Edens hage, Golgata, Instagram og TikTok

Edens hage, Golgata, Instagram og TikTok

– Du trenger ikke streve etter likes, følgere eller antall visninger, du er bekreftet med Guds «liker» som aldri går bort, sier Jarle Haugland i dette innlegget.

Tips & Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Jeg har ingen fasit på hvordan man kan forholde seg sunt til de sosiale mediene. Men jeg vil gjerne invitere deg inn i en refleksjon, en liten vandretur tilbake til Edens hage, via Golgata og frem til Instagram og TikTok.

Hva fyller du tomrommene dine med?

«La oss lage mennesker i vårt bilde», sa Gud på den femte dagen i skapelsen. Og når Gud laget oss, gav han oss noen tomrom, noen områder i livet med behov vi trengte å få dekket for å leve livet fullt ut.

Joda, det er jo bra når folk liker det du legger ut i sosiale medier. Eller når du får gode ord og heiarop fra noen i vennegjengen. Men lar du det definere din verdi?

Det mest nærliggende er jo mat. Han skapte oss ikke ferdig mette, der syndefallet gjorde at magen ble sulten. Vi er skapt slik at tomrommet i magen må fylles jevnlig – noe jeg er ekstremt glad for, for jeg gleder meg alltid til neste måltid.

Men vi fikk også andre tomrom. For eksempel behovet for å bli sett og bekreftet, behovet for å tilhøre og behovet for å bli elsket. Alle disse er gitt oss av Gud.

Men han har gitt dem for at tomrommene skal fylles med noe sunt og godt. Og sosiale medier kan på sitt verste fylle disse tomrommene med innhold som gjør tomrommene større. Litt som å drikke saltvann når man er tørst.

Det sterkeste svaret på det finner vi på Golgata, der vi møter Gud som elsker oss så høyt at Jesus gir sitt liv for oss.

Hvor dekker du ditt behov for bekreftelse og kjærlighet? Hvor får du bekreftet din verdi? Joda, det er jo bra når folk liker det du legger ut i sosiale medier. Eller når du får gode ord og heiarop fra noen i vennegjengen. Men lar du det definere din verdi? Er det din primære kilde for å oppleve deg anerkjent og elsket?

Du er elsket

«La oss lage mennesker i vårt bilde», sa Gud. Og etter at han hadde gjort det, så han på sin skapelse og synes det var «svært godt». Det er utrolig bra! Gud, Den allmektige, lager mennesket i sitt bilde, og han er skikkelig fornøyd med det han har laget! Gud har satt en evig «liker» i ditt hjerte!

Men hva med syndefallet, da? Vi er jo ikke akkurat perfekte. Kall det synd, kall det dumme ting, kanskje til og med ondskap, men uansett er det ikke alt hos oss som gjør oss verdt å bli elsket. Er du mindre verdt? Er du mindre elsket?

Du trenger ikke sammenligne deg, du er verdifull.

Det sterkeste svaret på det finner vi på Golgata, der vi møter Gud som elsker oss så høyt at Jesus gir sitt liv for oss. Så. Høyt. Er. Du. Elsket.

Søk bekreftelse hos Jesus

Skapelsen i Edens hage og Jesu død for oss på Golgata er de to viktigste stedene for å bli fylt av bekreftelse, verdi og kjærlighet.

Når det er på plass som din viktigste bekreftelse i livet, kan du møte sosiale medier med litt mer senkede skuldre. Da trenger du ikke å fikse på virkeligheten, du er elsket.

Du trenger ikke sammenligne deg, du er verdifull. Du trenger ikke streve etter liker, følgere eller antall visninger, du er bekreftet med Guds «liker» som aldri går bort.

Med et slikt fundament, kan sosiale medier bli en arena for glede, moro, fellesskap og deling av godhet til andre.

Lightstock

Tips & Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.