11 tips til innspurten til eksamen
Det er mange veier til mål og vi er alle forskjellige. Men her er noen tips til deg som sitter over bøkene i dag og i ukene som kommer.
Gjør du som meg og bruker lørdags formiddag på å lese? Ikke sånn en roman for moroskyld, men for skoleskyld?
Slutten av mai og starten av juni har en lei tendens til å by på både finvær og eksamen- og tentamenstid for de fleste unge. Det er jo et kjør, men også spennende. Å dykke ned i et tema og virkelig lære noe. Jeg husker fremdeles hele presentasjonen jeg hadde om ”maktstrukturer og politiske system før og etter andre verdenskrig” på muntlig samfunnsfageksamen i 10. klasse.
Les også: 6 særdeles nyttige studietips
Det er noe vakkert over det å lese intenst og hyperkonsentrert dagene før eksamen. Likevel kan det føles som om en ikke helt veit hva en holder på med og bare pløyer gjennom bøkene, fordi det virker smart å ha lest alt. Derfor har jeg samla 9 leseråd, som jeg mer eller mindre følger selv.
1: Bruk fargekoder
Hjernene våre fungerer forskjellig, men mange av oss liker farger. Vi sorterer i farger og husker hvordan ting så ut ut fra farger. Det er et fagfelt rundt det. Så hvorfor ikke ta det inn i lesingen. Bruk forskjellige fargetusjer til å markere forskjellige deler av pensum. Kanskje det røde er hva som skjedde før den industrielle revolusjon? Og grønn er fotosyntesen? Dette kan brukes i alle fag. Vær kreativ. Lag en regnbue av magi og kunnskap.
2: Lag tidslinjer og tankekart
Dette høres kanskje ut som læreren i 5.klasse. ”Ta frem et blant ark, tegn en sirkel midt på, skriv verb i midten og lag et tankekart ut fra det. Så tar vi det sammen på tavla etterpå.” Høres kjent ut? Det er fordi det ikke er så dumt. Tankekart ser ikke alltid så ryddige ut, men det er en god måte å strukturere tankene og skjønne hva en faktisk kan – og hva en ikke kan. Det samme gjelder tidslinjer, om du leser på historie for eksempel. Når du bruker tid på å hente frem hva som skal stå hvor, får du en oversikt over hva du kan og hva som er mer ukjent.
3: Skru av sosiale medier
De fleste har et elsk/hat-forhold til sosiale medier. Det er så gøy, samtidig som det tar mye tid og fokus. Bare å skrive ordene ”sosiale medier”, fikk meg til å sjekke snap, insta og oppdatere Skam-bloggen. De stjeler konsentrasjonen min. Derfor kan være lurt å rett og slett logge seg av når en skal lese på eksamen. Eller legge mobilen i et annet rom, og bare kunne sjekke den i planlagte pauser. Det kan være en tilvenningssak, men du kommer til å klare å tenke mer på skolearbeidet enn Snapchat snart.
Les også: 13 tips til eksamenslesingen
4: Snakk om pensum
Det kan ofte være vanskelig å få oversikt over hva en faktisk kan, og hva en bare har hørt eller lest før. Da kan det være lurt å snakke med noen i klassen om hva dere har lest. Det å sette ord på tankene som flyr så høyt der oppe, kan hjelpe deg å kunne stoffet bedre når du sitter på eksamen.
5: Les på tid
Dette er intenst, men kan fungere knallbra. Bestem deg for antall sider du skal lese innen en viss tid. For eksempel ”nå skal jeg lese 10 sider på 40 min, så skal jeg ha pause i 20 min, før jeg gjentar det”. Det kan være digg å ha en slik plan å forholde seg til og lage en konkurranse for seg selv. Dersom du ikke har lest sidene du hadde bestemt deg for på tiden, får du kortere pause.
6: Ta pauser, som er pauser
Å sjekke VG, scrolle på Facebook eller snappe kan være vel og gøy, men du gir ikke hjernen en pause. Ja, du bruker hjernen på en annen måte enn når du leser noe du skal huske til eksamen, men du bruker den likevel veldig aktivt når det er så mange inntrykk. Forsøk heller å ta en pause ute på terrassen, drikk en kopp te med mamma, gå en liten tur, sov i 15 min. Det er digg å koble helt fra og lade opp til en ny økt.
7: Gå tilbake og se hva læreren har fokusert på
Lærere pleier å gi oppgaver på eksamen og tentamen, som er relatert til det dere har hatt om i timen. Poenget skal jo være at du kan vise hva du kan, ikke å sette opp en felle. Om du har tatt notater eller læreren har lagt ut PowerPoint, kan det være gode kilder til repetisjon.
8: Sett av konkret tid
Å skulle lese en hel dag kan virke skummelt og overveldende. Lag en konkret plan over hvor lenge du skal lese en dag, og forhold deg til den. Du kan se på det som en arbeidsdag – du kommer, er på jobb og arbeider effektivt, går hjem. Det er helt greit å si seg ferdig for en dag, om en har jobbet godt. Om du holder på for lenge, er det mye lettere å bli lei og utslitt. Og da blir det jo ikke noe gøy å lære.
9: Les med en bokstøtte
Dette er seriøst det beste tipset jeg har. Det er så stress å ha vondt i nakke og rygg når en leser. Når en får boka opp på et stativ, som holder den slik at den på en måte står opp som en dataskjerm, slipper en det i stor grad. Dessuten er det lettere å ta notater, når du slipper å holde boka åpen.
10: Gå for den instrumentale løsningen
Det kan være vanskelig å konsentrere seg om studiene dersom en hører på musikk med tekst – da er instrumental løsningen. Du finner den innen alle sjangre – jazz, klassisk, elektronika, funk. Og sikkert pop også.
11: Husk på å ha med Jesus – hele veien
Send en bønn til Han der oppe. Fold dine lanker og ha samvær mer Jesus. Det finnes ikke noen bedre avkobling. La Han få fokus og glem skoleoppgavene et øyeblikk. Gå gjerne ut i solen og nyt Hans flotte skaperverk i samme slengen.
Smil
Vi i iTro har troa på deg. Stå på og jobb hardt. Unn deg en pause. Og en is. Og en paraplysmoothie. Og bruk masse, masse farger. Lag en plan, og følg den. Ta enda en god pause. Husk at han som hviler når han hviler, slår rekorder når han iler. Vær takknemlig for hvor heldig du er som får gå på skole, send en takk til Han der oppe – smil du har gjort en knallgod deal!