Et år fullt av gaming og Bibel

Et år fullt av gaming og Bibel

- Gaming er noe veldig sosialt, og det er det mange som ikke forstår, sier Olav Myklebust.

Kultur

2017/18 startet Bibelskolen Fjellhaug opp linja «Bibel, gaming og digital kultur«.

De som tror gaming er noe som gjelder for en liten gruppe av spesielt interesserte, må nok tro om igjen. For unge folk som driver med dataspill blir flere og flere.

– Det er veldig vanlig, forteller Olav Myklebust. – Jeg så at Agenda 3:16 skriver at blant 9-16-åringer, så spiller 96 % av guttene og 76 % av jentene dataspill. Så det er veldig mange som driver med gaming. Nesten alle de unge spiller.

Sammen med kameraten Steinar Larsen (23), har 22-åringen brukt det siste året sitt på den nye gaminglinja på Bibelskolen Fjellhaug i Oslo. Der har de fått dyrket hobbyen de har, samtidig som de har fått blitt bedre kjent med troen sin.

– Da gaminglinja kom, var det bare ”Kjør på!”

– Hva var et som gjorde at dere ville bruke et år på en gaminglinje på en bibelskole?

– Det var vel egentlig for å få påfyll av Gud, svarer Steinar, – Men jeg hadde ikke helt funnet de linjene jeg ville gå på. Så da Olav fant ut at det kanskje skulle komme en gaminglinje, tenke jeg ”Ja, kanskje?”. Og da linja kom, var det bare ”Kjør på!”.

Olav forteller at han hadde vaklet litt fram og tilbake i troen en stund. Og da han hadde kommet tilbake igjen, kjente han at han hadde lyst til å finne på noe litt annet enn det han drev med til vanlig.

– Jeg kjente at jeg ikke hadde lyst til å bare sette meg ned som elektriker resten av livet. Så da gaminglinja kom, og vi fikk plass på den, da ble det sånn, forteller han.

Underholdende og sosialt

De to kameratene fra Sandnes har lenge likt å drive med gaming, og det har mange av kameratene deres også.

– Hva er det som er så gøy med gaming?

– Først og fremst er det underholdning, forklarer Steinar, – Også er det sosialt.

– Men sitter dere ikke mest hver for dere og spiller?

– Det er jo veldig enkelt å sitte hjemme hos seg selv liksom, men du har jo discord og skype, så du har kontakt med de andre. Men vi har jo flere ganger samlet vennegjengen, der alle drar med seg pcen eller playstationen, og så sitter vi og spiller sammen. Det er jo mye kjekkere det, forteller han. – Det er jo det!

Får egne gamingcoacher

I løpet av en uke på bibelskolen er det en del fellesundervisning i bibelfag sammen med de andre linjene, men det blir også mye tid til gaming og undervisning om digital kultur.

Elevene på gaminglinja får egne coacher, som ser på når de spiller, og hjelper dem til å bli bedre i spillet de fordyper seg i.

I tillegg har klassen hatt flere utenlandsturer, blant annet en tre ukers tur til Japan – en av gamingteknologiens høyborger, der de også fikk se NLMs misjonsarbeid i landet.

Mange fordommer mot gamere

– Er det noen ting dere skulle ønske de som ikke vet noe om gaming visste om gaming og gamere?

– Vi har følelser vi også! sier Steinar med en overtydelig følsom tone i stemmen, og begge begynner å le.

– Nei altså, fortsetter Olav, – Jeg føler at det er mange fordommer. At gaming handler om blind vold og dreping. Men det er veldig mye mer enn det. Det er en historie, akkurat som i en film. Bare at du får være med å styre karakteren, du får velge litt selv hvordan du vil styre utfallet.

– Det er som du sier, fordommer rett og slett, sier Steinar, – ”Du sitter bare inne, du er jo aldri ute”. Men så kan det hende du er den mest sosiale personen som finnes på jorda! Du bare bruker et par timer på kvelden, og er ellers ute hele tida.

– Så man ser for seg en bestemt type som alle gamere er?

–  Ja, mange ser nok for seg en som spiller så og så mye, som ikke liker fotball, som helst ikke vil ha venner, og sikkert har blitt mobbet i fortida. Det er jo noen av dem også, men gaming er noe veldig sosialt – og det tror jeg det er mange som ikke forstår, forklarer Olav.

Tar moralske valg i spillene

Hva slags spill spiller dere på bibelskolen?

– Det er veldig forskjellig egentlig, sier Steinar, – Vi sitter jo blant annet og spiller Overwatch, og Playerknown’s Battlegrounds. Også har vi i tillegg «Ukens spill».

– Blir det dere spiller knyttet opp mot det dere ellers driver med på bibelskolen?

– Ja, og det er veldig kult at de klarer å kombinere det, sier Steinar,  –Vi har blitt litt mer kritiske, og følger litt mer med på hva de prøver å formidle i storyene, og ikke bare kjøpe det blindt.

– Hva er det dere kan være kritiske til da?

– For eksempel i Call Of Duty Modern Warfare 2, svarer Olav, – Så er det et oppdrag, ”No Russian”, der du for å si det veldig enkelt skal gå rundt på en flyplass med maskingevær og skyte sivile. Men du kan sette det på en safe mode, slik at du bare skipper det oppdraget. Du trenger ikke skyte en eneste person, du kan bare gå med våpenet ned i bakken og gå den stien du skal gå, og så har du fullført oppdraget.

– Så du tar noen moralske valg i spillet?

– Ja, og det er jo det de har lyst til – at det skal treffe deg, på en eller annen måte, forklarer Steinar.

Nils Kåre Bøe

Kultur

2017/18 startet Bibelskolen Fjellhaug opp linja «Bibel, gaming og digital kultur«.