir en overflod av mer eller mindre fornuftig hjelp til enhver anledning.

SoMe er en forkortelse for sosiale medier.

Vi er der alle sammen – på sosiale medier. De har på mange måter tatt over våre liv, og mange av oss scroller og liker bilder timesvis hver eneste dag.

Denne formen for kommunikasjon gir oss som kristne flere utfordringer, men også mange muligheter. Hvordan kan vi nå våre følgere med evangeliet om Jesus?

Mange kreative måter å dele troen på

På nettet finnes det enormt mange ulike forsøk på dette. I koronatid har flere og flere begynt å streame gudstjenestene sine. Andre starter podcaster med kristent innhold, det finnes snap-prester og gaming-prester, YouTube-vloggere, Jesus-influencere på TikTok, og jenter som deler på Instagram filtrerte bilder med Bibelen i den ene hånda og kaffekoppen i den andre.

Jeg heier på veldig mye av dette, og mener at vi som kristne må være tilstede der folk er. Hvis ungdommene er på SoMe, må vi som vil formidle Jesus også være der.

For tydelig

En dag fikk jeg en telefon fra en kristen venn som tidligere har konvertert fra Islam. Det første han sa var «Jeg har byttet strategi».

Før pleide han nesten daglig å dele bibelvers og kristne poster på Facebook, men opplevde dermed flere negative kommentarer og trusler. Innleggene skapte avstand til muslimene han ønsket å nå med budskapet.

Får følgerne mine lyst til å lære mer om og bli bedre kjent med Jesus av det jeg poster?

Ved å legge ut mer nøytrale poster opplevde han å komme lettere i kontakt med muslimene, få bedre samtaler og lettere dele evangeliet med dem etter hvert.

Å dele bibelvers og kristent innhold er veldig bra! Men selv om Guds ord aldri vender tomt tilbake, kan det være smart å tenke gjennom om det likevel tjener til det gode for dine følgere eller ikke.

Det betyr ikke at vi skal slutte å dele kristent innhold med en gang vi får en negativ eller kritisk kommentar. Det kristne budskapet har helt siden begynnelsen vekket harme hos andre, så det er ikke noe nytt.

I den sammenheng kan det likevel være lurt spørre seg selv: Får følgerne mine lyst til å lære mer om og bli bedre kjent med Jesus av det jeg poster?

For lite tydelig

På den andre siden tror jeg at kategorien «for lite tydelig» er den kategorien de fleste av oss havner i. Vi har nok alle kjent på at det kan være flaut å dele kristent innhold på SoMe. Hva vil våre ikke-kristne venner tenke?

Noe av grunnen til at mange av oss ikke tør å dele oppbyggelig kristent innhold på SoMe, er trolig fordi vi er redde for å gjøre dette ellers i livet også. Hvis man aldri snakker med klassekameratene sine om tro, så vil det oppleves unaturlig å dele masse om det på Instagram. Sånn sett henger det virkelige livet og SoMe tett sammen.

Min erfaring er i hvert fall at det er bedre å dele litt for mye enn litt for lite. Det gjelder både i SoMe og ellers i livet. Vi er kalt til å vitne om det vi har sett og hørt, og det kallet gjelder uavhengig av tid og sted, på eller av skjermen.

Hva med å dele godt kristent innhold andre lager?

Kanskje du blir stressa og tenker «Ja, men jeg liker jo ikke å stikke hodet fram og være synlig på internett.» Det er helt greit. Det er ikke for alle. Jeg mener likevel det er mulig å dele kristent innhold.

På Facebook er det stort sett pensjonerte damer som deler iTro-sakene våre.

Her kan et tips være å dele en iTro-sak du likte godt med en venn eller to. På Facebook er det stort sett pensjonerte damer som deler iTro-sakene våre. Kanskje noen av oss yngre skal tørre å dele litt mer?

Eller kanskje du kan dele dagens bibelvers fra YouVersion eller en lovsang du har hørt på i det siste på Instagram stories?

Selv om du ikke nødvendigvis produserer alt innholdet på egenhånd, er det ypperlig å dele godt innhold som du selv har blitt velsignet av. Det vil trolig velsigne andre også.

Du kan også dele et bilde fra du har vært på den lokale kristne ungdomsklubben, en kristen festival eller på gudstjeneste på søndagen. La folk se at det er kjekt å være en del av et kristent fellesskap!

Anerkjent av Gud eller mennesker

I denne sammenheng tror jeg det er nyttig å ta med seg noen av Paulus sine refleksjoner om sitt apostelkall som han deler med galaterne:

Prøver jeg nå å bli anerkjent av mennesker – eller av Gud? Vil jeg bare være mennesker til lags? Var det fremdeles mennesker jeg ville være til lags, da var jeg ikke Kristi tjener.
Galaterne 1,10

Å stille seg spørsmålet: «Hva er motivasjonen min for å legge ut dette?» før man legger ut noe på SoMe, er ingen dum idé. Hvis det ærlige svaret er at jeg først og fremst søker anerkjennelse og likes av mennesker, da bør man muligens revurdere det.

Likes i seg selv er ikke galt, men jaget etter det kan være det. På samme måte som at penger i seg selv ikke er galt, men jaget etter det.

Jeg er selv ingen ekspert på dette, og kan fremdeles ta meg selv i å søke anerkjennelse fra mennesker. Ettersom jeg selv derfor må stille meg dette spørsmålet ofte, tror jeg det gjelder flere av oss.

Man trenger ikke oppdatere alle om alt som skjer

Etter jeg selv ble mer bevisst på dette har jeg også opplevd å «bytte strategi», blant annet på Instagram. I tenårene var jeg veldig obsessed med å dokumentere alt spennende jeg gjorde, for å legge ut og få anerkjennelse. Jeg sjekket konstant liksene som kom inn, og slettet i blant innleggene som ikke slo helt an.

I dag husker jeg så vidt å ta bilder av det som skjer, og kamerarullen er særdeles lite interessant.

Jeg kjenner ikke lenger like mye på at jeg MÅ dele alt det spennende jeg har opplevd og det oppleves godt. Jeg kan oppleve noe kjekt uten at jeg MÅ ta opp mobilen for å dokumentere det.

Mange sammenligner andre sin utside, med sin egen innside.

Hvis man likevel ønsker å dele mye, så er det også fint. Men vær også bevisst på å ikke bare dele din flotte fasade. For en stund siden hørte jeg et sitat om at mange sammenligner andre sin utside, med sin egen innside. Det er noe å tenke på.

La følgerne dine få se noen av de ærlige sidene ved livet. At livet ikke alltid har et filter på seg. Hva med å ta med noen av følgerne «behind the scenes»? Noen av de beste profilene jeg følger er de som deler ærlig om livet.

Vi er alle «influencere» på et eller annet nivå

Alt tatt i betraktning – finnes det egentlig noen fasit på hvordan en som kristen skal opptre på sosiale medier? Nei.

Jeg tror likevel det er fornuftig å tenke over hva man som kristen skal dele eller la være å dele. Vi må be om visdom og Guds ledelse også på dette punktet.

Uansett hvor mange følgere du har, så vil det du legger ut nå ut til andre. Enten du liker ordet eller ikke, så er du en «influencer» i en eller annen grad når du deler på SoMe. Og du er trolig et forbilde for andre. Bruk den muligheten til å peke på Jesus.

Du vil finne din måte å gjøre det på. Ingenting er mer riktig enn det andre, men husk å ta med Jesus også i livet på sosiale medier.

Min oppfordring og utfordring til oss alle er å være litt mer frimodige til å gjøre Jesus kjent på SoMe.

 

Twenty20 / @tehhydina

Tips og Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og gir en overflod av mer eller mindre fornuftig hjelp til enhver anledning.

SoMe er en forkortelse for sosiale medier.